CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Éleslőszer, csillagászat, müncheni zenetanárok

Halált rejtő hulladékvas


Meglepő hírt talált az augusztus elsejei Vas Népét figyelmesen átlapozó polgár a 8. oldalon.

Lőszer a kullón

Hétfőn délután a járőröző rendőrök a szombathelyi Stromfeld-lakótelepen egy limlomokkal teli kullót pillantottak meg, amelyen egy gyermek ült. A rendőrök közelebbről is megszemlélték a kulló tartalmát, és észrevettek egy rozsdás lőszert. A tíz centiméter átmérőjű és mintegy huszonöt centiméter hosszú tüzérségi lövedék "gazdája" hamarosan felbukkant. A két gyermekével hulladékot gyűjtő asszony a rendőröknek elmondta, hogy ócskavasnak hitte a rozsdás lőszert. A rendőrség szakértő bevonásával megállapította, hogy éles lövedékről van szó. Ezután intézkedtek a lőszer további sorsáról: a honvédség speciális eszközzel biztonságos helyre szállította a rozsdás lövedéket, melyet tűzszerészek fognak hatástalanítani.

Szintén e lapszám 9. oldaláról olvashatunk a közelgő tizedik Lajtha Fesztiválról

Tíz esztendeje, a Lajtha László-centenáriumkor szerveződött az első kőszegi zenei tábor. Cél, hogy minden esztendőben egy-egy magyar és francia zeneszerző munkásságát megismertessék a kurzus résztvevőivel, a hangversenyek hallgatóival. Az idei Lajtha Fesztivál ideje: augusztus 5-19. Itt is megünneplik a Magyar Millenniumot, tisztelegnek Liszt Ferenc előtt, aki 190 éve a közeli Doborjánban (Raiding) született. Két alkalommal szerepel az eseménysorozaton a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar. Amszterdamból itt lesz a Liszt Ferenc Chorus, mely Kőszegen a Szent Jakab-templomban (és Fertődön) is fellép. Augusztus 6-ai különlegesség lesz a Tárogató est. Olasz és osztrák zongoratanárok, a Müncheni Zeneművészeti Főiskola tanárai és növendékeik érkeznek a városba, ahol augusztus 5-én 11 órától a Jézus Szíve Plébániatemplomban szentmisén működnek közre a fesztivál zenészei.

A magyarországi csillagászat ezer esztendeje

Augusztus 24-26. között a vasi megyeszékhelyen rendezik meg A magyarországi csillagászat ezer esztendeje című csillagászattörténeti konferenciát. A háromnapos rendezvénynek az MMIK (Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ) ad otthont.
A nyitó napon, pénteken délután négykor Vértes Ernő, a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület elnöke köszönti a résztvevőket, másnap több hazai és külföldi szakember tart előadást a csillagászat, az asztrológia izgalmas kérdéseiről. Az előadásokon több ismert csillagkép is terítékre kerül, s szó lesz a templomok tájolásának kérdéseiről. Délután a résztvevők megtekinthetik a poszterbemutatókat.
A rendezvény utolsó napján, vasárnap lesz a záróülés, amelyen a csillagászattörténeti kutatások időszerűségét vitathatják meg a jelenlévők. A rendezvényt támogatja az Oktatási Minisztérium, Vas Megye Közgyűlésének Tudományos Szakbizottsága és a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ.

- gyöngyös -



2001. augusztus 02., csütörtök 19:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület