CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Kitüntetés a 72. ünnepi könyvhét alkalmából

Hermész-díj a Berzsenyi Könyvesboltnak
Kitüntetés a 72. ünnepi könyvhét alkalmából


A hetvenkettedik ünnepi könyvhét nyitónapján adták át a Károlyi Palota Kulturális Központban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által a minőségi könyvesboltok munkáját elismerő Hermész-díjakat is. Az országban öt üzlet - köztük a soproni Berzsenyi Könyvesbolt – érdemelte ki a kitüntetést.
Most, amikor könyveket ünnepeltünk – hétfőn ért véget a könyvhét –, vigasztalhat és fölemelhet bennünket a hír, hogy Szabó László boltvezető – ő vette át Budapesten a kitüntetést – és munkatársai jó szolgálatot tesznek a művészeteknek, az irodalomnak is. Le a kalappal a könyvesek előtt, Németh Mariann boltvezető-helyettes azt mondja, megtisztelésnek veszik a kitüntetést, még nagyobb lelkesedéssel végzik a  munkát, szeretnék minél jobban a könyvek felé bűvölni az érdeklődést – és itt most szabad legyen eszünkbe jutni, hogy elkezdődött az olvasás éve –, ami pedig a könyvhetet illeti, a forgalmat, jobb volt a tavalyinál, az antológiák – Körkép 2001, Szép versek – hamar elfogytak, sokan keresték a történelmi, művelődéstörténeti munkákat, ha pedig sikerkönyvet emlegetünk, akkor az a Márai életműsorozatból az Eszter hagyatéka és három kisregény című munka. Ez volt az idei sikerlista élén. A címadó történet – több külföldi ország sikerlistáját vezeti – hatvankét esztendeje jelent meg utoljára, ugyanakkor a Szívszerelem című  nyomtatásban soha, s valószínűleg ez Márai Sándor utolsó műve.
A kitüntetés mellé természetesen sok minden fér, a törzsvásárlók éppúgy, mint a könyvesek szakértelme, kedvessége. A magunk részéről például szívesen nyitjuk a Berzsenyi Könyvesbolt ajtaját, de mások is így vannak ezzel, a Sopronba látogatók közül – más tájakról valók is – sokan betérnek a boltba, immár a Hermész-díjasba, ahol a magyar és a külföldi szak- és szépirodalom tisztán és diadalmasan jelenik meg a polcokon. Mert a kultúra értékeket produkál, nem akar rossz értékekkel operálni, az emberi közösség nagy érdekeit szolgálja, ahogy a Berzsenyi Könyvesbolt dolgozói is – ezt teljes joggal és egészen biztosan kijelenthetjük, és nemcsak azért, mert a minisztérium díja nekik jutott.

B.S.



2001. június 15., péntek 08:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület