CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Ferrarai zászlódobálók, tüzes zsonglőrök

Vasi máltais fiatalok Németországban


A kisrigóra, ami anya nélkül, gyerekkézen növekedett, ha már elengedték, jó világ jár, beálltak az esős napok, magasra másznak a giliszták... beleszokhat az önálló létbe. Az önjelölt kis horgászbajnokok is előszeretettel huzigálják ki a horogravalót, s állnak meg minden lehetséges és lehetetlen helyen jobb-rosszabb horgászbotjukkal, hogy szegény tátogókat, legyenek azok aprók vagy még apróbbak, kiemeljék a halálra.

Szervezetek gyermek- és ifjúsági csoportjai túl vannak már jó pár nyári eseményen, beleértve tábort, külföldi utat, illetve külföldiek magyarországi nyaraltatását. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vasi ifjúsági csoportja - azok, akikkel júniusban Celldömölkön találkoztunk elsősegélynyújtó versenyen, s akkor a memmingenieket látták vendégül -, most Németországban töltöttek egy hetet; részt vettek Szombathely testvérvárosának, Kaufbeurennek Tanzelfest nevű rendszeres nyári eseményén, amely hasonló az itteni Savaria Karneválhoz, s természetesen ellátogattak Memmingenbe is.

Arrafelé, tőlünk nyugatabbra, hamarabb elkezdődött ez a változékony idő, úgyhogy, amíg mi fullákoltunk a kánikulában, és sülő füveinket, veteményeinket próbáltuk valahogy átmenteni a jövőnek - ők hol esőben, hol nagy melegben utazták át Ausztriát, látogatták meg a csodálatos neuschwansteini kastélyt, a Bayern München stadionját, a BMW-múzeumot, s rótták a kaufbeureni macskaköves utcákat, megcsodálva a ferrarai zászlódobálók produkcióját, illetve a fáklyával zsonglőrködőket. Éjszakába nyúlóan gyűjtötték az élményt, raktározták el a hangulatokat, mentek be boltba, szólaltak meg németül postán és másutt... élték a fiatalok szabad életét.

Most, immáron hazaérkezvén, egyesekre a nyári munka, másokra a nagymama vár, de beszélgetések, telefonhívások bizonyítják, hogy jut már eszükbe az iskola - alapvetően azért, hogy társaiknak elmeséljék, milyen jó volt ez a nyár -, jut már eszükbe a kötelező olvasmány, amin jó lenne még augusztus végéig túlesni... és közeledik a nyárzátó utolsó nagy kaland is, a Savaria Karnevál, nem kevesük részére; statisztálni, netán árusítani valamit, vagy csak megmártózni a szabad utolsó napokban, hogy aztán megint egy évvel közelebb kerüljenek a felnőttkorhoz, amelyet vágynak már, de amelynek összes gondját átlátni teljesen lehetetlen még számukra.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. július 23., hétfő 10:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület