CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Aktuális önkormányzati kérdések

Fidesz sajtótájékoztató

A június 8-án a tartott sajtótájékoztatón a májusi önkormányzati közgyűlésen tárgyaltakat négy témakörben értékelte Havas András, a Fidesz Soproni Szervezetének elnöke és Abdai Géza, az önkormányzati Polgári Szövetség frakcióvezetője.

   Havas András az iparosított technológiával épített lakóépületek energiatakarékos felújításának önkormányzati támogatásáról szóló döntést ismertette.
   Az Önkormányzat a Széchenyi tervhez kapcsolódóan - amely elsősorban az 1982 előtt épült lakásokra vonatkozik - alapot hozott létre, az iparosított technológiával épített legalább tíz lakásos lakóépületek (panel, blokk, alagútzsalu és öntött) energiatakarékos felújítására, korszerűsítésére, ami Sopronban 4500 - 5000 lakást érinthet.
A támogatás utólagos hőszigetelési feladatok (nyílászárók hőszigetelése, cseréje, tető illetve pincefödém szigetelése, homlokzatok hőszigetelése) és épületgépészeti rendszerek felújítására, korszerűsítésére (meglévő fűtési berendezések és rendszerek korszerűsítése, energiatakarékos berendezésekre történő cseréje, hálózati melegvíz-ellátási berendezések és rendszerek korszerűsítése, energiatakarékos berendezésekre történő cseréje, épületek közös részei világításának korszerű berendezésekre történő cseréje, felvonó javítása, illetve cseréje energia-megtakarítás esetén, szellőző rendszerek felújítása, korszerűsítése) igényelhető. Pályázatot nyújthatnak be a lakásszövetkezetek és társasházi közösségek. Az önkormányzati támogatás mértéke a pályázó beruházási költség egyharmada lehet, de nem haladhatja meg a lakásonkénti 400 E Ft-ot. Az állami támogatás mértékével egyenlő önkormányzati támogatás vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtható.
   Az Önkormányzat lakásalapjából erre a célra ötven millió forintot szabadított fel, ez erre az évre 125 lakás felújítására biztosít lehetőséget. A Fidesz reményei szerint őszre ez az összeg már felhasználásra kerül, és újra döntést kell hozni, hogy a lakásalap tartalékából még ötven millió forintot erre a célra fel lehessen szabadítani. Kérik az érintetteket, hogy éljenek a lehetőséggel, és kellő szakmai előkészítéssel pályázzanak ezekre az alapokra.
   A soproni Fürdőüzemeltető Kft. Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű RT-be való beolvasztásáról szóló önkormányzati döntésről Abdai Géza beszélt. 1991-ben szétválasztották a két egységet, de a profiltisztítás nem hozta meg a várt eredményt. A tavalyi év óta folyó előkészítő munka után került sor a mostani döntésre, melyet a környező települések is támogattak. Ötvenhét millió forint az ez évi önkormányzati támogatás, de a fedett uszoda fenntartására ez sem elegendő. Az egybeolvasztástól remélik, hogy elkezdődhet a negyedszázados fedett uszoda felújítása, amely biztosította az úszás oktatást is a soproni és a környékbeli gyerekek számára. Ugyanakkor bővül a Vízmű Rt. Tevékenységi köre, és lehetősége nyílik hivatalosan a sport támogatására. A Tómalom és Fertő tavi üdülőtelep üzemeltetése is ugyanebben a feltételrendszerben valósul meg.
   A Cyberpress kérdésére Havas András elmondta, hogy az Önkormányzat garanciát vállalt arra, hogy a támogatást még három évig csökkenő mértékben fenntartja. Ami a felújítást illeti, a vízközmű vagyonra egy speciális, az országban talán egyedülálló konstrukció létezik Sopron, illetve a negyven önkormányzat együttműködésében. A közmű vagyonokat az önkormányzatok birtokolják, a Vízmű jelentős bérleti díjat fizet, amit az önkormányzatok szintentartó rekonstrukcióra, beruházásra fordítanak vissza. A Fürdőüzemeltető Kft. közmű vagyona ugyanebbe a körbe fog bekerülni, így megteremtődik annak a lehetősége, hogy reális időn belül, az önkormányzat költségvetését nem terhelve egy egyszeri nagy beruházással, a felújítás megvalósulhasson.
   A kiemelkedő önkormányzati szerepvállalás a labdarúgás és a kosárlabda élmezőnyében témában Abdai Géza elmondta, hogy az Önkormányzat és a Matáv kötött egy együttműködési megállapodást. Ebben kitértek a Matáv szerepvállalására, a Matáv SC és a Matáv Futball Kft. egymás közti viszonyára és arra, hogy Sopron labdarúgása miként profitálhat ebből a megállapodásból, ami biztosíthatja az utánpótlást, egyben több mint ötszáz gyerek képzését is. Ez a támogatási forma nem egyedülálló az országban, az Önkormányzat egy tagot fog delegálni a Futball Kft. felügyelő bizottságába, így figyelemmel kísérheti a támogatási összeg felhasználását. A labdarúgást alapul véve az Önkormányzat ki szeretné terjeszteni ezt a támogatási formát a kosárlabdára is, ugyanakkor elengedhetetlennek tartja a klubok egymás közti megegyezését, amire jó példa a labdarúgó csapatok megállapodása. Egy jól működő csapat nemzetközi szereplésein népszerűsítheti a várost, ez egyben az idegenforgalmi és marketing munka része is lehet.
   A három pozitívan értékelt téma után Havas András bírálta a változtatási tilalom eltörlését a Lőverek két nagy építkezésére. Pozitívan értékelte a két előző önkormányzati döntést a változtatási tilalom elrendeléséről, ugyanakkor újra hangsúlyozta, hogy eddigi álláspontjuknak megfelelően Sopronban az épített és a természetes környezet kiemelkedően értékes területeinek kérdéseiben, a történelmi belváros és a Lőverek esetében történő változtatásokat komoly vizsgálatoknak és társadalmi egyetértésnek kell megteremtenie. Hivatkozva a belvárosra vonatkozó szabályozási terv önkormányzati előterjesztésére, amely ezt a szakmai és társadalmi igényt fogalmazta meg, álláspontja szerint ugyanezt az igényt kell elérni a Lőverek szabályozási tervével kapcsolatban is. A változtatási tilalom feloldásával ez nem történt meg, az építési magasság csökkentése nem helyettesíti a szakmai és társadalmi konszenzust. A Fidesz sajnálattal vette tudomásul, hogy a Közgyűlés idő előtt megszavazta a változtatási tilalom feloldását.

sztoth



2001. jĂşnius 09., szombat 00:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület