CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Panoráma Rádió hírek

Panoráma Rádió hírek

A Fővárosi Közgyűlés olyan határozatot hozott, melyben feltételekhez köti a 2012-es olimpia Budapesten történő megrendezését. Elfogadták azonban a Fidesz módosító javaslatát is, amely szerint a Fővárosi Önkormányzat feltételek nélkül nyilvánítja ki együttműködési szándékát a kormánnyal az olimpia ügyében. Demszky Gábor  főpolgármester szerint a költségek miatt szükség van ügydöntő népszavazásra.

Torgyán József volt agrárminiszterrel folytat tényfeltáró beszélgetést a tervek szerint mai ülésén a Keller László vezette rész-vizsgálóbizottság. A testületet a Szabadi-ügyben felvethető kormányfői felelősség tisztázására hozták létre szocialista és szabad demokrata parlamenti képviselők. Keller László korábban azt mondta: a kisgazda politikus várhatóan megjelenik a bizottság előtt, mert azt jelezte, hogy számára megfelel az időpont.

Újabb palesztin vezetőt próbált megölni az izraeli hadsereg. Hajnalban harckocsielhárító rakétákat lőttek ki a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet ciszjordániai vezetőjének rámalláhi otthonára, ő azonban nem tartózkodott a házban.

Szkopjéban a macedón parlament várhatóan ma kezdi meg az albán kisebbségnek több jogot biztosító alkotmánymódosítás vitáját. Az albán fegyveresek már tegnap teljesítették a békemegállapodásnak azt az előírását, hogy augusztus végéig leadják az egyezményben megállapított fegyvermennyiség harmadát. Az este több százan tüntettek Szkopjéban a tervezett reformok ellen, és azt kiabálták, hogy meg fogják akadályozni a parlament ülését.

A soproni vámhivatal eljárást indított egy belépő belföldi állampolgár ellen csempészet bűncselekmény miatt, mivel 278 db. klf. típusú mobiltelefont, tartozékaival együtt, kísérelt meg bejelentés nélkül behozni a szgk. csomagterében, a pótkerék helyén, az ország területére. Az elkövetési érték: 9.981.904,-Ft. A telefonokat a hivatal lefoglalta, a feljelentés megtette.

Jeruzsálemben merényletet hiúsított meg az izraeli rendőrség, néhány órával azután, hogy a katonák rakétát lőttek ki az egyik palesztin szervezet vezetőjének rámallahi otthonára. Az izraeli a hatóságok szerint a palesztin merénylők Kelet-Jeruzsálem Bét-Hanan negyedéből indultak, és azt tervezték, hogy a város északi részén vakon tüzelni kezdenek az autósokra. Az egyik fegyverest megsebesítették és elfogták, a másikat még keresik az izraeli rendőrök. Néhány órával korábban a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet bejelentette, hogy egyik vezetőjének házát rakétatámadás érte. Kejisz Abu Leila azonban nem volt otthon, így nem esett bántódása.

Kelet-Timor kész ideiglenesen befogadni azt a 460 afgán menekültet, aki vasárnap az ausztrál partok közelében hajótörést szenvedett. Egy norvég teherhajó kimentette a szerencsétlenül járt embereket, de az ausztrál hatóságok nem engedik kikötni. Ausztrália arra kérte a Kelet-Timort kormányzó ENSZ-adminisztrációt, hogy a menedékkérelmek elbírálásának idejére fogadják be a menekülteket. Az ausztrál bevándorlási miniszter tegnap még arra utasította a Tampa teherhajót, hogy haladéktalanul hagyja el Ausztrália felségvizeit. A hajó tulajdonosa azzal utasította vissza a távozást, hogy nincs engedélye a menekültek szállítására.

Pokorni Zoltán szerint aláírásra kész a Fidesz és az MDF választási együttműködési megállapodása. A Fidesz elnöke a párt országos elnökségének ülése után elmondta, hogy a szerződést várhatóan ma aláírják. Az MDF elnöke, Dávid Ibolya viszont úgy véli: még korai aláírásról beszélni, hiszen még van hátra tárgyalás és egyeztetés. A koalíciós partnerek között tervezett megállapodás szerint közös listát állítanak, amely mindkét párt nevét viseli. A Fidesz-MDF országos lista második helyén Dávid Ibolya  szerepelne, és pártjának minden megyében lehetne egyéni, vagy listán induló jelöltje a jövő tavaszal.

Építési és telekalakítási tilalmat rendelt el a főváros II. kerületének önkormányzata a Millenáris Park területén. A képviselő-testület a park értékeinek megóvása érdekében döntött így. A testület később pontosítani akarja azt a szabályozási tervet, amely
meghatározza a park további beépítését. A képviselők azt máris kimondták, hogy a zöldterületet nem szabad csökkenteni a budapesti Millenáris Parkban.

Az időjárásról:
Nyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, de eleinte keleten még néhány órás napsütés is lesz. Előbb nyugaton, majd keleten is számítani kell esőre, záporra, helyenként zivatarra. A keleti, délkeleti szél gyakran megélénkül, nyugaton néhol megerősödik. A hőmérséklet délután általában 21, 26, délkeleten 26, késő este 14, 19 fok között valószínű.  A Balatonnál gyakran lesz erősen felhős az ég. Eső, zápor, zivatar egyaránt várható. A mérsékelt délkeleti, keleti szél napközben megélénkül, átmenetileg megerősödik. Az első fokú viharjelzés érvényes. A nappali hőmérséklet 22, 23, a késő esti 17 fok körül alakul. A tó vize 21 fokos.

Sport:
Jarno Trulli szomorúan távozik a Jordan csapattól. Az olasz Forma-1-es pilóta az év végén kerül át a Benetton-Renaulthoz, ahonnan Giancarlo Fisichella érkezik a helyére. Trulli, mint egy interjújában elmondta, nagyon jól érezte magát a Jordannél, ahol még a nehéz időkben is nagyszerű családi hangulat vette körül.

A magyar férfi junior kézilabda válogatott a Svájcban zajló világbajnokság középdöntőjének 3. fordulójában kikapott Jugoszláviától, de Kaló Sándor csapata csoportelsőként jutott az elődöntőbe. A mérkőzés végeredménye: Jugoszlávia – Magyarország 34-26.

Hosszabbítás és büntetők után az oroszok 16-15-re nyertek a magyarok ellen a pekingi universiádé vízilabda tornájának elődöntőjében. Ugyanitt nem szereztek érmet a magyar vívók, miután a sportág versenyeinek utolsó napján a női és a férfi kardcsapat már az első körben kikapott, így a folytatásban csak a vártnál jóval szerényebb helyezésekért léphetnek pástra.

Gulyás Botond, hírszerkesztő



2001. augusztus 31., péntek 14:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület