CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Három nagyarany a leghűségesebb városban, Sopronban

A Soproni borvidék fővárosában 2001. augusztus 10-én osztották ki a hagyományos borvidéki borverseny díjait.
A 191 nevezett tétel kóstolása után három nagyarany, harmincöt arany, kilencvenhét ezüst harmincnyolc bronz minősítést adományoztak a bírálók. A minősítést nem szerzett 16 okleveles boron kívül mindössze kettő tétel nem érte el az oklevélhez szükséges 15 pontot.

    Több mint félszáz gazdapolgár és szakértő gyülekezett pénteken este a Lövérekben a Hotel Szieszta különtermében. Nem tüntetésre készültek hanem csendes izgalommal arra vártak vajon hogyan minősítette idén boraikat a Soproni Borvidék Borversenyének zsűrije.

    Az 59 termelő által nevezett 191 tétel bírálatára június 20-án került sor, az ünnepélyes eredményhirdetésre nyár derekán / picit későn / augusztus 10-én.
A 27 fehér, 14 rozé és 150 vörösbor 16%-a nagyarany, 18,3%-a arany, 50,5%-a ezüst, 19,8%-a bronz minősítést szerzett. A maradék 8,3%-ot oklevéllel jutalmazták. 1,5% nem érte el az oklevél kategóriát sem.
    Molnár Tibor a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke bevezetője után Dr. Gimesi Szabolcs a Magyar Szőlő- és Borvárosok Egyesületének elnöke köszöntötte a gazdákat. Beszédében külön említette, hogy napjainkban az értékesítés fontos tényezőjévé vált az, hogy a termelő tudjon beszélni a termékéről, annak előállításáról és minőségéről.
    Lakatos András az Agroinvest tanácsadója hazánk nemzetközi hírű szőlésze a jelenlegi világ trendekre hívta fel a figyelmet. Említette, hogy van magyar cég, amely Franciaországba is szállít hazai bort, így a lehetetlennek tűnő dolgok is megvalósulhatnak, ha a minőségi termelés mennyiségben is érvényre jut. Természetesen ez csak egy olyan gazdasági környezetben lehetséges, ahol a szőlőtermelők munkájuknak köszönhetően jómódúak lesznek, és az állam a telepítéshez a műveléshez, a feldolgozáshoz, az értékesítéshez és a ma már nélkülözhetetlen marketinghez is az eddigieknél nagyságrenddel nagyobb támogatást nyújt. Érdekesség, hogy 2000-ben az állam 183 millió forintot fordított az ágazat marketingjére, míg ha annyit fordított volna, mint a Dél–Afrikai Köztársaság, akkor ez a szám 7.3 milliárd lenne. Ma 12 dollár jut 1 hektár marketingjére Magyarországon.
    A nagyobb anyagi ráfordítások csak akkor növelik a hatékonyságot, ha a gazdák folyamatosan képzik magukat, elsajátítják a legújabb tudományos eredményeket, és stratégián nyugvó tudás alapú gazdálkodást folytatnak.
Egresits József, a BASF szakértője a borvidéken már több éve alkalmazott növényvédelmi technológiáról kiemelt módon a lisztharmat /Uncinula necator/ elleni védekezésről szólt.
    Ferencz Vilmos a BASF szaktanácsadója az ország más borvidékein érzékelhető fertőzésekről számolt be. Egy mondatban reagált Lakatos András előadására megemlítve, hogy a Szekszárdi borvidéken a gazdák külön marketing alapot hoztak létre.
    Sásdi István, a Vincellér-ház növényvédelmi szakértője a Soproni borvidéken beállított kísérletről tájékoztatta a hallgatókat.
Eddig az idei évben 60 ezer forint volt a növényvédelmi ráfordítás hektáronként.
Az előadások után a díjak, az oklevelek és a különdíjak átadására került sor, majd borkóstoló és egy közös vacsora zárta az ünnepélyt.
/ Rövid időn belül közöljük a Soproni Borvidék Borversenyének teljes eredménylistáját /

Keglovich István
 

 



2001. augusztus 17., péntek 14:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület