CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Taláros talány

Villámforma sebhely a homlokon


Vajon hányan vannak, akiknek, alighogy rápillantottak, már derengett valami a cím kapcsán?

Négy részt adtak már ki magyarul is. A neten utánanézve igazán büszkék lehetünk, egy kedves rajongó összegyűjtötte a szereplők neveit a különböző nációk kiadásaiból, és nyugodt szívvel mondhatjuk, a magyar nevek a legszellemesebbek!

"Néhányuknak" Önök közül talán nem világos, miről is szól ez írás? Hát a taláros talányról! Arról, miért, mivel varázsolta el ifjú, ifjabb és kevésbé ifjú olvasóit a varázslósrácról szóló regényfolyam. A varázslófiú - nálunk, Magyarországon, a negyedik résszel (értsd: negyedik kötet) - befejezte negyedik évét a varázslóiskolában, túl van számtalan hajmeresztő és lélegzetelállító, vakmerő és életveszélyes kalandon, s most nyári szüneten tartózkodik nem-varázsló (azaz mugli) rokonainál.

Talán éppen ezen a nyáron jött el az Önök gyermeke, unokája számára is az ismerkedés egy ismeretlen, fura, teljesen mesebeli világgal, ahol viszont a VISZONYOK teljesen emberiek. Az életből is ismert rokonszenv-ellenszenv; érdek-ellenérdek; követelmény-teljesítmény stb. jelenik meg a sűrűn teleírt lapokon, melyek - hiába gyerekregény a szóban forgó -, egyetlen halvány illusztrációt sem tartalmaznak, se grafikusat, tusrajzosat, se színeset; a kép "mint olyan" egyedül és kizárólag a könyvborítón jelenik meg, slussz. A gyerekek, ifjoncok és egyéb korosztály mégis falja a varázslófiú nagyon különös történeteit.

Bizony, én sem vagyok kivétel. Elolvastam mind a négyet. Hm. Mondhatom, szórakoztató volt. Néhol fárasztó... mármint a sok... khm... már bocsánat, ökörség, ami megjelent a lapokon. Azért, összességében... aranyos, szórakoztató gyermekregény. Azonban... tud erősen brutális is lenni. Kimondottan erősen. Vér, halálos fenyegetés, halál... Szóval... nem is tudom. Jó könyv. Érdekes. Mese, teljesen mese a javából. Készül, vagy már készen is van, a film is, ami a regényből, regényekből készült... Olyan érzése van tőle az embernek, mintha valami igazi középkori rémtörténetgyűjteményt olvasna... Boszorkányok, varázslatok, bűbáj, átok, ellenátok... nem is részletezem tovább. Kérdés tolul fel bennem, hogy mind a négyet elolvastam: 2000-ben, 2001-ben, most és itt éppen ez kell a gyerekeknek, nekünk? Hogy lehet az?

Igen, tudom, a vasorrú bába vagy a hétfejű sárkány sem kutya, de... ennyire ki van éhezve az ifjúság a totális fantasztikumra? Ezzel egyidőben anyák és nagymamák viszont a jellegzetesen érzelemgazdag dél-amerikai sorozatokat izgulják, könnyezik végig... És akkor nem szóltam még, hogy ismét az ifjakhoz térjek vissza, a fantasy-világú társasjátékokról, számítógépes játékokról, és... az "úgynevezett" japán rajzfilmekről... gondolom, tudják, mire gondolok. (Szándékosan nem neveztem meg egyiket sem, nem óhajtok reklámozás vádjával szembesülni, s különben is: népszerűek ezek az én "segítségem" nélkül is.)

S hogy hab is legyen a tortán: az igazi barátságok (iskolás, katona- stb.) valahogy fogynak... Vagy nem jól látom? A fiatalok nem kis hányada nem sportol, elhízik, akaratgyengeség jelei mutatkoznak nála - viszont igen rámenős játékok, filmek stb. tartoznak érdeklődésük homlokterébe. A varázslógyerekek éjjelekig tanulnak, annyi a leckéjük - s a mieink? Na nem, mintha azt kívánnám, hogy éjszakába nyúlóan gyötörjék magukat, de...

Kaotikusnak tűnik ez a dolog, lehet, hogy csak az én számomra? Valahogy... "dézsavü" érzése támad az embernek. A második világháború idejéről tudjuk - aki élt akkor, az talán még emlékszik is, mi, fiatalabbak, csak archív filmhíradókból, élettörténetekből ismerjük -, hogy már évek óta folyt a gyilkos öldöklés - a kaszinókban, a mozikban, mulatóhelyeken pedig minden ment a maga útján (már legalábbis a frontvonalaktól távol), slágerek, divatbemutatók, nyaralások... S ha már későbbre gondolunk - én még nagyon jól emlékszem, hogy a tévéhíradóban "futottak" a vietnamiak a lövészárokban, kifektetett halottak sorait láthattuk, lenapalmozott falvakat... és... nemegyszer, különösen nyáron, nekünk akkorra maradt a vacsora, mert olyan sok volt a munka a kertben, és... menekültek a szerencsétlen polgári áldozatok, mi pedig nyammogtuk a falatot...

Embertelen világot élünk magunknak? Kikapcsolódni meg belebújunk mindenféle fantasztikumba? Hadd jegyezzem meg: nem tetszik nekem az a tüntetősdi, ami a G8-ak konferenciája kapcsán, meg máskor, a globalizáció ellen folyik. Előbb-utóbb bele leszünk rángatva valami újabb diktatúrába, ha ilyen nyugodtan nyammogunk magunk elé, nem gondolják, kedves Lakótársak, itt a Földön?

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. július 26., csütörtök 22:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület