CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Vízi határátkelő Fertőrákos és Mörbisch között
A 2001. július 1-én megnyílt, Fertőrákos és Mörbisch közötti vízi határátkelő hivatalos megnyitójára július 8-án 11 órakor került sor a Drescher hajókikötőben.

Az ünnepségen Palkovits János, Fertőrákos polgármestere és Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Palkovits János beszédében kiemelte, hogy a július 1-i nyitással új fejezet kezdődik a Fertő tó életében. Örömöt jelent ez a fertőrákosiaknak, hiszen a magyar oldalon Fertőrákoson működik az egyetlen üdülőterület.

Dr. Gimesi Szabolcs Sopron Város Önkormányzata nevében elégedettségét fejezte ki azért, hogy a ferőrákosi öbölben végre megnyílhatott az a határátkelő, amire a túloldalra látogatni szándékozó vitorlázók, turisták nagyon vártak. A soproni polgármester "Amit Isten egybeszerkesztett, azt ember el ne válassza" idézettel illusztrálta, hogy a Fertő tó egy természetes egység, ezért nem indokolt, hogy a határ két oldalán élő emberek csak titkolt vággyal lessenek át a másik oldalra, és abban reménykedjenek, hogy egyszer a vízen is átkelhetnek. Hatvankét évvel ezelőtt volt utoljára mód a vízen útlevéllel átkelni. Amikor 1989-1990-ben vitorlások ideiglenes határnyitási engedéllyel áthajóztak a vízihatáron, már érezték, hogy ez egy megállíthatatlan folyamat, és hamarosan lehetőség lesz útlevéllel, különösebb adminisztráció nélkül átkelni.
Az utóbbi években  a határátkelőhely megnyitását  célzó erőfeszítések ellenére a  különféle rendeletek és nemzetközi egyezmények eddig a nyitást nem tették lehetővé..
A soproni polgármester köszönetet mondott a kormányzatnak és azoknak a szerveknek, akik a határátkelőhely megnyitását kölcsönös rugalmasággal segítették elő. A határátkelő megnyitása újabb lendületet adhat annak, hogy a Fertő tó magyar oldalán az osztrák oldalnak is példát adó környezetkímélő, a természeti értékekre figyelő fejlesztések indulhassanak meg.

A köszöntők után burgenlandi Yacht Club, a Túravitorlázó Egyesület és a Drescher Touristik am Neusiedler See vezetője méltatta az esemény fontosságát, majd a vendégek egy rövid hajókiránduláson vettek részt.

A Cyberpress kérdésére, hogy mit jelent a határátkelőhely megnyitása Fertőrákosnak, Palkovits János polgármester véleménye szerint a településnek jut a legkisebb haszon. A Fertő tó magyarországi részén Fertőrákos nem az egyetlen terület, ahol a tóra ki lehet menni, emiatt fontos, hogy a határátkelő, úgy, mint a kilencvenes évek elején, ismét megnyíljon. Az, hogy eddig beszűkültek a lehetőségek, annak volt tulajdonítható, hogy a magas költségek miatt egy-egy hajó indítása nem volt kifizetődő. Most újraindulnak a járatok, ennek mozgatórugója Dr. Tóka József. A kezdeti nehézségek ellenére a finanszírozás is megoldott, és az első év tapasztalatai alapján abban bíznak, hogy ez egy állandó határátkelőhely lesz, ami újabb lehetőséget biztosít a kerékpárturizmus és vitorlássport fejlődésének - mondta a fertőrákosi polgármester.

   A határátkelőhely megnyitásának a kistérség turizmusára  gyakorolt hatását elemezve Dr. Tóka József abban bízik, hogy a Drescher cég kezdeményezésére a hajójáratok beindításával a magyar oldal is bekapcsolódhat abba a forgalomba, amit a Mörbisch-i szabadtéri játékok jelentenek. A nyaranta a szabadtéri játékokra látogató kétszázezer vendég elszállásolását az osztrák oldalon lévő települések nem tudják megoldani, ebben szerepet vállalhat Fertőrákos, Sopron és a környező falvak. A Határőrség és a Vám- és Pénzügyőrség pozitív hozzáállásának köszönhetően a hajójáratokat hozzá lehet igazítani a szabadtéri játékok műsoraihoz, így akár éjfél után is indulhatnak járatok a szabadtéri játékok színhelyéről.
A határátkelőhely megnyitásának hatásáról az első hét után a próbaüzem jellege miatt még nem lehet következtetéseket levonni. A hivatalos megnyitó után tervezik az új lehetőségek széleskörű ismertetését.

   A vízisporttal kapcsolatban Dr. Tóka József elmondta, hogy a vitorlázók eddig úgy érezték magunkat, mint a gyerek a kirakat előtt. A  tavon, aminek kilencven százaléka Ausztriához tartozik, látták egymást vitorlázni, itt is ott is versenyek zajlottak, túráztak az emberek de nem vehettek részt egymás programjain. A kellemetlen érzést, a határátkelőhely megnyitása oldja fel, minden vitorlázó használhatja a Fertő tó szabad, nagy vízfelületét.

sztoth



2001. július 09., hétfő 02:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület