CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Panoráma Rádió hírek

Belföld:

Elmarad a MÁV és a reprezentatív vasutas szakszervezetek ma délelőttre tervezett megbeszélése. Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke a Kossuth rádiónak elmondta: már korábban jelezte, hogy egy vidéki testületi ülés miatt ez az időpont nem felel meg nekik, ezért nem tudnak részt venni a tárgyaláson. Gaskó István ma délutánra javasolt új időpontot.

Külföld:

Macedóniában a NATO ma folytatja az albán lázadók fegyvereinek begyűjtését, miután a szkopjei parlament tegnap elfogadta az alkotmány alapelveinek módosítását. A nemzetbiztonsági tanács este tervet fogadott el az alkotmányos rend helyreállítására az albánok által ellenőrzött zónákban. Ez előirányozza a macedón biztonsági erők visszatérését is a területre. A NATO szóvivője szerint a fegyverbegyűjtési akció második szakasza legkevesebb négy napig tart.

A Nemzetközi Törvényszék főügyésznője szemére vetette a NATO-nak, hogy nem segíti kellőképpen a hágai testület macedóniai vizsgálódását. Az észak-atlanti szövetség figyelmen kívül hagyta azt a kérést, hogy szolgáltasson részletes információt az albán lázadóktól begyűjtött fegyverekről. Carla del Ponte közölte: személyesen George Robertson NATO-főtitkártól fogja megtudakolni, mi ennek az oka. A törvényszéknek azért kellenek az adatok, hogy hitelt érdemlően megállapíthassa: Macedóniában fegyveres konfliktus volt. Csak ezután emelhet ugyanis vádat feltételezett háborús bűnösök ellen.

A tüntetők részleges sikerével az este befejeződött a prágai autóstiltakozás, amely két napon át súlyos zavarokat okozott a cseh főváros közlekedésében. A tiltakozóknak sikerült elérniük, hogy egy-egy szakértői bizottság újratárgyalja az autós iskolai vizsgákat, valamint az öt évnél régebbi használt autók behozatalának tilalmát.

Nagy-Britannia és Zimbabwe megegyezett a zimbabwei földek újraelosztásának kérdésében. Mint a két külügyminiszter a nigériai fővárosban bejelentette, Zimbabwe véget vet a fehérek tulajdonában lévő földek fegyveres elfoglalásának, és lecsillapítja az országban dúló erőszakot. Cserében Nagy-Britannia és a tárgyalásokon részt vevő többi állam beleegyezett egy olyan alap létrehozásába, amelyből kárpótolják a földjeiket elhagyó fehér farmereket.

Látványos tűzijátékot produkálva semmisült meg a Föld légkörében egy szovjet hordozórakéta, amely több mint 25 évig keringett bolygónk körül. Az Egyesült Államok keleti partvidéke mentén a szokatlan égi jelenség szemtanúi először egy hatalmas meteorit becsapódására gyanakodtak, ezért sorra hívogatták a tv-állomásokat és a rendőrséget. Az amerikai űrcsapatok szóvivője szerint az űrobjektum darabjai valószínűleg teljesen elégtek, mielőtt az óceánba csapódtak.

Román részről eddig nem hangzottak el konkrét észrevételek, javaslatok a státustörvényhez készülő végrehajtási utasításokról, közölte a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Őry Csaba azt is elmondta, hogy a román társadalombiztosítási főigazgatóság szakértői egyelőre nem látnak problémát a státusztörvény társadalombiztosítási rendelkezéseiben. A Bukarestben folytatott konzultációkon a magyar kormányküldöttség átadta a magyar igazolvány kiadásával, a közlekedési támogatással, a munkavállalással és az egészségügyi ellátással kapcsolatos tervezeteket.

Moszkvában feltételezik, hogy megvesztegetett börtönőrök segítették azt a három halálraítéltet, akik a héten szöktek meg az orosz főváros egyik börtönéből. Az eddigi vizsgálatok szerint a szökevények valószínűleg nem jutottak volna el a börtön csatornahálózatán keresztül a közeli metróba, ha egy belső ember nem látja el őket pontos információkkal. A bűnözők klasszikus módszerrel oldottak kereket: lepedőikből hágcsót készítettek és leereszkedtek a börtön pincéjébe. A kutyás keresők csak két nap elteltével tudták egyértelműen megállapítani, hogy a bűnözőknek sikerült kijutniuk a szabadba a hatalmas föld alatti labirintus-rendszerből.

A Barents-tengeren folytatódik a Kurszk atom-tengeralattjáró kiemelésének előkészítése. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint péntekre virradóra sikerült ismét üzembe helyezni az orr-rész levágását végző berendezést, amelynek tartókötelei egy nappal korábban megsérültek, így a munka átmenetileg szünetelt. A mentési terv értelmében a tavaly augusztusban elsüllyedt tengeralattjáró orr-részét, biztonsági okokból levágják, és csak a törzset emelik ki. A szakértők abban bíznak, hogy a jövő esztendőre tervezett kiemelés után egyértelműen kiderül, hogy mi okozta a hajó pusztulását, a 118 fős legénység halálát.

A Fülöp-szigeteken sikeresen elterelték a Pinatubo krátertavát. A hatóságok szerint nincs már vészhelyzet a tűzhányó környékén, ahonnan a hét elején mintegy 40 ezer embert telepítettek ki. Félő volt ugyanis, hogy a krátertó több százmillió köbméternyi vize átszakítja a kráter falát és alázúdul. A víz egy részét a hegy oldalába vájt levezető csatornán leeresztették.

Az időjárásról:

Többnyire felhős lesz az ég, keleten többfelé, másutt szórványosan eső, zápor várható, emellett helyenként hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Az északi, északnyugati szelet erős, néhol viharos lökések kísérik. Délután 16, 21, este 11, 16 fok valószínű.

.Zambó Judit hírszerkesztő



2001. szeptember 07., péntek 15:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület