CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A jövő elkezdődött

A jövő elkezdődött - Pokorni Zoltán oktatási miniszter Sopronban
    A soproni Fidesz Szalon meghívottjaként Pokorni Zoltán oktatási miniszter, a Fidesz-Magyar Polgári Párt elnöke A jövő elkezdődött vitairat kapcsán tartott sajtótájékoztatót.
    A miniszter elmondta, hogy a soproni vezetőkkel tartott megbeszélésen a tárgyalt témák között az soproni központú Nyugat-Magyarországi Egyetem kérdése is szerepelt. Az egyetem már az elmúlt években is jelentős támogatást kapott, azzal a céllal, hogy minél több fiatalt ide tudjon vonzani. A 170 millió forintért vásárolt épület felújítására, közel ugyanekkora összeget, 140 millió forintot szánnak.
    A Nyugat-Magyarországi Egyetem része a mosonmagyaróvári képzés, ahol szintén vásároltak egy régi ingatlant. A miniszter beszélt arról, hogy az új képzési irányok - a közgazdasági és a művészeti képzés - erősítik a soproni felsőoktatást. Az oktatási miniszter kifejtette, hogy milyen előnyöket jelentene a négy nyugat-magyarországi egyetemi felsőoktatási központ - Szombathely, Győr, Veszprém és Sopron - együttműködésének megvalósulása. Az együttműködés, amely akár közösen folytatott képzésekben is elképzelhető, nem ritka ma sem Magyarországon, sem külföldön.
Havas András, a Fidesz soproni elnöke és Pokorni Zoltán oktatási miniszter, pártelnök

    A Fidesz kongresszusán bemutatott A jövő elkezdődött című vitairatról szólva a miniszter elmondta, hogy annak a Fidesz a lehető legszélesebb nyilvánosságot szeretne adni.

    A Fidesz az utóbbi évtizedben sokat tanult, sok információval rendelkezik, mindezekkel együtt, Pokorni Zoltán úgy tartja, hogy a Fidesz választási programját megjelenítő vitairatban – amelyet több tízezer példányban nyomtatnak ki, és interneten is elérhető lesz - a Fidesz által megfogalmazott legfontosabbnak kérdéskörökhöz, a tervezett megoldási irányokhoz és javaslatokhoz a választópolgároknak is el kell mondani véleményüket, a vitairatot kiegészítve, adott esetben azzal vitatkozva.
    A 2002-es kormányprogram összeállításánál a kormány fontosnak tartja a vitairatra érkezett javaslatok és gondolatok figyelembevételét.
A választásokig rendelkezésre álló időt, mindenképp erre a vitára szánja a Fidesz. A pártelnök kifejtette, szeretné, ha a választási kampányt ezek - az ország, az emberek fontos problémáit, egyéni életüket javító - kérdések dominálnák és nem a pártok belső ügyei, személyi kérdései.
Ezek az ország és az egyén szempontjából is fontos viták, a javasolt megoldások, azt is megmutatják majd, hogy ki a szakszerűbb, a hitelesebb.
    Kérdésekre válaszolva Pokorni Zoltán elmondta, hogy örömmel és szívesen dolgozott az oktatásügy területén, a tárcavezetés átadásával kapcsolatban elismerően nyilatkozott utódjáról Pálinkás Józsefről.
    Úgy gondolja, hogy ma már kézzelfogható, reális az esély arra, hogy először a rendszerváltás után a Fidesz egy újabb ciklusban folytathassa azt a munkát, amelynek az eredményei érezhetők és láthatók. Ezt a folytonosságot több szempontból is fontosnak tartja. Az EU csatlakozás előtti időszak évtizedekre meghatározza az ország helyzetét, ezért a csatlakozást megelőző időszakszakban sok, időben meghozandó döntés előtt áll majd az ország. A Fidesz bebizonyította, hogy egyrészt képes megvalósítani a saját programját, másrészt, hogy az előre nem tervezhető eseményekre időben hathatós döntéseket tud hozni. Dinamikus döntésekre képes, egy reakcióképes politikát tud folytatni – fejtette ki Pokorni Zoltán pártelnök.
    További kérdésekre válaszolva az oktatásügy területén elért eredményekről beszélt. A tandíj-kötelezettség eltörlésétől kezdve a kerettantervek megvalósítása, az iskolaszerkezet átalakítása, a hallgatói létszám növelése az egyetem és főiskolák létrehozása, a béremelések – kérdéskörén túl, fontosnak nevezte, hogy az egész oktatásügy kerete változott meg az elmúlt évek során; ezt a tárca érdemének tartja a miniszter.
    Az oktatás megszűnt a pártpolitikai csatározások tárgyának lenni.
Annak, hogy ma már nincs olyan érzelem-ittas, ideológiavezérelt háborúskodás az oktatás körül, a miniszter szerint az a magyarázata, hogy a pártok is felismerték, hogy az emberek számára az oktatásügy, a fiatalság jövője sokkal fontosabb, mintsem, hogy pártpolitikai küzdelmek színterévé tegyék azt. A számos, Parlament elé terjesztett konfliktusos kérdéseket szabályozó törvényekben az ellenzék részéről is támogatást élveztek a kormány javaslatai.
Miután ezen a területen ezt sikerült megoldani, Pokornyi Zoltán reményét fejezte ki arra, hogy ezt az eredményt más területen is majd sikerül a jövőben elérni.



2001. június 15., péntek 10:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület