CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Hullócsillagok éjszakája

Augusztus a hullócsillagok időszaka. Habár az Űrvadász rovat éppen megérdemelt(?) nyári álmát alussza, azért javában zajlanak a csillagászati események.
Ma van 2001. augusztus 11-e. A dátum sokak számára ismerősnek tűnhet - igen, két évvel ezelőtt volt a teljes napfogyatkozás Magyarországon. Mintha csak tegnap történt volna az egész... és mégis, milyen sokára lesz a következő... De kár ezen búslakodni, inkább este menjünk ki a szabad ég alá és gyönyörködjünk abban a "sok-sok fényes bogárban, amelyek valahogyan felkerültek arra a nagy fekete izére". Ha sokáig figyeljük a "régi idők királyait", akkor érdekes jelenségnek lehetünk szemtanúi - egy fényes pötty jelenik meg, hosszú csíkot húz maga után lefelé, majd eltűnik. Őseink azt hitték, hogy ilyenkor a csillagok esnek le az égről, ezért nevezték el ezeket hullócsillagoknak. Ilyenkor kívánni kellett valamit, és a kívánság teljesült.
Persze, van tudományos nevük is, ezek a meteorok. A kifejezés eredete a régmúltba vezet vissza, Arisztotelész használta először, igaz, ő még külöböző légköri jelenségek gyűjtőneveként. Földünk a keringése közben apró porszemcsékkel találkozik, ezek nagy sebességgel belépnek a légkörbe. Nekiütköznek a levegeő atomjainak, molekuláinak, felizzanak és felforrósítják az útjukba kerülő levegő részecskéit - ezért húznak maguk után fényes csíkot az égen.
De honnan is jönnek a meteorok? A bolygóközi térben sok milliárd szemcse található, amelyek az üstökösök és kisbolygók párolgásából származnak. Az üstökösök magja a Nap közelében felmelegszik és párolog, a kiáramló gázok porszemcséket is magukkal ragadnak, és felgyorsítják ezeket. Eleinte az üstököshöz hasonló pályán haladnak - ezeket nevezzük meteorrajnak. A Földről nézve úgy tűnik, hogy a metorrajok tagjai az ég egy adott pontjáról sugároznak szét - ezt a képzeletbeli pontot nevezzük a radiánsnak. A metorrajokat azokról a csillagképekről nevezik el, amelyekben a radiánsuk található, amikor a raj a legtöbb hullócsillagot adja - így a Perseusz csillagképről kapták nevüket az augusztus hónapban aktív Perseidák.
Ha már az elnevezéseknél tartunk... meteoroidoknak nevezzük a világűrben keringő apró szemcséket. Ha egy meteoroid találkozik a Földünkkel és belép a légkörébe, felizzik - akkor beszélünk meteorról. Ha pedig egy darabja túléli az utazást és lekerül a felszínre, akkor az a meteorit.
Augusztus 12-én a legnagyobb a Perseida meteorraj aktivitása. Ez azt jelenti, hogy mind hajnalban, mind kora este sok-sok ehhez a rajhoz tartozó meteort lehet majd látni. Érdemes kimenni egy olyan helyre, ahol nem zavarnak annyira a város fényei, kiülni egy székre, esetleg kifeküdni egy hálózsákba, és kémlelni az eget. Persze meleg ruha (hiába van nyár, attól még elég hűvös tud lenni éjjel), jó társaság (persze egyedül is lehet, csak társaságban jobb) és derült idő (különben csak a lehulló esőcseppeket lehetne észlelni) nem árt. Persze, ha a mostani felhős idő egész hétvégére maradna, akkor sincs nagy baj - a maximum előtt és után néhány nappal is még viszonylag nagy meteoresőknek lehetünk szemtanúi. Azokat, akik szeretnének többet tudni a meteorokról, esetleg együtt észlelni velünk, szeretettel várjuk a Stella Sopron, a Magyar Csillagászati Egyesület mai (aug.11.) megbeszélésén, 18:30-20:00 között a Britannia Cafe&Club-ban.
Derült eget!

Bacsi



2001. augusztus 11., szombat 14:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület