CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. oktĂłber 18., pĂ©ntek, Lukács napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Újra indul a rekord-lista

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász- társnak lenne mondanivalója, nyugodtan keressen meg e-mailen, és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét, illetve mindkettőt. Segítsetek, kedves horgásztársak, változatosabbá tenni ezt a rovatot!

JÚNIUSI HORGÁSZ HÍREK

KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

REKORDLISTA

PONTY

Peti János dombóvári horgász február 11-én 9 órakor a tüskei horgásztavon kenyér + pufi csalival 18,57 kg (85/74 cm) pikkelyes pontyot fogott. Horgásztársunk feltolós úszós készségét 0,35-ös zsinórral szerelte. A szélcsendes, napos reggelen az akasztás után a kemény fárasztás már 5 perc alatt eredményt hozott. A hal a merítőben kötött ki.

HARCSA

Fincza József komlói horgász február 7-én a kaposvári Deseda tározón 0,28-as zsinórra szerelt twiszterrel csónakból pergetett. Reggel óta különböző műcsalikat próbált ki. Délben egykor a twiszter hozta meg a szerencséjét. "Elakadásszerű kapásra akasztottam, s egy órás kemény fárasztás végén sikerült Szantner István barátommal megvágózni és a csónakba emelni a harcsát. A twiszter a hal farkába akadt. A harcsa kiemelés után 1-1,5 kg-os emésztetlen pontyokat öklendezett ki" - írta a horgász. A mérlegelésnél a harcsa 87 kg-ot (215/115 cm) mutatott.

KECSEGE

Szalontai Péter a Duna szerelmese; Tahiban él, és kedvenc vize most rekorder kecsegével jutalmazta meg kitartását. Január 17-én délután háromnegyed ötkor fogta az abszolút rekordlista második helyezett kecsegéjét, mely 6,06 kg-nak (83/43 cm) bizonyult. 0,25-ös zsinóron kínálta fel gilisztacsokorból álló csaliját, és az éppen arra úszkáló termetes kecsege nem tudott ellenállni. A halban 1,18 kg ikra volt.

SÜLLŐ

Balogh Vilmos rácalmási horgász az elmúlt év december 7-én reggel ötkor a Duna kulcsi szakaszán 9,80 kg-os (88/68 cm) süllőt fogott. Horgásztársunk a 0,20-as zsinórra kötött neonzöld twiszterrel csapta be a gyönyörű fogast.

CSUKA

Herda Nagy János budapesti horgász a Háziréti tározón december 2-án délelőtt fél tizenegykor 8 kg-os (90/54 cm) csukát fogott. Fenekező készségén 12 cm-es jászkeszeg volt a csali. Egyszer csak a kapásjelző erőteljesen a botnak csapódott. A 0,35-ös zsinóron a fárasztás csak 5 percig tartott. A kép bal oldalán áll a halfogó horgász.

TÁVOLI VIZEKEN

AZ URAL DELTÁJA KAZAHSZTÁNBAN

Az édesvizek gigantikus óriása, a beluga néven ismert tok fogása tébolyító élményt jelent. Hossza elérheti a 3,5 m-t, tömege a 400 kg-ot. Fogásához természetesen megfelelő erősségű szerelés szükséges: 550 gr dobósúlyú bot, a hozzávaló orsón 0,50-es sodrott zsinóron 10/0-s horog. A képen egy szerény nagyságú beluga-példányt láthatunk.

A HETEDIK MÁRNA-MENNYORSZÁGBAN

Az Ibériai félszigeten öt - nálunk nem ismert - márnafaj él. A spanyol folyókban a legnagyobbra növő hal, a Barbus Coniza példányai 18 kg-osig fordulnak elő, három faj elérheti a 10 kg-ot, és csak az ötödik, a mi márnánkhoz legjobban hasonlító faj példányai maradnak "csupán" 6 kg-osak. Az egyik legjobb élőhelyük a Quadiana folyó.

A caniza fajhoz tartozók feje a csukáéra emlékeztet. Ez a faj különösen az olyan helyeket kedveli, ahol bőséges a rákállomány. Ez a legjobb csali is, de jó a haltáp-bojli is, 16-20 mm átmérővel. A fogási esély 7-13 m mélységben a legnagyobb, de egészen 20 m-esig ígéretes. A képen látható hal 13,5 kg-os.

KÉPEK BRAZÍLIÁBÓL

A bal felső képen vadul küzdő piranha, a mindenki által rettegett gonosztevő látható.

A jobb oldalon levő felső képen egy woblerre gránátként csapódó pacu tündököl.

A bal oldali alsó képen egy 80 cm-es harapós "király", a cachorra mutatja hatalmas fogait.

A jobb oldalt alul levő képen a csodálatos vízesést láthatjuk Rio Sao Beneditonál.



Tvordy György

2001. június 07., csütörtök 10:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület