CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Belföldi hírek:

A miniszterelnök logikus lépésnek nevezte a Fidesz és a Demokrata Fórum választási együttműködési megállapodását. Orbán Viktor a Krónikának adott interjújában emlékeztetett, hogy a két párt már együttműködött 1998-ban is, és azóta közös programot hajt végre. A miniszterelnök hangsúlyozta: két egyenrangú, bár nem azonos politikai súllyal rendelkező párt között született egyezség. Orbán Viktor szólt arról is, hogy ebben az évben 4-5 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani annak ellenére, hogy a nemzetközi növekedés mérséklődik.

Orbán Viktor szerint Ausztriának is előnyt jelent, hogy az Unió bővítése után az ország mai peremhelyzetéből központibb helyzetbe kerül. A miniszterelnök erről Kismartonban, a burgenlandi Európa Fórum Egyesület első rendezvényén beszélt.

Az Országgyűlésben megkezdődött a tanúvédelemről szóló törvényjavaslat tárgyalása. A védelmi program azon próbál segíteni, hogy a jövőben ne befolyásolja a sértett vallomását a tettes bosszújától való félelem. A jogszabály-tervezet szabályozza az új, valótlan tartalmú személyi iratok kiállítását és azt is, hogy megváltozott helyzetével senki ne bújhasson ki köz- vagy magántartozásai alól. A három kormánypárt mellett néhány változtatással az MSZP is támogatja javaslatot, bár Gál Zoltán, a párt szónoka hibásnak minősítette a kormány büntető politikáját. Az SZDSZ is hasonlóan érvelt, bár nem fogadta el a tervezetet. Jelenlegi formájában a MIÉP is elutasítja a beadványt, szerintük a bűnözőket kell elzárni, és nem az ellenük valló ártatlanokat védeni.

A kormány a befektetők biztonságának erősödését, valamint a hazai és a nemzetközi tőkepiac összhangjának megteremtését várja a tőkepiaci törvények módosításától. A kabinet szigorítaná a maffia-bűncseleményekre, a korrupcióra és a vesztegetésre kiróható büntetéseket.

A Honvédelmi Minisztérium megkapta a Magyar Légierő MiG-29-es vadászgépeinek üzemidő-hosszabbítására vonatkozó orosz árajánlatot. A tárca illetékese részleteket nem árult el, csupán annyit mondott, hogy az ajánlatról a nemzetbiztonsági kabinet fog dönteni.

Az év első hét hónapjában 380 millió euróval nőtt a külkereskedelmi áruforgalom hiánya, az elmúlt év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint, folyó áron számolva a behozatal továbbra is gyorsabban növekszik, mint a kivitel.

Külföldi hírek:

Belfastban egy ember megsebesült, amikor protestáns tüntetők bombát dobtak az egyik katolikus iskola tanulóira és azok szüleire. A Szent Kereszt iskolába napok óta rohamrendőrök és katonák védelme alatt tudnak eljutni a gyerekek a protestánsok egyre dühödtebb tüntetései miatt, akik azt követelik, hogy a katolikus gyerekek ne az ő negyedükön keresztük menjenek tanulni. A detonációban egy rendőr sérült meg, egy asszonyt pedig szívrohammal szállítottak kórházba. A brit kormány északír ügyeinek államminisztere a tüntetések és az erőszak azonnali befejezését kérte Észak-Belfast protestáns és katolikus közösségétől.

Már pénteken találkozhat az izraeli külügyminiszter és a palesztin vezető, hogy az izraeli-palesztin válság megoldásáról tárgyaljon. Erről az egyik izraeli lap számolt be egy vezető palesztin tisztségviselőre hivatkozva. Simon Peresz és Jasszer Arafat a tervek szerint Olaszországban egyeztetne, ahol mindketten részt vesznek egy gazdasági konferencián. Az izraeli külügyminiszter tegnap jelezte, hogy akár már a hét végén kész tárgyalni Arafattal.

Az Európai Unió macedóniai képviselője azt javasolja, hogy európai csapatokat küldjenek a balkáni országba a NATO-erők távozása után. Francois Leotard, volt francia védelmi miniszter egy interjúban kifejtette, hogy erre a NATO logisztikai támogatásával lenne lehetőség. Véleménye szerint a NATO-csapatok hónap végére tervezett kivonása után kiújulhat a válság, ami sokkal brutálisabb és drámaibb lehet, mint a mostani. Leotard úgy gondolja, hogy az Unió egyes tagországai önkéntes alapon vehetnének részt a 2000 főre becsült európai alakulat kiküldésében.

Washington inkább egyoldalúan csökkenti atomfegyvereinek számát, minthogy hosszas tárgyalásokba bonyolódjon Oroszországgal - jelentette ki egy magasrangú amerikai hadügyi tisztviselő. Feith államtitkár pár nap múlva Moszkvába utazik, hogy az amerikaiak tervezett rakétavédelmi rendszeréről és általában a nukleáris fegyverkészletek csökkentéséről tárgyaljon.

Az időjárásról

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északkeleti, északi szelet többfelé erős, a Dunántúlon viharos lökések kísérik. Délután nyugaton 15, keleten 22, este 13, 18 fok valószínű.

Sport

A Holland Labdarúgó Szövetség kedden törölte a programból az április 17-re tervezett, Brazília elleni barátságos mérkőzést, miután a válogatott szombati, dublini veresége után drasztikusan csökkent a szurkolók érdeklődése a találkozó iránt.

Ma este negyed kilenckor kezdődik a magyar labdarúgó-válogatott utolsó hazai világbajnoki selejtezője. Románia az ellenfél, s a vendégeknek már egy döntetlen is a szinte biztos második helyet, a pótselejtezőn való részvételt jelenti.

A magyar kispadon a vasárnap leváltott Bicskei Bertalan helyett Gellei Imre ül. A grúziai vereség után a magyaroknak egyébként Romániát és - idegenben - Olaszországot is le kellene győzniük a pótselejtezőt jelentő második hely reményéért.

Gulyás Botond, hírszerkesztő



2001. szeptember 05., szerda 15:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület