CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Köztéri szobrot kapott a fertőrákosi világvándor

Nagy Lajos bátor lovagja hazaért
Köztéri szobrot kapott a  fertőrákosi világvándor

Az, hogy köztéri  szobrot kapott a világvándor, aligha meglepő. Az sem, hogy ilyent. Akár így, akár úgy, Frigyes lovag bámulatba ejti a jó fertőrákosiakat meg azokat, akik a település vendégei hosszabb vagy rövidebb időre.

A fényképet a Fertőrákosi Vendégvárók Egyesületének elnöke, Baltigh Márta küldte el nekünk, hogy emlékeztessünk mi is a változatos életű bajnokra, Nagy Lajos bátor vitézére, Friedrich von Chreuzpeckre. Aligha volt bánatos arcú. Haditetteit valaki biztosan megénekelte. Hogy álmodtak-e róla a hölgyek, nem tudni. Lovagoknak, Isten tudja, miért, lassan születnek errefelé szobraik. Ennek is a huszonegyedik század elejéig kellett várakoznia a szoborhallhatatlanságra.
Frigyes – a bécsi évkönyv szerint – 1290 körül született. Tizenhat éves korában már fegyverrel az oldalán vonult hadba Albrecht német király és herceg oldalán. 1311-ben Szép Frigyest és Ottó herceget kísérte el bajorföldi, itáliai hadjárataikra. Mühldorfnál súlyos lándzsaszúrás éri, fogságba esik, sebe nehezen gyógyul. Két esztendő múlva újra a csatamezőn van. Jeleskedik itt, jeleskedik ott, 1326-ig az itáliai csataterek állandó szereplője, két évre rá Franciaországban – Tours – vívja párviadalait, nem sokkal később az osztrák-morva határvidéken, Nikolsburgnál szerez újabb sebeket. Elzarándokol a Szentföldre, fölkeresi a Sinai-hegyen emelkedő Szent Katalin-kolostort, Kairóba megy, igyekezne Indiába, a határig jut el, ahol egy „pogány törzs” foglyul ejti, innen örmény kereskedők váltják ki. Örményországból talán még kanyargósabb a fertőrákosi világvándor útja. 1347-ben a svéd király zsoldosa, Angliában lovagi tornák hőse, aztán megint a tó partján pihen – Fertőrákost a régmúlt századokban Kroisbachnak, a középkorban Chreuzpecknek is hívták –, aztán nyergel, újra lóra ül, meg sem áll Nagy Lajos táboráig...
Regénybe való az élete. Frigyes lovag (1360-ban halt meg, az Ágoston-rendi barátok Bécs melletti, badeni templomában nyugszik) persze szobor nélkül is halhatatlan lenne –  Frech' Ottó fafaragó teljes páncélzatban, leeresztett sisakrostéllyal ábrázolta –, de így még inkább az lesz, szoborhoz jutott Fertőrákoson, hálás volt az utókor, sietett leróni háláját, minden adósságát, amivel csak tartozott.
A tölgyfából készített szobor – avatásán ott volt Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke is – romantikus lelkeknek való, filmezhetik, fényképezkedhetnek előtte a mai világvándorok, akik Fertőrákoson változatlanul a szíveslátást dicsérik, a település lakóinak vendégszeretetét.

V. J.
Molnár Balázs felvétele



2001. július 05., csütörtök 11:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület