CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. november 22., pĂ©ntek, Cecília napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Dr. SZÉKELY LAJOS - MOLNÁR TIBOR:

BOR SZÁRMAZÁS ÉS EREDET VÉDELEM EURÓPÁBAN
CÍMMEL MEGTARTOTT
TUDOMÁNYOS KONFERENCIA ELŐADÁSA II.

Elgondolható, hogy ezt a ma már általánosan Kékfrankosnak nevezett fajtát még a filoxéra vész előtt az egész Nagymagyarországon ismerték. Elképzelhető, hogy ez az ampelográfia szerint a Kaszpi-tenger vidékéről származó fajta a népvándorlás, vagy más keleti hatás révén került Pannónia térségébe. Semmi jele annak, hogy a fajta Ausztriából került volna Magyarországra.
A fajta elnevezésével kapcsolatos zavar a Nagyburgundi-Limberger-Blauer-Moravka elnevezéseknek is szerepük lehetett abban, hogy a Kékfrankos néven megismert fajtáról a XIX. század első felében nincsenek feljegyzések.
A soproni Levéltárban Kékfrankos szőlőről első ízben Vetter Pál a János-telep igazgatójának "Az oltványszőlők mustra vizsgálata" címmel 1895 évben irt tanulmánya tesz említést. Vetter Pálról tudni kell, hogy az általa vezetett telep feladata volt a filoxéravész nyomán kipusztult szőlőterületek oltványszükségletének előállítása. Külön érdeme, hogy megtanította a gazdákat szőlőoltvány készítésére.
Sopronban Pettenkofer László szőlészeti felügyelő a Soproni Állami Gazdaság első főkertésze foglalkozott a Kékfrankos eredetének kérdésével. A Soproni Szemlében 1977-ben megjelent "Kékfrankos soproni borvidék uralkodó szőlőfajtája" c. tanulmányában összefoglalja a fajta eredetéről gyűjtött ismereteit. Tőle tudjuk, hogy Magyarországon első ízben 1923-ban használták a Kékfrankos bor nevet. A soproni népszavazás miatt nehéz gazdasági helyzetbe került szőlősgazdák megsegítésére a kormányzat intervenciós borvásárlást szervezett. A bort Budafokon palackozva Kékfrankos néven értékesítették. Jager Mihály borkereskedő a 30-as években "Soproni Kékfrankos" néven forgalmazta palackborát.
A soproni borvidék a középkorban fehér borairól volt híres, kedvező évjáratokban aszú minőségű bort is termett. Vörös szőlő termeléséről a XIX. század második felétől vannak adataink.
Sopron város úgy védte borértékesítési privilégiumát, hogy csak a város határában termelt szőlőt engedte behozni a városba. A városkapuknál lajstromozták a gazdák által behozott szőlő mennyiségét. Ezt a gyakorlatot a privilégium megszűnése után is folytatták, és az
1861-1870 közötti feljegyzések arról tanúskodnak, hogy a városba behozott szőlőnek 5-10 %-a volt a vörös szőlő. Ebben az időben - vörös szőlőből előállított vörösbor csak a gazdák saját és közvetlen környezetük ellátását szolgálta.
Sopron város szőlőtermelése a XIX. század második felében.
 
Évek összes termés ebből vörös szőlő vörös szőlő aránya % 
1861 20970 2100 10
1865 23680 1184 5
1869 25245 2295 9
1873 40520 3500 9
1884 51000 17150 33
1895 21000 9400 45

  Az 1885. évben a városba szállított vörös szőlő aránya az addigi 5-10 %-ról 33%-ra, 1895 évre pedig 45 %-ra növekedett. Mi okozhatta ezt a hirtelen fajtaváltást?
Sopron, 1275. év, a városalapítással egyidejűleg borértékesítési privilégiumot élvezett. A város gazdái éltek a privilégium által biztosított gazdasági lehetőségekkel, és már a középkorban jelentős mennyiségű bort adtak el külföldi kereskedőknek, akik a jó minőségű borokat ismerve jöttek Sopronba. 1850-ben megszűnt a város borkereskedelmi privilégiuma, véget ért a soproni gazdák évszázadokon át tartó borértékesítési biztonsága.
Elmúlt az az idő, mikor a szüret befejezése után újbort kóstoló borkereskedők lepték el a várost. A város gazdái megismerték az értékesítési nehézségek gondjait.
A XIX. század második felét a nagy társadalmi változások jellemzik. Megkezdődött az iparosodás, új gyárak, vasutak épültek, megélénkült a kereskedelem, megnőtt a folyamatos keresettel rendelkező polgárok száma. Ez az új fogyasztói réteg nem a kiemelkedő minőségű, drága, hanem az elfogadható áru asztali minőségű borokat kereste. Sopron város korábbi privilégiumának megszűnése után a Földművelésügyi Minisztérium még 1895-ben is engedélyezte, hogy a soproni gazdák sajáttermésű boraikat az ún. "Buschenschank"-okban értékesítsék. A gazdák a borkimérési engedélyt két hétre kapták, és boraikat egy külön helyiségben, vagy lakásuk egy szobájában árusították. Ezekben a kimérésekben egyre népszerűbb lett az általuk Burgundinak nevezett vörösbor és ez adott ösztönzést a gazdáknak, hogy a most már nehezen és csak közvetítő kereskedelem útján értékesíthető fehér borszőlő helyett átálljanak a korábban is ismert bőtermő vörös szőlőfajta termelésére. A filoxéravész előtt az átállás nagyon egyszerű és gazdaságos volt, a szaporító anyagot a meglévő ültetvények biztosították. A filoxéra-vész utáni szőlőtelepítések során tovább folytatódott a fajta térhódítása, és így lett a soproni borvidék jellegzetes vörösbor-termő terület.
Ez a fajtaváltás csak a soproni borvidékre jellemző. A múlt század végéig a borvidéket Rust-Sopron-Pozsonyi borvidékként tartották nyilván. A jelenleg Ausztriához tartozó Ruston nem következett be ez a robbanásszerű fajtaváltás. Rust és környéke ma is fehér borairól híres. Nagyobb arányú kékszőlő telepítések csak a Sopronnal határos községekben és Oka térsédében történtek.
A Kékfrankos fajta termelésében a minőségi ugrás akkor következett be, amikor a Soproni Állami Gazdaság megkezdte a kék szőlő szakszerű feldolgozását. A kádon való erjesztéssel előállított mélyvörös minőségi vörösborokra a szakma is felfigyelt. Sajnos ezzel együtt nem emelkedett a borvidék hírneve, ugyanis a gazdaság legjobb borait a MONIMPEX vásárolta fel és szállította budafoki pincéjébe. A megvásárolt borokat üzleti szempontok miatt házasítással, más borvidékek neve alatt értékesítették. Hasonló volt a helyzet a borvidék legnagyobb felvásárlójánál, a Borforgalmi Vállalatnál, amelynek telepéről a bort sokszor még a szüret ideje alatt a vállalat más pincéjébe szállították.
A kékfrankos bor minőségi változásaira a többi vörösbor-termelő borvidék felfigyelt. Ma a Kékfrankos az Egri Bikavér legfontosabb fajtája. Az 1970-es években meghirdetett vörösbor-program keretében a fajta területe az 1960. évi 2400 hektárról 5000 hektárra növekedett, és a nagyüzemekben 32 %-os részesedéssel az első vörösbor szőlő fajtává lépett elő.
A történelmi múltban Magyarországon és a környékbeli országokban létezett egy vörösbor termő szőlőfajta, amely ellentétben a francia borvidékek vörösboraival, nem occidentalis / subconvarietas gallical, hanem orientalis /subconvarietas caspical eredetű volt. Sopron város gazdáinak és a soproni borvidék szakembereinek elvitathatatlan érdeme, hogy felismerték egy évszázadokon át szunnyadó szőlőfajta termelési lehetőségének előnyeit. Amint megnőtt a vörösbor iránti kereslet, volt erejük és bátorságuk, hogy egy fél évszázad alatt megváltoztassák borvidékük arculatát, és vörösbor termelésére álljanak át.



2001. július 20., péntek 21:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület