CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Nyolcadik Magyar Ifjúsági Űrtábor
Debrecen, 2001. augusztus 13-18.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) fontos feladatának tartja az űrkutatás iránti érdeklődés felkeltését, ezért 1991 óta minden esztendőben esszépályázatot hirdettünk különböző űrtémákban. Ezt eleinte csak középiskolások részére írtuk ki, de a nagy érdeklődésre való tekintettel a korhatárt ki kellett terjesztenünk az általános iskola felső tagozatosai számára is.
A tehetségeket azonban nemcsak felfedezni, hanem gondozni is kell. Az évek során kiderült, hogy kevés a naprakész magyar nyelvű irodalom és az is, hogy mennyire fontos a személyes kapcsolat a magyar kutatókkal. Ezért 1994 óta minden nyáron egyhetes tábort szervezünk a pályázaton indulók részére.  Az első még családias légkörben zajlott Kiskunhalason, 1998-ban Győrbe azonban már 80-an jöttek el. A helyszín évente változik. Igyekszünk olyan településekre szervezni, ahol a hazai űrkutatás, űrtevékenység egy-egy bázis-intézménye található. Így a diákok nemcsak hallanak a magyar űrtevékenységről, hanem a élőben is megtapasztalják azt.
Minden pályázó önköltségi áron vehet részt a rendezvényen, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy támogatásokat szerezzünk az így sem mindenkinek olcsó táborra. A legutóbbi esszépályázat győztesei, illetve helyezettjei engedményt kapnak a részvételi díjból, néhány lelkes támogatónknak köszönhetően pedig számos tehetséges, ám arra rászoruló diák táborozását térítésmentesen áll módunkban bonyolítani.

A Magyar Űrtábor jelentősége
A nemzetközi űrtáborokban járt magyar fiatalok véleménye szerint  a NASA Nemzetközi Űrtábora vagy az Ausztrál Űrakadémia csak „hardveres” lehetőségeiben különbözik a magyartól, szakmai színvonalban azonban sokszor felénk billen a mérleg nyelve. A Magyar Űrtábor jelentőségét növeli az is, hogy több európai országban lévő társszervezet határozta el, hogy magyar mintára szervez pályázatot, illetve tábort. Munkánk eredményességét jelzi az is, hogy a nálunk megszerzett ismeretek révén az EURISY és az UNISPACE konferenciák alkalmából szervezett nemzetközi megmérettetéseken a magyar fiatalok igen gyakran végeznek az élmezőnyben.

Űrtábor 2001
A Nyolcadik  Magyar Ifjúsági Űrtábort 2001. augusztus 13-a és 18-a között rendezzük Debrecenben. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy olyan program köti le a legjobban a fiatalokat, amelyben megfelelő arányban vannak az elméleti előadások, gyakorlati feladatok elvégzése, szakmai kirándulások. Hasznos az is, ha a résztvevők megismerik egymás érdeklődési körét, így egymástól is tanulnak.
A 2001-es űrtáborban kiemelten kap szerepet a Mars-kutatás (több mint féltucat előadással), a Nemzetközi Űrállomás program (filmvetítésekkel és fórummal), az űrhajózás története és a hazai eredmények (több előadással is).  Az űrkutatás számos tudományterülettel határos, ezekről is lesz szó. Idén a helyszín adottságainak megfelelően ellátogatunk az ATOMKI-ba és az MTA Napfizikai Obszervatóriumába.
De nemcsak a tudósok, hanem maguk a diákok is tartanak beszámolókat. Szót kapnak a San Diego-ban járt fiatal Mars-kutatók, a NASA űrtáborában „űrhajós kiképzésen” részt vettek, sőt bemutatjuk egy lelkes kanadai tanár „magán űrrepülőgép szimulátorát” is.
Bár a tábor teljes ideje alatt folyamatosan lesznek kisebb csapat-vetélkedők is, a verseny az utolsó pillanatig kiélezett lesz, hisz szombat délelőtt a már hagyományossá vált játékos nagy csapatvetélkedőn az „űrdiákok” közül az utolsókból még akár elsők is lehetnek.

Magyar Asztronautikai Társaság



2001. jĂşlius 31., kedd 13:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület