CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A Földhivatal vezetője

Zsebszerződések soproni viszonylatban

A Kormány a magyarországi termőföldek védelme, a földhasználati viszonyok áttekinthetősége és a termőföld tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó korlátozások betartása érdekében szigorúan és következetesen fel kíván lépni. Ennek érdekében került sor az ún. "zsebszerződések" vizsgálatára - tájékoztatta a cyberpress.sopron.hu magazint Fabó Károly, a Soproni Földhivatal hivatalvezetője, aki elmondta, hogy mivel külföldi állampolgárok nem vásárolhatnak földet Magyarországon, a törvényt úgy próbálják megkerülni, illetve kijátszani, hogy "zsebszerződéseket kötnek az arra hajlandó földtulajdonossal". Ezeket a szerződéseket nem is nyújtják be a Földhivatalokhoz, "zsebben maradnak", mert jól tudják, hogy törvénysértők, és a Földhivatalok ezért nem vezetnék át a tulajdonjogot - sőt átadnák az ügyészségnek.
A zsebszerződések felderítése azért nehéz feladat - véli a hivatalvezető -,  mert a rendelkezésünkre álló adatok alapján csak közvetett bizonyítékaink vannak, illetve csak következtetni lehet ara, hogy az ügy hátterében zsebszerződések lehetnek. Gyanítható, hogy a külföldiek által bejelentett termőföldet érintő haszonbérleti szerződések jó része mögött zsebszerződések vannak. Ugyan miért vásárolna egy külföldi állampolgár magyar állampolgár termőföldjére haszonélvezeti jogot, ha mögötte nem volna a tulajdonjog megszerzésére irányuló zsebszerződés?
Önmagában sem a haszonbérleti szerződés, sem a haszonélvezeti jog megszerzését nem tiltja a törvény, de a mögöttük meglévő zsebszerződést már tiltja, illetve azok érvénytelenek.
A Magyar Állam büntetlenséget ígért azoknak a magyar állampolgároknak, akik anyagi kényszerből, zsebszerződéssel eladták külföldieknek a földjeiket.
Ha ők ezt bejelentenék és behoznák a zsebszerződést, akkor egyértelmű bizonyítékaink lennének, és intézkedhetnénk.
A zsebszerződéssel rendelkezők viszont arra várnak, hogy pár év múlva törvényesen is szerezhetnek földtulajdont, s akkor vennék elő ezeket a "szerződéseket", és érvényesítenék azokat.
A hivatalvezető azt is elmondta, hogy a Soproni Földhivatalnál folyamatosan külön munkacsoport vizsgálja a zsebszerződésekre utaló lakossági bejelentéseket. A vizsgálat nemcsak a jelenlegi tulajdonos tulajdonjogának megszerzésére, hanem a földhasználati bejelentési kötelezettség teljesítésére is kiterjed.
Vizsgálják a szerzés időpontját, sőt a használatra utaló teher /pl. haszonélvezeti jog stb./ keletkezésének időpontját. Ha szükséges, a földmérők bevonásával helyszíni ellenőrzést is tartanak.
A vizsgálatok eredményét folyamatosan megküldik a Megyei Földhivatalnak, ahol megteszik a szükséges intézkedéseket - mondta Fabó Károly hivatalvezető.


Fotó: Soproni Képindex http://index.sopron.hu/



2001. augusztus 17., péntek 10:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület