CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Tandíjak a BDF-ről

Mennyi az annyi?


Aki, vagy akinek gyermeke, rokona, ismerőse végzett vagy végez már felsőfokú tanulmányokat, tudja: felvételizett diáknál a július vége a borítékvárás ideje. A vastag, nagy boríték rosszat jelent - visszaküldtek mindent, "nem kellettél"; a karcsúbb azonban már lelkesen bontandó ki: hírül adják, hogy felvételt nyertél, sokféle tudnivaló lesz benne, mindaz, ami csak szükséges a felvett hallgató nekiindulásához, beleértve adatlapot, csekkeket stb.

Június elején írtam már a jövendő biológiások "behívásáról", a diplomás levelezősök szakmai elbeszélgetés-éről. Nos, van, akihez már befutott a boríték (természetesen, a neten is "megnézhette magát" az illető, ha bepötyögte A jelű felvételi jelentkezési lapja sorszámát, a születési adatokat, a helyet, ahova jelentkezett, s már láthatta a remény zöld színével kiírva a jobb felső sarokban: felvették), csekkel, tájékoztatóval, miegymással. Nézzük, mi lapul a közepes méretű borítékban egy diplomás levelező képzésre, biológia tagozatra felvett újdonsült hallgató borítékjában!

Kezdjük a pénzügyekkel. Két csekk, rábélyegezve: költségtérítés. Még egy csekk, kézzel ráírva: leckekönyv. Nos, ezt másképpen indexnek is hívják, fekete, és ebbe írják be a minősítéseket - amolyan "ellenőrzőkönyv" felsőfokú hallgatóknak... (Ezt csak azok kedvéért írtam le, akik nem szorongattak még effélét kezükben dec.-jan., illetve máj.-jún. idején... némi... khm... khm... szorongással tekintve a soron következő néhány óra elé.)
A/4-es lap, feltételezésem szerint mátrixnyomtatóval készítve: Értesítés a felvételi döntésről. Van még egy jó kemény, szintén A/4-es papír, egy kitöltendő hivatalos lap, adatlap, az úgynevezett "iratkozási lap", melyen a személyi adatokat kell majd kitölteni. Azután megint egy A/4-es, nyomtatott írás, Értesítés a tanévkezdésről, s benne mindenféle dátum-tudnivaló a 2001-2002-es tanév I. félévi időbeosztásáról, úgymint mettől meddig tart a szorgalmi időszak, a vizsgaidőszak; hol és mikor - illetve legkésőbb meddig - lehet beiratkozni; mit kell vinni. Például: "A leckekönyvre 420,- Ft-os csekkszelvényt mellékelünk, és még kérünk 2 db 4x4 cm-es igazolványképet a beíratkozáskor leadni." Továbbá: "A költségtérítéses képzésre felvett hallgatók költségtérítésének összegét és befizetéséhez a csekkszelvényt mellékeljük." (Hm: az összeget is???????????) "A költségtérítés befizetésének határideje szeptember 30. és november 15., a befizetést igazoló eredeti csekkszelvényt, vagy fénymásolatát kell a Tanulmányi Osztályon az előadójuknál leadni. A költségtérítést két részletben - külön kérvény nélkül - fizethetik be." Szerepelnek még a tájékoztatón a konzultációs központok pontos címei is, valamint dátum, aláírás. Két papír még mindig maradt. Az egyik ügyes munka, kétoldalas nyomtatás, táblázat formátumban, s a következő címet viseli: "A 2001/2002-es tanév I. félévének levelező tagozatos konzultációs rendje alapképzésen és újabb diplomás képzésen". A biológia alapképzésen + másoddiplomás képzésen résztvevő I. évfolyamosok például a szept. 7., 8., 28., 29., okt. 12., 13., 26., 27., nov. 16., 17. és dec. 7., 8. napokat kapták időpontnak konzultációkhoz.

S akkor - ahogyan nekirugaszkodtunk, a "pénzoldalról" - zárjuk is a forintokkal, azaz (abszolút esetlegesen kiragadott példák alapján) a költségtérítés félévenkénti összegeivel! Angol nyelvtanár, alapképzés - 95 000,- Ft, újabb diplomás - 90 000,- Ft. Angol nyelvtanár/távoktatás újabb diplomás (csak ilyen van) - 130 000,- Ft. Biológia alapképzés és újabb diplomás egyformán - 65 000,- Ft. Legkevesebbet a magyar újabb diplomás fizet, 35 ezer forintot. A horvát sem sokkal többet, negyvenezret (mind alapképzésen, mind újabb diplomás képzésen - míg a magyar alapképzésen/!/ hatvanezret).

Június elején a biológia szakmai elbeszélgetésen elhangzott a szorongó kérdés, vajon kell-e majd boncolni. Nos, most már kissé közelebb került az illető a válaszhoz is. Belül érezheti magát a főiskola kapuin. Akik pedig nem szombathelyiek, latolgathatják az adott dátumokat, vajon mivel, hogyan is jussanak el a Berzsenyi Dániel Főiskolára, s a távolabbiak ha eljöttek, lesz-e hol, lesz-e kinél szállásuk. Azaz most már "csak" a gyakorlati kérdések várják megoldásukat, mondjuk: az összegek leszurkolása - a "tényállás már fennforog". Ősszel kezet fog majd velük a főigazgató, mindannyiukkal, miközben izzadó homlokkal sokadszor is elmotyogja: "Hallgatóvá fogadom!". (Ha még elmondja, ha még lesz benne szusz - mert lehet, hogy már csak a kézfogás marad a sor végén jövőknek.)

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. jĂşlius 25., szerda 21:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület