CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Konferencia a Szent László Akadémia szervezésében

Uniós igazodás: aggodalmak és gondok
Konferencia a Szent László Akadémia szervezésében

Gondolkozzunk együtt… közép-európai sorskérdéseinkről – hívta a város polgárait a Szent László Akadémia múlt pénteken a Pannonia Med Hotelben tartott konferenciájára. A rendezvény főszervezője és moderátora dr. Kertész László volt.

A bajorországi Hanns-Seidel Alapítvány által támogatott rendezvény résztvevői – ki tudja, miért – elsősorban az idősebb korosztályból jöttek össze, a téma viszont elsősorban a fiatalabb korosztályt érintette volna. Ennek ellenére mégis hasznos volt végighallgatni a neves előadókat, hazai és nemzetközi szakembereket.
Dr. Gidai Erzsébet, a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar dékánja gazdasági esélyeinkről és kilátásainkról szólt. A kritikai hangvételű, jól felépített előadásában kétségeiről beszélt a professzorasszony. Elmondta, hogy hazánk jelenleg nagyon nehéz gazdasági helyzetben van, azok a mutatók, amik a magyar gazdaságot jellemzik, nem mérvadóak. A GDP növekedése nem mutatja, hogy valójában mennyi pénz marad az országban. A privatizáció során a magyar gazdaság nyolcvan százaléka külföldi tulajdonú lett, ami megbénítja a nemzetgazdaságot. Folyamatos erőforrás-kivonás történik az országból, ami a rétegenkénti életminőségromláshoz vezet. Az uniós csatlakozással gazdasági gondjaink nem fognak megoldódni, sőt félő, hogy romlanak majd. A jelenlegi kormány – dr. Gidai Erzsébet véleménye szerint – egyoldalú  szerződéseket ír alá az unióval, pedig a feltételeket nemcsak Európa diktálhatná, hanem mi is. Az unió számára legalább annyira fontos a bővítés, mint számunkra, ezt a helyzetet nekünk kellene megragadni. A kilátásokról szólva felvázolta azt az elképzelést, amit egyre többen látnak alternatívának Magyarország jövőjére nézve, mégpedig az együttműködést a közép-európai, Duna-melléki országok között.
Dr. Allan Inovius budapesti nagyperjel, Svédországból érkezett a konferenciára. Rövid felszólalásában a cigányság helyzetéről, mint megoldandó problémáról szólt. Jelenleg egymillió roma származású él Magyarországon, s létszámuk évente körülbelül százezerrel növekszik – ebből a tényből kiindulva a jövőben egyre inkább számolnunk kell a roma-kérdéssel.
Dr. Szabó János nyugalmazott miniszter a mezőgazdaság – ismert – nehéz helyzetéről szólt. Véleménye   szerint a probléma gyökere az, hogy két és fél millió földtulajdonos van Magyarországon, ebből kétmillió az egy hektár alatti földtulajdonos. Életképes mezőgazdasághoz szükség volna, hogy ötven-hatvan hektáros gazdasági egységek jöjjenek létre. Előadásában beszélt az Agenda 2000 programról, ami a mezőgazdaság felzárkóztatására jött létre. Az eredeti ígéretek évi 240-250 milliárd forintról szóltak, ma egyre kevesebbről. Még nem tudni, mennyi lesz az az összeg, amit valóban megkap a magyar mezőgazdaság. A nyugalmazott miniszter is óvatos volt a csatlakozás kérdésében, viszont elmondta, hogy jelenleg nincs más alternatívája az országnak, csak a csatlakozás.
A konferencián részt vett és felszólalt dr. Milassin László, az ELTE Nemzetközi Jogi Intézetének munkatársa, dr. Halász Lajos, az Országos Statisztikai Hivatalból és dr. Borbély József, a Nyugat-magyarországi Egyetem Társadalomgazdasági Tanszékéről.
A rendezvény vitafórummal zárult.

Merényi Zoltán



2001. július 05., csütörtök 11:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület