CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Koncertelenül

Valami frappáns címet kellene kitalálnom ennek az írásnak, de hát maga a cikk sem lesz az igazi. Ez van, kész. Ha ugyanis igazi lenne, frankó, akkor kapásból beugrana valami cool cím. Már a helyesírásával is gáz van. De így jól hangzik, asz'szem. Eh, a mai nap nem karmol engem.
Pedig először minden olyan jól indult... Péntek, délelőtt, Sopron. Három különböző ismerősöm is hívott az esti koncertre. Állítólag valami jó rockzene lesz az egyik szórakozóhelyen, a FRISS nevű zenekar koncertje. Nem mellékes dolog, hogy ezen ismerőseim nem igazán rajonganak a szabad stílusú szórakozóhelyért. Vagyis nagy szó, hogy most mégis elmennek ide - ez már jelent valamit. A francia IV. Henrik is biztosan ezt választotta volna Párizs meg mindenféle mise helyett.
De ne térjünk el annyira, szóval úgy tűnt, összejön a dolog... Az estére megbeszélt mozi úgyis ugrott a partner állítólagos betegsége miatt, bőven lesz idő találkozni a haverokkal és kicsit kimozdulni otthonról. Persze, hogy izgalmasabb legyen a dolog, megspékeljük egy futással is. Csak úgy spontán, amolyan kocogással, a Lővér körúton. Tessék csak belegondolni, nem is olyan hosszú távról van szó. 5-6 kilométer? Vagy több? Majd legközelebb viszek magammal szalagot és lemérem. Vagy legalábbis megpróbálom... Nyolckor találkozunk az egyik buszmegállóban és egy órával később már újból ott ücsörgünk. Csak közben tettünk egy kört. A szerencse is mellénk áll, csupán kétszer kezd el csöpögni az eső, de pár perc után abbamarad. Jobb-bal, jobb-bal. Látunk két buszt is, meg csomó autót, embereket a házak előtt, kutyák ugatnak mindenfelől. Kifúj, belélegez, kifúj, belélegez. Mondjuk az uszodai emelkedő eléggé eltántorítóan hathat, de utána már sima a terep, és a Kresz parkból elénk táruló látványért már megéri ez az egész. Persze maga a futás is egészséges sport, edzi a testet és a lelket egyaránt. Inkább mintsem otthon üljek, kézben távkapcsolóval és fontolgassam, hogy a Földdel mi legyen. (Jut eszembe, nem is tudtam, hogy még mindig megy a Paula és a Paulina. Kárlosz Daniel épp az ágyon feküdt, persze én már tudtam is, hogy nem fog meghalni, csak a gonoszok purcannak ki, na meg Bobi, de hát ő végül feltámadt néhány hónappal később.)
Hazaérek, öntök magamra egy kis vizet, lélekben felkészülök arra, hogy pár tíz perc múlva ott fogok pörögni egy izzadtságszaggal áthatott, fülledt kis helyiségben, amolyan izgalmas rock zenére, rengeteg rég nem látott ismerőssel körülvéve. Ez pedig már alapból tök jó. Ógabona tér, elsőként érkezek, aztán lassan jönnek a többiek. Mit jönnek, vánszorognak. Úgy látszik, a futás eléggé megviselte őket. A percek múlásával a koncertre való eljutás lehetősége is tovaszáll, mint a nagyfeszültségnek ütköző költözőmadár. Marad egy kis séta a városban. Enyhén ittas fiatalok, valószínűleg egyetemisták. Ünnepelnek valamit, de nagyon. A Fő téren már megint forgatás. Nem tudom, akárhányszor megyek el arrafele, mindig ugyanazt a hintót filmezik. Biztos erről a hintóról fog szólni. Vagy lehet, hogy csak a hintójeleneteket veszik fel, az összes  többit majd utólag számítógéppel rávarázsolják. Kérem, a technika nagy úr, sokra képes. Persze az amatőrfilm-készítésnek is megvannak a maga előnyei, erről a csisztu-videó tulajdonosai biztos sokat tudnának mesélni.
Hazamegyek, bár bennem még mindig él a pörgés vágya. De hallgatok a többiekre,  Salus populi suprema lex esto, ahogy megmondta Ciceró is. (Ez a titokzatos mondat azt jelenti, hogy a nép szava legyen a legfőbb törvény.) Mikor belépek a kapun, belegondolok abba, hogy nem is olyan messze a zenekar belekezd a koncertjébe. Amíg a többiek meg majd buliznak egy jót holnap (hegyibájkos meg kosaras találkozó), én tanulhatok. A szomszédos templomon mintha Pest csillogó fényei tükröződnének, bár az is lehet, hogy csak a forgatásnál használt reflektor okozza ezt a délibábot. De nem hagyom, hogy a pesszimista hangulat eluralkodjon rajtam, inkább olvasok valami jót, ami felderít. Találomra lekapok egy könyvet a polcról. A címe: Edgar Allan Poe - A kút és az inga.

Bacsi



2001. jĂşnius 09., szombat 20:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület