CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Új elnökséget választottak a hazai város– és faluvédők

A Város– és Faluvédő Szövetség a civil műemlékvédő szervezeteket egyesíti magában. A szövetség 1993 óta Hungária Nostra néven az Európa Nostra tagja. A szövetség tagszervezetei ebben az évben augusztus 15. és 18. között Nyíregyházán tartották tudományos fórumukat: a szervezet közgyűlésére a közeli virágos városban, Dombrádon került sor. A jelenlévők alaposan megfiatalították a város– és faluvédők választmányát. Az új elnök Ráday Mihály Kossuth – és Europa Nostra-díjas művészettörténész, filmoperatőr lett. Két alelnököt is választottak: az egyik Srágli Lajos művészettörténész, az “Értékmentő” szerkesztője, a másik Dr. Winkler Gábor építész, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanára. Winkler Gábor 1993 óta az Európa Nostra tanácsának tagja is. A szövetség első elnökét, S. Hegedűs Lászlót a szervezet örökös tiszteletbeli elnökének választották meg.

A tanácskozáson az építészeti és természeti örökség védelméről volt szó, különös tekintettel a katasztrófa-helyzetekre. Ezt a témát a tiszai árvíz által okozott károk tették időszerűvé. Külön szekció foglalkozott a hazai civil szervezetek munkájával, kiemelve, hogy a kritikus szemléletű civil szerveződések nem mindig “kellemes” partnerei az államnak és a hatóságoknak. Tevékenységükre mégis nagy szükség van: hiszen a demokratikus társadalom egyik fő pillérét alkotják. Egy másik szekció a civil szervezetek munkájának nemzetközi tapasztalatit értékelte ki.

Augusztus 16-án este a közgyűlés díszvendége volt dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök is, aki részt vett az idei Podmaniczky-érmek átadásán. Ráday Mihály több támogatást igényelt a hazai civil város– és faluvédő szervezetek munkájához. Dr. Winkler Gábor az Europa Nostra szervezet munkájáról tájékoztatta a köztársasági elnököt. A résztvevők tanulmányi kirándulás keretében tekintették meg a vidék építészeti és táji nevezetességeit, és az árvízkárok helyreállításáról, a megsérült műemlékek restaurálásáról is tájékozódtak.

WG



2001. augusztus 27., hétfő 14:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület