CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Határsávi mindennapok a la Szombathely

Alapfagyi


Az augusztus mozgalmas városunkban. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem - most. Hamarosan összejönnek a nyelvjárás-kutatók, -szakértők, azután itt fog hömpölyögni a Karnevál, majd: tanévkezdés.

Most azonban a közönséges halandó számára zajlik a szépidős, normális nyári mindennapok sora. A városban jelenleg mozgó közönséges halandók kategóriába ezúttal a helybeli lakosok mellett beletartoznak a külföldi turisták, a külföldi átruccanók, valamint a hazai Savaria-látogatók egyaránt. Ha csak a Fő térre korlátozzuk a "megfigyelést", már akkor sem unatkoztunk; zajlik a Life Show, az élő műsor.

Nem szabad kerékpározva átszelni a Fő teret. Nyári öltözetű harmincas macsó egy kézzel kormányoz, szlalomozik a sok gyalogos között, másik kezéről póráz ered, melynek végén nagyon jó magaviseletű, szürke, nem tudom, milyen fajta, erőteljes testalkatú kutya üget, nyakában félrecsapva kék alapon fehér mintás kis kendőcske.

A Fő tér elnyújtott, jóindulattal mondva "egyenlő szárú" háromszög formájú. A keskeny csúcsnál kis szökőkút (ami most nem szökik), körülötte letelepedési lehetőség: virágágyás, melynek kőperemére padléceket erősítettek. Fiatal lány ül a napon, szemmel láthatólag általa illusztrált fehér pólóban, a vonalas kutyaábra alatt felirat: IDITAROD (ez kutyaszánverseny Alaszkában); ölében rajztábla, fején (ó, borzalom, ebben a szúrós napsütésben!) fekete kendő, hátrakötve. Aki nézte a Viasaton a Bár-t, Napsira gondoljon - na, olyan. Pasztellkrétával ügyködik, a Ferences templomot örökíti meg. Néhányan megállnak, nézik, mások futólag pillantanak oda, de mindenképpen "eseményszámba" megy ottléte. Mellette negyven körüli nő, valószínűleg az anyja; olvas. Néha váltanak csak szót, az idősebb nő nem zavarja az alkotás folyamatát. A kép nem rossz, határozottan nem az.

Fagylalt-helyek a Fő téren "szinte számolatlanul" találhatók, ha a vendéglátóipari egységek kihelyezett - vagy nem kihelyezett - lehetőségeit is beleszámolom. Ott a "világhálózatú" szendvicsárusító "evölde" is, ahol nagyon jó - és nagyon megéri - az alap-fagylalt, amit kínálnak. Sok kézben látom ezt a fajtát! Senki sem ellensége saját pénztárcájának.

A külföldiek, akik otthon kábé az újságoshoz is elegáns autóval járnak, itt elengedik magukat - és csemetéiket -, leülnek a legelső koszos járdaszegélyre, és: szemmel láthatóan élvezik az egész magyarországosdit, szombathelyesdit. Bár lennének többen! Nem tűnik igazán "túlterheltnek" a város turistaforgalmilag, ahogyan én látom. Na, majd a Karnevál! Hogy tavaly mennyien voltak!!! Kábé New York, Belváros, karácsony előtti délutáni csúcsforgalomban - akkora lehetett a tömeg, s olyanszerű volt annak hömpölygése. Ajánlom városunk közelgő karneválját Önöknek is, kedves soproni Olvasóim! Remélem, az időjárásnak sem szontyolodik el a kedve azokra a napokra!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. augusztus 08., szerda 20:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület