CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Miért kell a harmadik évezred küszöbén a Gulagról beszélni?

Augusztus 8-án Kun Miklós történész a Soproni Fidesz Szalon vendégeként tartott sajtótájékoztatót. Az elsősorban a tizennyolc-tizenkilencedik századi Oroszország és a Szovjetunió történelmével foglalkozó kutató a sztálini korszak kutatásainak legújabb eredményeiről - melyekről hamarosan könyvet jelentet meg - számolt be a sajtó képviselőinek.

Miért kell a harmadik évezred küszöbén a Gulagról beszélni? Kun Miklós szerint a közelmúlt kutatásában fontos szerepet játszik a szóbeli történetiség, az elmúlt korok utolsó szemtanúival készített interjúk. A sztálini időszak kutatása során készített interjúk egyrészt a Gulagot megjárt még élő szemtanúkkal, másrészt Sztálin még élő minisztereivel, felderítőkkel, diplomatákkal, hozzátartozókkal, alulnézetből, illetve a Kremlből próbáljá megközelíteni ennek a korszaknak a történetét. Kutatásai során jött rá arra, hogy a Gulag az a téma, ami ismeretlen a számunkra, még mindig rengeteg feltáratlan titkot takar.

Mint elmondta, a különböző társadalmi szervezetek, amelyek közül kiemelkedő tevékenységet folytat a Moszkvában működő Memorial egyesület, amely egyben kutatóközpont és érdekvédelmi szervezet is, egyre részletesebben foglalkoznak a Gulag-kérdéssel, segítik a kutatók munkáját.

A náci haláltáborok és a Gulag összehasonlításával kapcsolatban a történész nem osztja azt a véleményt, amely egyes álláspontok szerint a Gulag ugyan szörnyű, de a modernizáció céljait is szolgálta. A két lágerbirodalmat nem lehet összehasonlítani, számháborút folytatni. Egy német nő, aki mindkét típusú lágernek a foglya volt, egy mondatban fogalmazta meg a két rendszer közti hasonlóságot és különbséget: Sztálin egyenlő Hitler plusz Ázsia. A Gulag a szovjet életmódnak, életfelfogásnak, gazdaságnak, politikának szerves része volt. Nemcsak a sztálini időszakban, mert a koncentrációs tábor kifejezés már 1918 augusztusában Lenin és Trockij levelezésében egymástól függetlenül megjelenik. Az újabb kutatások eredményeként kiderült, hogy a sztálini korszakban, a harmincas években létezett egy kvótarendszer, amit Sztálin és a Politikai Bizottság állapított meg. Ebben a rendszerben a társadalom egy adott része a "szociális védekezés legfelső kategóriája alá esett" ami tulajdonképpen a kivégzést jelentette. A kvóta társadalmi rétegek, nemzetiségek alapján került feltöltésre. A Gulagra hurcolt áldozatokról a sztálini rendszer kartoték alapon fotókkal dokumentált pontos nyilvántartást vezetett. Második újdonság: a Gulag a primitív munkamódszerek megtestesítője. A korszak harmadik nagy vesztese az orosz parasztság, amely a Gulagra küldöttek kétharmadát tette ki. Ennek közvetlen és közvetett eredményeként ebben a  korszakban háromszor volt éhínség a Szovjetunióban, amit Sztálin eltitkolt.

A legutóbbi adatok szerint 1932-33-ban Ukrajnában ötmillió ember pusztult éhen, a lakosság arányát tekintve viszont legtöbben Kazahsztánban, ahol a lakosság 40 százaléka elpusztult, míg a Szovjetunió ez idő alatt gabonát exportált. Pontos számot nem lehet meghatározni, mert ebben az időszakban az éhínség közvetett hatásaként is rengetegen pusztultak el. Kun Miklós bemutatott egy korabeli bécsi kiadású könyvet, amely megrázó képeket közöl az ukrajnai éhínség áldozatairól.

Miért kell a Gulagról beszélni? Mert nem feledkezhetünk meg a kelet-európai régióban történt eseményekről, fontos mindenki emlékezetének ébrentartása, a szaktörténésznek kihívás, a mozgatórugók, az árnyalatok minél precízebb feltárása.

sztoth



2001. augusztus 10., péntek 11:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület