CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

A Fidelissima és a Staffanskören (Svédország) Vegyeskar hangversenye

A Domonkos-templom volt a színhelye a svédországi Staffanskören és a soproni Fidelissima vegyeskarok közös műsorának.

Az énekkar a Magyarországon és Svédországban egyaránt otthonos Lautner Anikó révén került Sopronba, aki egy Közös Piaci felnőttoktatás projektben való svéd-magyar együttműködés során kialakult személyes kapcsolatnak köszönhetően szervezte meg a kulturális programot. Lautner Anikó szeretné, ha a jövőben a soproni Fidelissima is bemutatkozhatna Svédországban.
Arany János karnagy a vendégeket bemutatva elmondta, hogy a kórus, amelyet maga Berndt Häggbom, a svédek karnagya alapított egy közép-svédországi kisvárosban, Söderhamn-ban működik. Templomi énekkar, műsoruk nagy része egyházi kompozíció. A soproni közönség is meggyőződhetett arról, hogy előadásukat kidolgozottság, kiegyenlítettség jellemzi.
A svéd vendégek repertoárján Mendelssohn-Bartholdy, Schütz, Brahms, Bach, Kodály, Rachmaninov, Öhrwall darabok szerepeltek egész kivételes hangminőségben, szép hangzással. A svéd énekkar, amely a sevillai világkiállításon a svéd pavilon avatóján is fellépett, jeles és méltó képviselője a skandináv énekkultúrának.
Arany János azt is elmondta, hogy Berndt Häggbom karnaggyal meglehetősen hasonlóképpen gondolkodnak a zenéről, aki szintén nagyon komoly próbamunkát végez, és a kórus minden megmozdulásán látszik, hogy rendkívül fegyelmezett és jól tanított.
Berndt Häggbom karnagy bemutatkozásul, ars poetica-ként csak annyit mondott, hogy hallgatóságuknak élményt nyújtva csupán szeretnek énekelni, annyira szépen, amennyire csak lehet. Leginkább Bachot kedvelik.
Azzal együtt, hogy egészen különböző tradíciói vannak a magyar és a svéd kóruséneklésnek igen jól sikerült a közös produkció.
Sopronban igen jól érezték magukat, nagyszerű a magyar közönség - mondta elégedetten a svéd karnagy az igen jól sikerült közös előadás után, amelyen a házigazda Fielissima Kersch-, Liszt-, Kodály-, Orbán- és Farrow-darabokat adott elő.


Fotó: http://www.soderhamn.se/forening/staffan/



2001. június 28., csütörtök 21:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület