CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

"Házikoncert" az Ünnepi Heteken

Sopronban van egy énekkar, amely az Ünnepi Hetek forgatagában és egyéb "csábításai" közepette meg tudja tölteni a Domonkos Templomot. Nagy szó ez, még akkor is, ha ismerősöket hozott össze ez a koncert. Rokonokat és közeli "szurkolókat".


A hangverseny a barokk jelzőt érdemelte ki a szerzők (Telemann, Händel és Bach, valamint egy kortárs lengyel orgonista-zeneszerző) alapján. Az amatőr kórus és a Zeneiskola hangszeres tanáraiból, növendékeiből alakult alkalmi kamarazenekar sikeres estét tudhat maga mögött.
A bevezető két zsoltár előadása profi szinten sikerült. A Bach motetta, az osztott kórussal és a Jesu meine Freunde korál már nem mindenben nyújtotta a megszokott magas színvonalat. Érezhető volt néhány bizonytalanság, a még más szólamból alkalmilag segítőkre is talált basszus gyengének bizonyult és a fugato részeket hallhatóan nem bírták úgy levegővel az énekkar tagjai, mint azt megszoktuk.
Az összhangzásban is voltak apróbb disszonanciák, mintha nem "túlpróbált" darabokat hallottunk volna. Az előbbiek a halláson kívül a karnagy úr vezénylési szándéka és a megszólalás közötti különbségben érződtek leginkább.


A hangverseny nélkülözhetetlen és feltétlenül előnyére váló momentuma Arany János karnagy bevezetője és műsor-konferálása volt. Nem csupán zenei ismereteket közölt, de "helyére tette" a darabokat, szöveggel és jelentésükkel együtt. Mindezt családiassá tette közvetlenségével: a hallgató is megérezhette, hogy itt egy kivételes egyéniség ad segítséget mindenkinek.


Aki ismerte már a darabokat professzionális előadásban, az is csak néma elismeréssel adózhat a "vándorló" karnagy teljesítményének és hitvallásának. Nyilvánvaló, hogy ez a kórus - bármit is énekeljen és bármeddig is "éljen" -, vezetőjétől, aki személyes varázsával erős összetartója mindannyiuknak, máris sokat kapott. Akik már megélték az együtt éneklés varázsát és a gondolkodás formálódását, azok tudják, miről beszélek. Csak remélhetem, hogy sokáig megmarad a varázs, legyen kivel együtt énekelni és legyen idő sokáig emlékezni.
- DI -



2001. július 06., péntek 22:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület