CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Tiszteletjegyesek, sikeres főpróba, éjjel kivilágított Hali-pálya

Serény éjszaka Szombathelyen


Kicsit késve kezdődött, de teljes sikerrel zajlott, illetve zárult a Savaria Karnevál történelmi játékának (szabadtéri színielőadás) nyilvános főpróbája augusztus 23-án délután, este.

A résztvevő statiszták, közreműködők fejenként két-két tiszteletjegyet kaptak, amivel hozzátartozók, barátok tekinthették meg ezt az elő-előadást. Illendően gyülekezett is apró, még apróbb csemete, de nagyon-nagyon nagyothalló Nagyapi is, hogy részese lehessen a produkciónak. "Hunor" - mert a bennfentesek csak így hívják a darab rendezőjét, Bucz Hunort - szervezőkészsége (nem elfeledkezve elkötelezett segítőiről) meghozta a várt eredményt. Bolti eladóból, főiskolásból, alsótagozatosból, sorkatonából és még ki tudja, hányféle gyakorlatlan polgári személyből művészi produkciót létrehozó színigárdát varázsolt a főpróba kezdetére.

Az időjárás a tavalyihoz hasonlóan mostohán bánt a szereplőkkel, értsd: ahogy az nyáron illik, sőt, elvárt az időtől - embert próbáló hőség, kánikula órái alatt "edzették" idáig magukat szereplőink az utóbbi napok során. Csütörtök estére azonban még a szellőcske is feltámadt, a celziuszok is visszavonulót fújtak az elviselhetőség határáig hátrálva, úgyhogy: várakozásteli fészkelődéssel, vicces bemondásokkal, hangos gyermekkérdésekkel tarkított pár perc várakozás után "felgördült" a képzeletbeli függöny, és a homokkal felszórt, kör alakú porondon kezdetét vette a történelem.

Odahagytuk a rómaiakat, oda a honfoglalást is - a múlt esztendő Savaria Játékainál. Idén folytattuk az Árpád-házi királyokkal, majd az Anjoukkal, hogy Mátyás ereje teljében zárjuk, s adjuk át megint az időnek, az újabb 365 napnak, ami alatt ismét évszázadokat átfogó előadást álmodik meg a jövő évi műsor forgatókönyvírója, s így lépegetünk évről évre országunk, illetve Szombathely történelmében napjaink felé.

Váza olyan a műnek, akár egy ágasfa, ha a szereplőkre mint tartópillérekre gondolunk. Főszereplőnk a "királyok", azaz Koncz Gábor - aki újra és újra gyorsan átöltözve, átöltöztetett lóra pattanva sorra alakítja mindegyik megidézett királyt, pl. II. Andrást, Dobzse Ulászlót stb. Klio, a történetírás múzsája mondja tollba a Mátyás korában összefoglalt magyar történelmet Bonfini mesternek, aki nagy pennával karistolgatja a hallottakat a nagykönyvbe. A bolond, a király bolondja a lelke az egész műnek, ő a voltaképpeni "narrátor", aki átkötő szövegeivel átlendíti egyik helyszínt, egyik eseményt a másikba. Ennyi? Ennyien szerepelnek? Nem, nem ennyien. Van csodálatos női ének, remek dobosok, zenészek, a katonák vezetőjét - szintén megannyi átöltözéssel - alakító színész, Beatrix királynő... Voltak még jócskán főbb szerepek, de vesézgessük most pár mondat erejéig Királyt és Bolondját.

Koncz Gábornak "milyen izmost alkarja van!" - hangzott az előadás közben valamelyik közeli székről, amikor olyan felsőruhát viselt, ami láttatni engedte erős, inas kezeit. Koncz Gábornak kijárt még a "micsoda lovaglótudás!!!" megnyilvánulás is! Nem is csoda. Remekül bánt hű társával, lovával. Pedig még vágta is megkockáztattatott ebben a relatíve nagy, de egy vágtató ló számára igazán kicsiny előadótérben. Érthető, szép szövegmondás, eltalált, a távolabbi ülőhelyekről is pontosan értelmezhető, a darabba tökéletesen illő gesztusok.

A bolond, aki a "Marco" névre hallgatott, s a darab elején szamárháton poroszkált be a színre, remek "bohóc", jó csipkelődő, akár egy középkori vén. Tiszta szövegmondás, remek mozgás, abszolút életszerűség jellemezte. Mindenütt ott volt, de egyetlen pillanat alatt el is tudott tűnni (még ha nem a valóságos bújócskára gondolunk is, hanem emberhátak mögött, díszletek mögött való rejtőzésre).

Az előadás végeztével természetesen megvolt a vastaps, majd a nézők eltávozása után Hunor megköszönt mindenkinek mindent, kihirdette, hogy pénteken fél négyre célszerű odaérni az első "igazi" előadás időpontja előtt a szereplőknek, hogy a smink, öltözködés minden rendben végbemehessen. Elpróbálták még a városban "vonulás"-hoz a felállást, majd oszolj következett. Hozzátartozókkal, barátokkal, egyedül mindenki indult haza. Aki magán hagyta a jelmezt, hiszen az idő, mint írtam, kedvezőre váltott, azaz nem kellett a hőgutától tartani a középkori öltözékben, nos, e kevesek elismerő pillantásokat, kérdő tekintetetket, szellemes beszólásokat "kasszírozhattak" hazaútjukon, például a Fő téren áthaladva is, ahol a kerthelyiségek vendégei kissé hangosabbra kellett, hogy vegyék egymásnak szánt mondandójukat, ezen az éjszakán állítják fel ugyanis a korhű árusító sátrakat a Vásártérré átlényegülő központban a szakemberek, s van kopácsolás - deszkák, faalkatrészek zajával vegyítve.

Mindazok pedig, akiknek útja a Haladás Sportpálya mellett vezetett el, illetve távolabbi lakásaikból ráláttak, csodálkozhattak kissé, miért is ég a reflektor, igaz, nem teljes erővel... - a Nemzetközi Diákjátékok többhelyszínes rendezvényének egyik nevezetes helye ez a pálya. Az elmúlt pár napban tehát Szombathely polgárai találkozhattak keleti, amerikai, ukrán, lengyel stb. sportoló ifjakkal, vezetőikkel, az őket kalauzoló "citromsárgákkal", azaz messziről rikító citromsárga-pólós fiatalokkal, akik a "tolmács és városban-tájékozódást-segítő" feladatát látják el - illetve reneszánsz ruhás statisztákkal, akik csak elugrottak egy kicsit ide vagy oda a városközpontban, dehogy vették volna le jelmezüket, mindjárt menniük kell vissza, és... olyan jó móka ez az egész szabadtéri előadás, ez az egész önkéntes megmozdulás: A Savaria Karnevál.

A városban sokáig vitatkozgattak a honanyák és honatyák, mi is legyen a Ferences-kert sorsa; nem hiszem, hogy ennél a szabadtéri színpadságnál egyedibbet, különlegesebbet, városunk gondjaik után futkosó lakosainak nagy százalékából IGAZI KÖZÖSSÉGET kovácsolóbbat kitalálhattak volna. (Hiszen a lovak, a szekerek helybeli lakosok tulajdonát képezik. A jelmezeket helyi szakiskolások készítették. A szervező aprómunkából - útlezárás, forgalomelterelés, a felvonulás biztosítása stb. szintén sokan veszik ki részüket.) Most pedig, hogy a nézőtéri lelátók száma is bővült, remélem, aki csak akarta-akarja látni az előadást, nem kellett csalódnia, sikerült jegyet szereznie vagy a pénteki, vagy a szombati műsornapra. A teutonok, a jobbágyok, Beatrix, a gólyalábas mutatványosok, a fekete sereg, a lovak és lovasok, a főszereplők... - mindent megtesznek, hogy a kedves néző a végén vörösre tapsolja tenyerét - tanúsíthatom: mindent megtesznek. Legyenek üdvözölve Önök is ünneplő városunkban, kedves Olvasóim!

- gyöngyös -



2001. augusztus 24., péntek 01:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület