CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Vélemények a keddi terrortámadásról

„Álmomban sem képzeltem...”
Vélemények a keddi terrortámadásról

Gorka Sebestyén, a terrorizmus szakértője:
Nem tudjuk pontosan, ki szervezte meg és ki a felelős ezekért a merényletekért. Ha egy muszlim szélsőséges csoportról van szó, mint Oszama Bin Laden csoportja, akkor ez az extremista muzulmánok háborúja a Nyugat és Amerika ellen.  Ha igaz, hogy neki köze volt hozzá, akkor ez része az 1992 óta tartó folyamatnak. Oszama Bin  Laden azt kérte a világ muzulmánjaitól, hogy ahol lehet, az összes amerikai érdeket  és az amerikai állampolgárokat támadni kell, mert az amerikaiak által képviselt nyugati civilizáció ördögi dolog. Nagyon jól megszervezett merényletsorozat volt. Egy demokrácia mindig nyitott a terrorizmus számára. Felvethető a kormányzati felelősség is, mégpedig a hírszerzés területén. Nagyon furcsa dolog, hogy ennyire jól megszervezett akcióról senki sem tudott. Végül egy kérdés van, hajlandó-e Amerika átvenni az izraeli módszereket és egyszerűen kiküldeni különleges szolgálatokat azzal a céllal, hogy meg kell ölni a terroristákat.

Gabnai Sándor evangélikus lelkész:
– Mélységes gyász és együttérzés uralkodott el rajtam a hallottak és a televízióban látottak után azok iránt, akik szörnyű és tragikus körülmények között haltak meg. Szeretnék vigasztalást nyújtani a gyászolóknak. Új korszak kezdődött az első és a második világháború után, a hidegháború „harmadik világháborúját” követően már nem nemzet nemzet ellen támad, hanem fanatikus csoportok próbálják az egész világot félelemmel megfertőzni, a kezükben tartani. Vallási fanatizmusról van szó. Az evangélikus egyház elítéli a szélsőséges vallási irányzatokat, az emberi szabadságjogokat porbatiprókat, a szektákat, tartozzanak bármely történelmi vallás égisze alá.

Varga Margit, a Pro Kultúra Kht. gazdasági igazgatója:
– Megdöbbentőnek és felháborítónak tartom, hogy valaki, illetve valakik a XXI. század küszöbén ilyen támadást mertek véghez vinni a szabad világ ellen, felhasználva ehhez ártatlan emberek ezreit. Remélem, az Amerikai Egyesült Államok nem hagyja megtorlás nélkül az embertelen cselekedetet, felderítik az elkövetőket. Nemrégiben jártam Amerikában. A közbiztonságot nagyon jónak éreztem. Álmomban sem képzeltem, hogy ilyen tragédia megtörténhet. Nem szabad hagyni, hogy a terrorizmus eluralkodjon, mert akkor értelmetlen volt az eddigi fejlődés. Minden anyagi és tárgyi eszközzel küzdeni kell a terrorcselekedetek ellen.

Fejér Zoltán festőművész:
– Az Amerikát ért támadás az egész szabad világ ellen irányult. Szolidaritást vállalunk és együtt érzünk az áldozatok hozzátartozóival, az amerikai néppel. A keresztény világnak el kellene gondolkodnia azon, miképpen lehetne tompítani az iszlám vallást gyakorlók, a hozzájuk tartozó nép Európa felé vándorlását. A történtek nem írhatók csak Amerika számlájára. A nehéz gazdasági és vallási körülmények lassan az elnyomorodás felé hajtják az embereket, felszínre hozzák a jelzésértékű terrorcselekedeteket. A történtekben a sorsszerűséget érzem, egyfajta lelki folyamat eredményének tartom. Megbocsáthatatlan bűn a gyilkosság, ártatlan emberek életének esztelen kioltása. Félő, hogy a példátlan terrortámadás egy új korszak kezdete lehet.

Nyugati Kapu



2001. szeptember 13., csütörtök 14:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület