CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Millenniumi zászlót kapott Hövej, Petőháza és Újkér

A jövőnek kell az emlékezés
Millenniumi zászlót kapott Hövej, Petőháza és Újkér

Ami mindhárom településen az ünnepi szónokok, emlékeztetők és emlékezők beszédéből kibomlott: a múlt, a szűkebb haza képe, a küzdelmek, a nemzet létkérdései, értékek és mértékek, a jövő.

Hövej szombaton ünnepelt, millenniumi zászlót kapott, millenniumi keresztet állított, ahogy százötven éve kápolnát.
A szentmisét a háromszáz lelkes község egykori plébánosa, Simon József apát-kanonok és az a Cseh Sándor kanonok koncelebrálta, akit éppen ötven esztendeje ide száműztek.
Tomaj Dénes, a Külügyminisztérium helyettes-államtitkára Hövej rendkívüli értékéről, a csipkéről beszélt, az értékmegőrzésről, a szimbólumokról, a hazáról, a közösségi összetartozásról, mámoros győzelmeket és elvesztett csatákat idézett, a jövőt formáló hasznos cselekedeteket emelte ki. A kormány ajándékát Horváth Istvánné polgármesternek azzal az óhajjal adta át, hogy legyen ez a júniusi nap a község új ünnepe.
A gyermekek Kosztolányi Dezső Zászló című versével vallották meg, hogy méltó utódok kezébe került a lobogó, amelyet a kanonokok megáldottak.
A zászlóanya Ivánkovics Ivánné volt. Ezután a templom újraszentelése következett, majd az ünneplők a milleniumi kereszthez vonultak, ahol Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke mondott beszédet, emlékeztetve az ünnepek fontosságára, melyek alkalmasak a lelki feltöltődésre, a megerősödésre, végül azt kívánta, legyen a kereszt hívőknek és nem hívőknek zarándokhely.
Dr. Magas László – az emlékkeresztek állításának egyik ötletadója - az apostoli kettős kereszt jelentősége mellett mint szimbólumról szólt, s ez végigkísérte a zivataros századokat, ma pedig fennen hirdeti a keresztény hitet. A Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgatója átadta az emlékkeresztet a hövejieknek. Ez volt a megyében a százhuszadik.

***

Millenniumi ünnepségre gyülekeztek a petőháziak az erre az alkalomra felállított sátorban, ahol alig maradt üres szék, amikor a helybéli – az önkormányzat anyagi hozzájárulásával elegáns egyenruhába öltözött – Nefelejcs Nyugdíjas Klub tagjai elénekelték a Himnuszt.
Ábrahám Ferencné petőházi nyugdíjas Petőfi Sándor egyik hazaszeretetről szóló versével köszöntötte a közönséget. Dr. Szakács Imre, az Ifjúsági és Sportminisztérium politikai államtitkára Márai Sándor versidézettel kezdte ünnepi köszöntőjét, amelynek kapcsán azt kérdezte, vajon lehet-e hazaszeretetre nevelni valakit. Korbácsütéssel kényszeríteni olyan dologra, amely csak akkor igaz, ha az szívből fakad és őszinte. Akit a haza szült, az is temeti el. Akkor ér valamit a haza, a nemzet kifejezés, ha azt az emberek tartalommal és értelemmel töltenek meg, nem csupán üres frázisok maradnak.
Az ünnep szónoka a történelmet idézte, Árpád vezért, aki nemcsak hazát, de otthont is teremtett. Szent Istvánt említette, aki elődei kezdeményezéseit folytatva országgá tette a magyar hazát. Az összetartozásról és a tanulás fontosságáról szólt, merthogy e kettő nélkül se otthon, se haza nem létezik. Sokat tanultunk eddig, és még ennél is többet kell merítenünk az ismeretekből, hogy boldogulhassunk. Óriási a felelőssége minden magyarnak, éljenek bár a határainkon túl. Hogy helytálljunk, fel kell készülni gyorsan forgó Földünk változásaira.
Módos János, Petőháza polgármestere átvette a kormány ajándékát, a község ezeröt lakosa nevében mondott köszönetet, s tett ígéretet, hogy úgy vigyázzák a zászló tisztaságát, hogy a következő generációnak méltóképpen nyújthassák át.
Horváth Géza Fertőendréd és Petőháza esperese a Szentháromság napi ünnep előestéjén megáldotta a millenniumi zászlót. Az ünnepi műsorban a óvodások, kisiskolások szerepeltek, továbbá a Nefelejcs énekkar és a kapuvári néptánccsoport tagjai.

***

Lassan ugyan, de május 9-én délelőtt tíz órára megteltek az újkéri kultúrház széksorai. Leginkább az iskolásokat és az idősebb korosztályt érdekelte, vajon milyen lehet a kormány ajándéka, a millenniumi zászló.
A középkorosztály tagjai ezúttal – lehet, egyéb elfoglaltsága, ház körüli tennivalói miatt – távolmaradt, így aztán az ezekilencvenkettő lélekszámú község lakóinak kisebbik része vett részt a község diáksága révén rangossá és emlékezetessé lett eseményen.
Dr. Tóth Kálmán körzeti orvos köszöntötte a kettős jubileum alkalmából a hallgatóságot, akiknek Árpád népének Kér törzséről, Újkér névadójáról mesélt. Az 1950-ben Újkérhez csatolt Al- és Felszopor a szopor, szapár elnevezés annak a szabír népnek az emlékét hordozza, amely időben és földrajzilag még távolabbra mutat, a magyar nép kialakulásának, őskultúrájának azonban meghatározó eleme volt. A magyarság a muhi és a mohácsi csata, majd a trianoni békekötés, Európából történt kiszakítottsága után is talpon maradt, mindig képes és kész volt az újrakezdésre. A ma reményt ad arra, hogy a nemzet előbbre lépjen és történelméhez méltó szerepet vállaljon Európában.
Fontos a hitet, reményt és erőt adó emlékezés, az ősök iránti tisztelet. Aki vállalja őseit, történelmét, az legyőzhetetlen – zárta beszédét Tóth Kálmán.
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium politikai államtitkára Potyondi Gyulának, Újkér polgármesterének nyújtotta át a millenniumi zászlót, amelyet Friedl Mihály római katolikus plébános és Magassy Zoltán evangélikus lelkész is megáldott.
Az újkériek büszkék lehetnek a frissességet, magabiztosságot, jövőt reprezentáló diákságukra. Olyan látványos, tartalmas és igényes, a millennium jegyében fogant műsort adtak elő, amilyent nem gyakran látni. A szereplők István király életét és munkásságát elevenítették fel. Előadott verseik a szívükből fakadtak, jókedvűen daloltak, muzsikáltak és táncoltak.
Az iskolai kórust Kontorné Németh Márta vezette, a táncokat Galavicsné Lázár Magdolna tanította be.

Az ünnepségekről tudósítottak:
Kovács Margit, Lendvai Zsófia, Visztai Juli 



2001. június 15., péntek 09:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület