CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Evangélikus angoltábor a Líceumban

Szerdán ért véget a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban az a kéthetes angoltábor, amelyet a kaliforniai Irvine-ban található evangélikus Concordia University három professzora és tizenöt diákja szervezett. Dr. Tom Doyle, Patty Young és Patra Pfotenhauer elmondták, hogy bár Sopronban először rendezik meg a tábort, nem újdonság a rendezvény, sőt, lassan már hagyományosnak is mondható: a tavalyi aszódi tábor sikerén is felbuzdulva döntöttek úgy, hogy Sopronban újra megszervezik.

Az első héten kilencven 10-14 éves kisdiák, a másodikon körülbelül nyolcvan 14-18 éves gyakorolhatta az angol nyelvet. A kaliforniai diákok és tanárok kis csoportokra osztották a diákokat, így teremve lehetőséget a folyamatos beszédre. Olyan foglalkozásokat, beszédtémákat találtak ki, amelyek mindenkit érdekelhettek - volt zenehallgatással egybekötött óra, kézműves foglalkozásnak álcázott nyelvtanulás, sportos-játékos megmozdulás a Deák téren.
Az egyházi szervezésű tábor, bár idén már véget ért, minden bizonnyal nem az utolsó volt, és nem csak a nyelvtanulásról szólt. A kapcsolat a kaliforniai evangélikus egyházzal nem egészen új keletű már, évekkel ezelőtt indult, amikor - szinte véletlenszerűen - egyre több vendégtanár érkezett Kaliforniából. Ekkor látták úgy, hogy érdemes az Egyesült Államokban tíz helyen szétszórtan létező Concordia nevű egyetemek közül a kaliforniainak Kelet-Európát, és ezzel együtt Magyarországot is "felvállalni", hogy az egy-két év után visszatérő tanárok átadhassák egymásnak tapasztalataikat, és jobban fel is készülhessenek az itt tartózkodásra.
A tábor egyébként elért célja így nemcsak a nyelvtanulás volt, hanem egymás megismerése is, amely arra a felismerésre vezetett, hogy a kultúrák és nyelvek különbözőségében is van egy közös pont, Jézus Krisztus keresztje, amelyre felnézve mindannyian egy közösségben, együtt gazdagodhattak hitben és tapasztalatokban.

TR



2001. július 06., péntek 18:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület