CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Éjszakai borharapás Hévízen

    Álmodunk vagy így igaz? – jutott eszünkbe a kérdés, mikor az elmúlt napokban soproni barátaimmal meglátogattuk a hévízi borfesztivált.
    A nyári éjszaka kellős közepén több száz magyar és jórészt német turista kóstolgatta jókedvűen és elégedetten a magyar borokat a minden igényt kielégítő termelői standokon a kis faházak előtt.
    A helyi önkormányzat által évek óta megrendezendő borünnepen 22 termelő kínálta legjobb termékeit. A meghívásos alapon szervezett programon a Balaton környéki borvidékek mutatkoztak be.
    Tolongás, hosszú sorok, nagy érdeklődés és csodálkozás volt a jellemző erre az estére. A többségben lévő külföldi turisták meglepve ízlelték a borokat, és két kóstolás közben örömmel vették tudomásul, hogy egyre szebbek a magyar borok, egyre igényesebb a megjelenésük és a kínálásuk. Egy baj van velük, nem, vagy csak alig találhatók meg a németországi boltok polcain.
    Az éjjeli bortúra alatt fogadott bennünket Dr. Bakonyi László, a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karának adjunktusa, aki büszkén mutatta be az édesapja, Dr Bakonyi Károly-nemesítette Cserszegi fűszerest és a legújabb fajtát, a Nektarint.
    Megtudtuk, hogy Keszthelyen és környékén stratégiai szempont a szőlő- és borkultúra fejlesztése.
A borgazdaság a regionális gazdaság alapköve, de mivel a politika az ágazatot mostohaként kezeli, az alacsony mértékű támogatottság miatt egyre kevesebb termelő tud rész venni a közösségi programokon, egyre nehezebb a minőségi termelés és a professzionális megjelenés biztosítása. Itt jegyezzük meg, hogy a ma széles körben ismert magyar borokat a borgazdaságban vállalkozók 5%-a állítja elő. / Lakatos András 2001./
    Természetesen az ő termékeiken kívül sok szép bor készül Magyarországon, de ezek ma még nem foglalják el méltó helyüket a piacon.
    Az említett fajtákon kívül Olaszrizlinget és Chardonnay-t kóstoltunk a szőlősgyöröki Szent Anna Borház kínálatában.
    A túra végén elismerően nyilatkoztak a soproni borharapók a programról, a balatoni borokról.
Forrás Valéria és Horváth Andrea, a társaság hölgytagjai szerint a rendezvény példát adhat a soproni borünnep részére abban, ahogyan a külföldiek is már felfedezték a rendezvényt.
    Forrás Béla és Gráf Nándor, két, kékfrankost kedvelő úr elismerően nyilatkozott a balatoni fehér fajtákról.
    Ezen az estén mindenki jól érezte magát, és újra bizonyságot kaptunk arról, hogy EU-csatlakozás ide vagy oda, a magyar borok nagy sikert aratnak belföldön a külföld számára is.

Keglovich István



2001. augusztus 29., szerda 20:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület