CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Panoráma Rádió hírek
Belföld:

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy városunkban álpostás csomagokat hord ki ismert orvosok, ügyvédek nevére hivatkozva. A csomagok gyógyszereket tartalmaznak és mondvacsinált ürüggyel a lakókat kihasználva pénzt kér az illető a küldeményekért. Aki találkozott a hölggyel – aki a csomagokat hordja – vagy tud ilyen esetről, esetleg a napokban jelentkezik, hívja a helyi rendőrparancsnokságot a 311-234-es telefonszámon.

Kisiklott egy bauxitot szállító tehervonat két kocsija Veszprémnél az éjszaka, személyi sérülés nem történt, de jelentős a fennakadás a vasúti forgalomban. Az egyik kisiklott tehervagon az oldalára dőlt és elzárta a Szombathely, illetve a Győr felé vezető vasúti pályát, s emellett még a felső vezeték is megsérült. A vasúti baleset miatt a Budapest-Szombathely vasúti pályán Veszprém és Herend között, a Veszprém-Győr vasútvonalon pedig Veszprém és Eplény között autóbuszok szállítják az utasokat

Az Országgyűlésben a Közbeszerzések Tanácsa elmúlt három éves munkájáról szóló beszámolók vitájában főként az autópálya-építésekről esett szó, noha ezek nincsenek a jelentésekben. A szocialisták és a szabad demokraták szerint a kormány a nagy beruházásoknál megkerüli a jogszabályt, a Fidesz hozzászólói azonban úgy látják, hogy mivel a Nemzeti Autópálya Rt. nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, semmilyen törvénysértés sem történt.

Magyarország uniós csatlakozási felkészülését egészében jónak értékeli az az országjelentés, amelyet Strasbourgban nagy többséggel fogadott el az Európai Parlament. A dokumentumba - szocialista javaslatra - bekerült az a módosítás, miszerint az Európai Parlament fölszólítja Magyarországot, hogy az ellenzéki pártok kapjanak megfelelő képviseletet a közmédiumok kuratóriumaiban.  Az Állami Számvevőszék elnöke arra kérte a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert, hogy az Országimázs Központban tavaly elkövetett számviteli szabálytalanságok miatt vonja felelősségre az érintetteket. Kovács Árpád elmondta, hogy az agrártárcánál az intézkedési jogosultságot a vezetők elvonták bizonyos tisztségviselőktől, de olyan állami intézményeknél, mint például a parlament, az alkotmánybíróság, az országgyűlési biztosok hivatala vagy a minisztériumok többsége, a számvevők nem találtak kivetni valót a gazdálkodásban.

Az országgyűlés a szociális és családügyi miniszter expozéjával kezdte meg mai munkáját: Harrach Péter a szociális törvény módosításáról szóló előterjesztést ismertette a törvényhozókkal. A módosítás elsődleges célja az európai jogharmonizáció, de a javaslat a szociális ellátások bővítésével és korszerűsítésével is foglalkozik. A Ház délelőtt megkezdi a Foglalkoztatási és a Bérgarancia Alapról szóló törvény módosításának tárgyalását és folytatja a gyermekek védelméről szóló törvény általános vitáját is.

Az Állami Számvevőszék elnöke arra kérte a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert, hogy az Országimázs Központban tavaly elkövetett számviteli szabálytalanságok miatt vonja felelősségre az érintetteket. Kovács Árpád elmondta, hogy az agrártárcánál az intézkedési jogosultságot a vezetők elvonták bizonyos tisztségviselőktől, de olyan állami intézményeknél, mint például a parlament, az alkotmánybíróság, az
országgyűlési biztosok hivatala vagy a minisztériumok többsége, a számvevők nem találtak kivetni valót a gazdálkodásban.

Országos körözést adott ki a rendőrség a mintegy 130 millió forintos hűtlen kezeléssel gyanúsított Simon László ellen. Az ORFK kezdeményezte azt is, hogy a Legfőbb Ügyészség bocsásson ki nemzetközi elfogatóparancsot Torgyán József volt főtanácsadója ellen, miután kedden sem jelent meg a gyanúsított idézésre, és feltehetően Svájcban vagy Olaszországban tartózkodik.

Újabb négymilliárd forintot fordít a kormány jövőre a Széchenyi-terv keretében kutatás-fejlesztésre, közölte az oktatási miniszter. Pálinkás József elmondta, hogy jövőre összesen 10 milliárd forint áll rendelkezésre a nemzeti kutatási és fejlesztési programokra, és ebből 6 milliárdot a 2001-ben nyertes pályázatok megvalósítására fordítanak. A szaktárca vezetője jelezte egyebek mellett információs és kommunikációs technológiák kifejlesztéséhez, agrárgazdasági és biotechnológiai kutatásokhoz, a nemzeti örökség és a jelenkori társadalmi kihívások feltárásához kérhető támogatás.

Eredménytelennek nyilvánította a Vasúti Dolgozók Szakszervezete a Vasúti Érdekegyeztető Tanács rendkívüli ülését. A megbeszélésnek az adott jelentőséget, hogy ma járt le az a határidő, amelyet a VDDSZ tűzött ki a megegyezésre, vagyis az érdekképviselet mostantól bármikor fölmondhatja a MÁV-val kötött hároméves megállapodást. A szakszervezetek azt kifogásolják, hogy szerintük a MÁV nem teljesítette a három éves megállapodást, mert nincs új szociális rendszer, bértarifa-rendszer, és több munkahely szűnt meg, mint amennyiről megegyeztek. Gaskó István, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke elmondta: az elnökség hétfőig dönt arról, hogy felmondja-e a megállapodást.

Két ajánlat érkezett a meglévő MIG-29-es vadászgépek üzemidejének meghosszabbítására. Joós György, a Honvédelmi Minisztérium illetékese a krónikának elmondta, hogy az egyiket egy német-orosz vegyes vállalat tette meg, a másikat pedig egy orosz gyártó cég. A tárca mindkét ajánlatot értékelte, majd a Nemzetbiztonsági Kabinet elé terjesztette. Joós György hangsúlyozta, hogy a költségek kifizetésére a tárca jövő évi költségvetésében egy meghatározott, elkülönített résszel rendelkezik, vagyis nem az orosz államadósság terhére történne ennek rendezése.

Az ügyészég megvizsgálja azt a dokumentumot, amely a maffia bűncselekményekkel vádolt Tasnádi Péter állítása szerint azt bizonyítja, hogy Pintér Sándor belügyminiszter korábban meg akarta öletni. A védelem szerint a dokumentumban a büntetőeljárás manipuláltságára, koncepciós jellegére utaló adatok is vannak. A bíróság a tárgyaláson nem ismertette a dosszié tartalmát arra hivatkozva, hogy annak nyilvánosságra kerülése nem aktuális.

Külföld:

Valószínűleg külföldre szökött Ante Gotovina nyugalmazott horvát tábornok, akit a hágai Nemzetközi Törvényszék háborús bűnökkel vádol. Gotovinát a horvátországi szerb Krajina visszafoglalása során játszott szerepéért kívánja felelősségre vonni a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszék.

A német és a francia vezetők arra számítanak, hogy a NATO macedóniai missziója békét, stabilitást hoz a balkáni államba. Gerhard Schröder német kancellár az este Jacques Chirac francia elnökkel és Lionel Jospin miniszterelnökkel vacsorázott. Német lapértesülés szerint Schröder elvi támogatást akart szerezni francia partnereitől egy olyan, hosszabb távú nemzetközi misszióhoz, amely az ENSZ égisze alatt segítené Macedónia stabilizálását. Ezt a javaslatot Berlin az Európai Unió hétvégi külügyminiszteri értekezlete elé kívánja vinni.

A Lockheed Martin repülőgép-gyártó cég bejelentette: az amerikai kormány hozzájárult ahhoz, hogy 52 darab F-16-os repülőgépet szállítsanak Izraelnek. Az egész ügylet - a logisztikai támogatással és a kiképzéssel együtt - mintegy 2 milliárd dollár összértékű, és ebből 1,3 milliárdot tesznek ki maguk a repülőgépek. Az Egyesült Államokon kívül Izraelnek van a legnagyobb légiflottája F-16-os gépekből.

Észak-Korea jelezte: kész elfogadni a szöuli kormány kezdeményezését, és felújítani a márciusban megszakadt megbékélési tárgyalásokat. A megbeszéléseket miniszteri szinten folytatják a jövő héten, a dél-koreai fővárosban.

Sztrájkol a belga légitársaság pilótáinak egy része. Az éjfélkor kezdődött, egy napig tartó munkabeszüntetés miatt eddig 30 járatát törölte a Sabena, de ez a Budapestre érkező, illetve innét induló járatokat ez egyelőre nem érinti. Az évek óta súlyos veszteségekkel küszködő légitársaság pilótái azért léptek sztrájkba, mert a vállalat igazgatósága nem tartja tiszteletben a kollektív szerződést.

New Yorkban négyhavi börtönbüntetésre és további négyhavi házi őrizetre ítéltek egy számítógépes kalózt, aki három éve sikeresen behatolt az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA szuperbiztos rendszerének két kompjuterébe. A 21 éves fiatalember számítógép-használók személyes adatait - egyebek közt hitelkártyaszámaikat - is megszerezte. Ezek birtokában különböző szolgáltatásokra, így távolsági telefonhasználatra ,,fizetett elő,,.

Negyedik napja a rendőrök és szülők szigorú felügyelete alatt jutnak el a diákok a Szent Kereszt belfasti katolikus lányiskolába. Az intézményhez vezető út egy protestáns negyeden keresztül halad, a tüntetők minden reggel várják az iskolásokat. A csütörtök reggeli tüntetés békés volt.

Csecsenföldön a szövetségi erők megerősítették a katonai és rendőri ellenőrző posztokat, és gyakorlatilag lezárták a fővárosba, Groznijba vezető utakat. A biztonsági intézkedéseket azért hozták, mert a szakadárok ma emlékeznek meg a függetlenség kikiáltásának 10. évfordulójáról. Csecsenföld oroszbarát vezetője, Ahmad Kadirov ugyanakkor azt mondta: nem tart tömeges akcióktól, szerinte a szakadár fegyveresek ma már csak azért a pénzért harcolnak, amelyet külföldről, bizonyos iszlám államokból kapnak.

Sport:

Az US Open teniszversenyen a juniormezőnyben szerepel Babos Zsuzsa a soproni Ászok SE versenyzője. Az egyéniben hatodik helyen rangsorolt lány ellenfele a luxemburgi Schaul volt akitől a
szoros küzdelemben az utolsó pillanatban kapott ki. Párosban viszont sikeresen szerepelt, s párosban a legjobb 16 között vannak.

Labdarúgás: Ott lesz a 32-es döntőben Svédország, amely a 4. csoportban, idegenben győzte le 2-1-re Törökországot, és ott lesz Spanyolország is, amely a 7. csoportban, szintén idegenben diadalmaskodott Lichteinstein ellen 2-0-ra. További érdekesebb eredmények: az első csoportban Jugoszlávia-Szlovénia 1-1, a 2. csoportban: Ciprus-Portugália 1-3, Hollandia-Észtország 5-0, a 3. csoportban: Bulgária-Dánia 0-2, az 5.  csoportban: Fehéroroszország-Lengyelország 4-1, a 6. csoportban: Belgium-Skócia 2-0, és San Marino-Horvátország 0-4 - jelentette a
WestelPress.

A Svájci Olimpiai Bizottság egyhangú szavazással úgy döntött, megpályázza a 2010-es téli olimpiai rendezési jogát is. Svájc immáron sorozatban harmadik alkalommal vállalja a megmérettetést, annak ellenére, hogy a 2002-es és a 2006-os szavazáskor Sion elbukott. A mostani pályázat Bernt és Montreux-t szorgalmazza mint lehetséges helyszínt.

A 20 éves Római Teniszakadémián nyolcadik alkalommal rendezik meg ezúttal Diego Open néven 50 ezer dollár összdíjazással a férfi ATP Challenger tenisztornát. A verseny szombaton kezdődik a selejtezőkkel, ahol többek között a belga Bick Normann, a finn Jarkko Nieminen és az egyik legnagyobb tehetségnek tartott orosz Jurij Shukin. A magyarok közül Jaross Gábor, Tatár Zsolt, Bardóczky Kornél és Noszály Sándor indul. Utóbbi két teniszezőnk párosban főtáblás - jelentette a WestelPress.

A várt hatalmas küzdelmet hozta az Argentína-Brazília összecsapás a dél-amerikai világbajnoki selejtezők sorában, és a hazai gárda, ha kis szerencsével is, de megszerezte a győzelmet a számára "csak" presztízsértékkel bíró találkozón. Mindez azt jelenti, hogy a selecaónak még mindig van miért izgulnia, bár egyre inkább úgy tűnik, hogy az ötödik, vagyis pótselejtezőt jelentő helyezésnél nem nagyon tud csúszni, mivel az egyik fő rivális, Kolumbia ismét nem tudott nyerni hazai pályán.

Argentína - Brazília 2-1 (0-1)
gól: Gallardo (77.), Cris (öngól 85.), ill. Ayala (öngól 2.).
 

Az időjárásról:

Ma még többfelé várható eső, zápor. Holnap is többször beborul az ég, és csak rövid napos időszakok lesznek. Főként keleten lesz újabb csapadék. Az északi, északnyugati szél időnként viharossá válik. Hajnalban 10, 15, pénteken délután 15, 19 fok valószínű.

Leesett az első hó Ausztriában: egyelőre az ország nyugati részének 1.700 méter fölötti részeit borítja hó, az oda készülőknek azt ajánlják, hogy hóláncot vigyenek magukkal. A belső Ötz-völgyben hajnalra 20 centiméternyi hó esett, és már meg is kezdték a sípályák előkészítését.
 
Zambó Judit hírszerkesztő
 



2001. szeptember 06., csütörtök 23:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület