CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A soproniak ajándéka

Faliszőnyeg a Nemzeti Színházba
A soproniak ajándéka

Közös sajtótájékoztatót tartott az önkormányzat és a Soproni Szőnyeggyár abból az alkalomból, hogy Sopron az épülő Nemzeti Színháznak egy iparművész által tervezett, a szőnyeggyárban készülő, egyedi, nagyméretű faliképet ajánlott fel.

A soproni polgárok nem először jutottak arra a gondolatra, hogy nemes ügyet támogassanak, megtették ezt már máskor is, tégla- és koncertjegyet vásároltak, ha kellett. Az önkormányzat – polgárainak nevében – ismét ajándékot ad. A polgármester felkérésére Kustán Melinda textiltervező iparművész tervezte meg azt a Theatrum című kárpit-applikációt, amelynek kivitelezést a Soproni Szőnyeggyár vállalta fel. A gyár 1909 óta meghatározója a város iparának, a legpatinásabb magyar középületek szőnyegei készültek itt, s készül az új mű is. A Theatrum című alkotást ezennel minden jószándékú magyarnak és minden művészetpártolónak szíves figyelmébe ajánljuk. A falikárpit eszmei értéke kétmillió forint, mérete: 250x360 centiméter, domináns színei a vörös és az arany. A falikárpit alapja – erről is szó volt a sajtótájékoztatón – az úgynevezett mameluk szőnyeg. A történeti keret középmotívumában egy kaleidoszkóp utal játékra, színházra, gyors változásra. A kaleidoszkóp a magyar miseruhák főmotívumát átvevő kereszt középpontjában jelenik meg, s lesz egyszeriben Thalia templomának keresztmetszeti középpontjává is. A mű az időtlenséget, a művészetek közti szoros kapcsolatot jeleníti meg, ötvözi a játszóhelyhez kötődő fogalmakat, kezdve az ünneptől, a mesén, a cselekményen, a díszleten át a jelmezig. Vagy ha úgy tetszik, egy új világot teremt legendából, meséből, költészetből, múltból és képzeletből, amelyben régi játszó személyek találkoznak a világot jelentő deszkákon, együtt társalognak a folyosókon, aztán az avatás ünnepélye zajlik az aranyos lámpák napsütésében.
A falikárpitot elkészülte után a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában állítják ki, ahol a Nemzeti Színház megnyitásáig a nagyközönség is megtekintheti a soproniak ajándékát.

V. J.
 



2001. szeptember 11., kedd 13:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület