CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Belföldi hírek

A svéd-brit Gripen vadászrepülők bérlését javasolja a nemzetbiztonsági kabinet, miután a svéd kormány ajánlatát találta a legkedvezőbbnek mai ülésén. A tárgyalások 14, többfunkciós harcászati repülőgép 12 éves bérléséről folynak majd. A fegyverzetet az Egyesült Államok szállítja. A beszerzés összköltsége a fegyverzettel együtt mintegy 130-140 milliárd forint lesz: ez valamivel kevesebb, mint az idősebb amerikai F-16-osok bérlésének költsége lenne. Matolcsy György gazdasági miniszter azt mondta, hogy a döntésben elsődlegesen gazdasági szempontok játszottak szerepet: a svédek ugyanis az ár 30 százalékát beruházásokkal ellentételezik, ilyet egyetlen más ajánlattevő sem kínált fel. A nemzetbiztonsági kabinet arról is döntött, hogy a jelenleg hadrendben lévő MiG-29-es vadászrepülőgépek üzemidő-hosszabbítását az orosz gyártó cég végezze.

Kolláth György, a Postabank igazgatóságának tagja a Magyar Nemzetnek megerősítette a Népszabadság információját, miszerint jelölték a Postabank vezérigazgatói posztjára. Várhatóan a bank igazgatóságának szerdai ülésén döntenek amelyről azután az Állami Pénz-és Tőkepiaci Felügyelet alakítja ki a véleményét. Kolláth György egyenlőre nem kívánt a bank vezetésével kapcsolatos terveiről nyilatkozni.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete december 31-iki lejárattal felmondja a MÁV-val kötött hároméves megállapodást - közölte a VDSZSZ elnöke. A szakszervezet elnöksége szerint a megállapodás egyetlen pontja sem teljesült az eredeti szándékok szerint. Gaskó István kijelentette, hogy a megállapodás felmondásával megnyílt az út az új tárgyalásokra, és bár a sztrájkmoratórium hatályát veszti, békés úton kívánnak tárgyalni a vasutasok érdekeit szolgáló egyezményekről.

Külföldi hírek

Az Európai Unió valamennyi tagjelöltje támogatja, hogy az Unió reformjainak következő nagyobb hullámát egy konvent tipusú testület készítse elő. Ebben a jelölt országok is teljes jogú tagként vennének részt - közölte a magyar külügyminiszter. Martonyi János az uniós külügyminiszteri tanácskozás után elmondta, hogy még nem született döntés a részvétel módjáról.

Az izraeli kormány elutasította azt a palesztin javaslatot, hogy Arafat elnök Egyiptomban találkozzon Peresz izraeli külügyminiszterrel. Arafat nem sokkal a három palesztin merénylet után kezdeményezte a találkozót: a tegnapi támadásokban 7 ember életét vesztette, 42 pedig megsebesült Ciszjordániában. Hajnalban egy palesztin rendőr életét vesztette, három másik pedig megsebesült, amikor izraeli harckocsik tüzet nyitottak a palesztin biztonsági szolgálatok épületére.

A fehérorosz választásokat sem demokratikusnak, sem szabadnak, sem igazságosnak nem lehet nevezni - mondta a voksolást ellenőrző külföldi megfigyelők egyik vezetője. Az Európai Biztonsági Szervezet képviselője szerint maga a szavazás rendben zajlott, bírálatra elsősorban a választás előzményei adnak okot. Fehéroroszországban az ellenzék jelöltje második fordulót követel az elnökválasztáson, mert szerinte a tegnapi első forduló eredményeit meghamisították. Vlagyimir Goncsarik azt mondta, a jelenlegi elnök alig több mint 46 százalékot ért el, noha a hivatalos részeredmények Alekszandr Lukasenko 78 százalékos támogatottságáról szólnak.

Csehországban három ember meghalt a rendkívül erős szélviharokban. Prágától délre víztárolóba fulladt egy halász, amikor a hullámok felborították a csónakját. A dél-morvaországi Brünn mellett, egy kézilabda-mérkőzés nézői közül ketten vesztették életüket, amikor rájuk dőlt egy fa, amit a szél tövestül kitépett a csehországi viharban

Sporthírek

Csomor Erika ezüstérmet szerzett a hollandiai Venray-ben rendezett hosszú távú duatlon világbajnokságon. Az indulókra 15 km futás, 60 km kerékpározás, majd 7 és fél km futás várt. A magyar versenyzőt egyedül a svájci Karin Thürig tudta megelőzni.

Lleyton Hewitt sikerét hozta a US Open férfi versenye - jelentette a WestelPress. Az ausztrál teniszező pályafutása első Grand Slam-döntőjében parádés játékkal, 7-6, 6-1, 6-1-re győzte le az amerikai Pete Samprast.

Gyomorpanaszok miatt nem tudta teljesíteni a San Franciscó-i kerékpáros verseny 204 km-es távját a háromszoros Tour de France-győztes amerikai Lance Armstrong. A viadalt honfitársa, George Hincapie nyerte.



2001. szeptember 10., hétfő 18:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület