CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Diplomakiállítás a Festőteremben

Fél gőzzel


Épp errefele jöttem, hogy végre begépelek mindent, és akkor letudtuk ezt a viszontagságokkal terhes diplomaidőszakot is, teljes egészében. Különböző emberek még különbözőbb szavai, félgondolatok peregtek az agyamban, mikor kiléptem a Rákóczi utcai épületből a képekkel teli floppyval a kezemben, aztán rájöttem, hogy vesztettem, és hogy ennek az egésznek ninncs sok értelme. Épp túl lehettek a srácok a szombati extramunkán; egy Cadillac hátsó lámpáját formázó sárgán villogó panelt szereltek fel arra az egyébként pofásnak mondható házra, sajnos.

Rendben, ennek látszólag nincsen köze semmihez, legkevésbé a néhány épülettel arrébb fekvő Festőteremben látható diplomamunka kiállításhoz.

A kiállítás. A kiállításról azt lehet mondani, egyrészt, hogy hamarosan bezár, úgyhogy, aki még nem látta, viszont szeretné, annak sietnie kell. Másrészt, hogy nem elégít ki minden igényt. Kritikát kezdeni szidással elég hálátlan dolog, gyorsan teszem hozzá, azért nem rossz.
Diplomát készíteni minden bizonnyal nehéz, és felelősségteljes dolog, tulajdonképpen az első olyan feladat, amelyet minden szempontból meg kell vizsgálni, és körül kell járni. Ezért is meglepő néhány munka, amely számomra az utolsó pillanatban készülő alkotásokra hajaz; végiggondolatlanul és elkészítetlenül, ötlet által meg nem termékenyítve álldogál ez a néhány darab, nem sok, szerencsére. Neveket írni nem szeretek, nem is tudok, van nekik elég bajuk úgyis.
De van egy rakás másik, amelyek nagyon tetszenek, Horváth Anna munkája például, mindenki szive csücske, a lépcsőn felérve balra. Gyermekeknek tervezni, ha jól látom, hálás dolog, mindenki ellágyul, meg ilyenek. A formatervezők egyébként is elég megbízhatóan jó formát hoztak, eltekintve az olyan, kissé meglepő ötletektől, mint a multifunkcionális térdeplőszék, aminek tényleges mivoltáról amúgy nagyon tudnék többet, félek nem fogok.
A formatervezésre kiosztott különdíjat Magyarósi Richárd kapta.
Sokkal látványosabbak és egyben vitathatóak is voltak az építészeti tervek, egyébként nem csak itt; a Műegyetemet végzett építészek jobbára azt szokták mondani, hogy ennyi foglalkozással nem lehet építészetet tanulni. A szemben álló oldal erre jobbára azzal szokott válaszolni, hogy a kiegészítő tanulmányok elhagyása vezethet végzetes eredményekre. A kiállítás egyébként az első elméletet látszik igazolni, a tervek jók, és kiemelkedően jók Béry Eszter, Török Ádám és további kettő alkotás esetében, akikek a neve nem ugrik be, istenem. De pótolni fogom.
Ugyanakkor, a terveken a formatervező vér jön át, az épületek tervei előtt állva a látvány olykor megbillen, és a képeken tárgyakat sejtünk kibontakozni, néhány esetben esetlen blöffökkel találkozhatunk. Üvegminaret.
Kinőhető dolgok.

OKR



2001. jĂşnius 16., szombat 16:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület