CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

A Kisalföld soproni híreiből:

A jövő nemzedékéért

    Immár tíz éve, hogy minden nyár végén Sopron ad helyet a határon túli magyar óvónők intenzív továbbképzésének. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek pedagógiai Főiskola Kara ad otthont a rendezvénynek, amelyre az idén harmincan érkeztek Erdélyből, Felvidékről, a Vajdaságból és Kárpátaljáról. A résztvevőket a Határon Túli Magyar Pedagógus Szövetségek választják ki a pályázók közül. Mint azt Tóth Mariann, az ötnapos rendezvény fő szervezője elmondta, a szakmai előadásokon kívül fontosnak tartják a magyarságtudat erősítését és a magyar kultúra megismerését.
    A programokat az oktatási minisztérium támogatja.
    A résztvevők közül többen a további küzdelmekhez, munkához fontosnak tartják, hogy a szakmai továbbképzés és módszertani ismeretek megszerzése mellett alkalom adódik az egymás gondjainak, problémáinak megismerésére, a kötetlenebb beszélgetésekre és tapasztalatcserére.
    A főiskolai kar tanárai az előadásokat díjmentesen vállalták, sőt olyanok is akadnak, akik küldetésként látják el feladataikat, és részt vesznek az erdélyi és kárpátaljai nyári továbbképző akadémiák megszervezésében.
 

Egy év múlva befejeződik a kórház-rekonstrukció

    Tíz évvel ezelőtt vállalt garanciát az akkori kormány a soproni kórház rekonstrukciójára. Az első világháború utolsó éveiben átadott Erzsébet-kórház a huszadik század utolsó évtizedére teljesen elhasználódott és korszerűtlenné vált.
    Elodázhatatlanná vált felújítása. A város vezetése és a szakemberek mintakórházat álmodtak a helyére, amelynek megvalósulásában sokan kételkedtek.
    Az évek múlásával felépült az új műtéti tömb és a korszerű neurológia, felújították a belgyógyászat és a sebészet épületét. Mindez korszerű orvostechnológiával párosult.
    A tervek szerint egy év múlva befejeződhet a kórház nagyrekonstrukciója, mert jövő szeptemberre elkészül az utolsó tömb is.
    A jelenleg még építés alatt álló tömb már szerkezetkész állapotban van. Költsége, az orvostechnológiai eszközökkel, berendezésekkel együtt 3,7 milliárd forint. A fenntartóra újabb terheket ró az a tény, hogy a korábban átadott részleg lassan elavuló műszereinek fokozatos és folyamatos cseréjét is meg kell oldania.
 

Újra látogatható az Esterházy-kastélykápolna

    1997-től összesen 2 millió 100 ezer koronát (több, mint 72 millió forintot) adományoztak a dán Velux vállalat alapítványai a fertődi Esterházy-kastély kápolnájának megmentésére. A három évig tartó munkálatok befejeztével augusztus 28-án került sor a kápolna ünnepélyes újraszentelésére.
A nemzetközi érdeklődést kiváltó eseményen - Bak Jolán, az Esterházy-kastélykápolna kuratóriumának elnöke és Hans Kann Rasmussen, a Velux Alapítvány elnöke mellett - XIII. Esterházy Antal herceg, valamint Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter nevében Cselovszki Zoltán, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal elnöke is méltatta a kastélykápolna helyreállításának jelentőségét.
A kápolnát Szuchentrunk József fertőszéplaki és Szabó József fertődi kanonok szentelte fel és áldotta meg.
Bak Jolán az Esterházy-kastélykápolna Alapítvány elnöke azt is elmondta, hogy szeretné, ha a szakrális hely - amely immár a nagyközönség előtt is nyitva áll - betölthetné funkcióját, s esküvőknek és keresztelőknek is otthona lenne.
 

Egy köbméterig ingyenes

    A Soproni Városüzemeltetési Kft. harkai úti telephelyén a lakosság a nap 24 órájában ingyenesen elhelyezheti háztartási hulladékát, 1 köbméterig. A lerakóban szelektíven gyűjtik a hulladékot.
    Major Árpád, a Kft. vezetője szerint ezáltal csökkenhetnek az út melletti, erdőszéli illegális szeméttelepek.



2001. augusztus 30., csütörtök 10:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület