CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A Fidesz-MDF megállapodásról, reagálás belföldi politikusok terrorcselekménnyel kapcsolatos nyilatkozataira

Dr. Kövér László a Fidesz ügyvezető alelnöke Sopronban

    A soproni Fidesz Szalon vendégeként dr. Kövér László a Fidesz ügyvezető alelnöke a soproni Arcus étteremben tartott sajtóbeszélgetésen vett részt a tegnap.
    Az aktuális belpolitikai kérdésekről szólva a politikus a Fidesz- MDF megállapodáshoz fűzött értékelő megjegyzéseket. Elmondta, hogy az újabb kori magyar politika történetében - a magyar demokrácia 1990 utáni időszakában - nem volt még példa arra, hogy két parlamenti párt ilyen szoros választási megállapodást tudott volna kötni.
    Annak ellenére, hogy 1998-ban már az együttműködés jellemezte a két párt viszonyát, az akkori szavazás eredményeinek tanulságából és az elmúlt három és fél esztendő konfliktusmentesnek tekinthető együttpolitizálásából, - amelynek egyik következménye a kormányprogram zökkenőmentes végrehajtása - levonták a szükséges konzekvenciákat.
 

Havas András a Fidesz soproni elnöke és dr. Kövér László ügyvezető alelnök a sajtótájékoztatón

    Dr. Kövér László örömteli fejleménynek tartja, hogy az általa nagy jelentőségűnek nevezett megállapodás létrejötte - amint az a Gallup közvélemény-kutató intézet friss felméréseiből is kiderül - nem várt rövid idő alatt megmozdította és a Fidesz-MDF mögé állította az eddig bizonytalan szavazók jelentős részét. Így a politikai matematika szabálya szerint nem csak a két párt támogatottsága adódik össze, hanem komoly tartalékok váltak mozgósíthatókká. Jelen pillanatban nem csupán az MDF három százaléknyi támogatottsága adódik a Fidesz támogatottságához. Ennek köszönhetően - véli a Fidesz ügyvezető alelnöke - amennyiben a választások - a klasszikus kérdés szerint - a következő vasárnap lennének, azokat a Fidesz-MDF megnyerné.
Ezt a kormányzó pártok által kedvezőnek tartott tendenciát a két párt azzal tudja erősíteni, amire egyébként kötelezettséget vállalt: hogy a választási program elkészítésében is összehangolja a tevékenységét. Dr. Kövér László úgy gondolja, hogy az összefogás minden, a polgári értékekkel szimpatizáló választó számára egyérteművé teszi, hogy a választási program gyakorlatilag az új ciklus kormányprogramjának alapját fogja képezni.
    A legnagyobb kormányzópárt alelnöke a Fidesz-MDF között létrejött megállapodást a választási siker irányába tett komoly előrelépésnek tartja, és úgy véli, hogy a kormány által végrehajtott program ismeretében a jelenlegi ellenzéknek nehéz ennél jobb és egyúttal hiteles programot szembeállítani, annál is inkább, hogy az MSZP mögött van az a négy esztendő, amely során már volt alkalmuk kipróbálni azt, hogy mire képesek az ország érdekében.
    A baloldali ellenzék - egyetlen lehetőségként - megkísérli minden eszközzel és módon a kormányt, a kormánypárthoz tartozó politikai személyiségeket lejáratni erkölcsi, emberi hitelükben kikezdeni olyan eszközöket alkalmazva, amelyek a - magyar választók számára eddig sem túl finomnak és ízlésesnek tűnő - politikai kultúra színvonalát mélyen alulmúlják - mondta az ügyvezető alelnök.
    Dr. Kövér László a választási kampányról szólva, elmondta, hogy a Fidesz azt szeretné, ha az megmaradna a civilizált keretek között és a programokról, a polgárok életviszonyainak javíthatóságáról szólna.
    A Fidesz ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a jelenlegi kormány úgy véli, hogy azon elvárható feladatok nagy részét, amelyeknek megvalósítása elvileg a kormányon múlott - a családpolitikában, a gazdaság élénkítésében, vagy a nemzetpolitika, vagy akár a külkapcsolatok területén - meg is tette.
    Ma Magyarország egy önmagában sokkal inkább bízó, nemzetközi tekintélyben is megerősödött és felfelé ívelő gazdaságú - anyagiakban és szellemiekben egyaránt gyarapodó -ország képét mutatja- szögezte le dr. Kövér László ügyvezető alelnök.

    A sajtó jelenlévő képviselőinek kérdéseire válaszolva, az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadással kapcsolatosan elmondta: a szörnyű és megdöbbentő tett, amellyel egy új időszámítás kezdődött és amelynek a konzekvenciáit le kell mindenkinek vonnia, alapvetően átírja a világ történelmét. Elsősorban Amerikának a nemzetbiztonságot és a politikai szerepvállalást illetően éppen úgy, mint Magyarországnak is le kell vonnia bizonyos konzekvenciákat.
    Reméli, hogy azoknak lesz igazuk, akik a Magyarországra gyakorolt közép- és hosszútávú gazdasági következményeket nem tartják annyira negatívnak és súlyosnak, mint amennyire az a terrorcselekményt követően többször is elhangzott.
    A világ biztonsága megváltozott és Magyarország - függetlenül a NATO -tagságtól - annak a világnak része, amely demokratikus, ennél fogva bizonyos nyitottságot élvez és ez egyúttal bizonyos fokú védtelenséget is jelent. Ezért sokkal inkább ki van téve az ilyen típusú terrorakcióknak, mint azok a zárt, az emberi szabadságjogokra nem sokat adó, esetleg rendőrállami eszközöket is igénybevevő államok, mint amilyen a 90-es évek előtti szocialista világ, ezen belül Magyarország is volt.
    Akkor még ezekben az országokban bújtak meg olyan terroristák, akik csak a nyugati világot fenyegették; ma már Magyarország ennek a nyugati világnak a része.
    Az Egyesült Államoknak ugyanúgy, mint minden demokratikus erőnek szembe kell szállnia a terrorizmussal.
    Bizonyos jogi eszközök kidolgozására is szükség van, amelyek egyszerre tartják tiszteletben a tisztességes állampolgárok legalapvetőbb személyiségi, politikai jogait, ugyanakkor a jogállam címén nem nyújtanak menedéket, védelmet, álcát azoknak az embereknek, akik éppen ezt a demokráciát támadják - szögezte le dr. Kövér László.

    Kovács László MSZP-és Csurka István MIÉP-es vezető politikusok elhangzott nyilatkozataival kapcsolatosan - a cyberpress kérdésére válaszolva - Dr. Kövér László elmondta, hogy szerinte jobb lett volna, ha a két nyilatkozat nem hangzik el. Ami a tegnap történt - mondta a Fidesz ügyvezető alelnöke - az az emberiség ellen történt aljas, durva támadás volt, ami után néhány órával nincs másnak helye, mint a megdöbbenés és részvét kifejezésének. Néhány hét, hónap után, nyilván higgadtabban kell majd elemezni a terrorcselekmény távolabbra nyúló okait is.
    Az ügyvezető alelnök úgy gondolja, hogy Csurka István hibázott kijelentésével. Jellemzőnek nevezte ugyanakkor Kovács László pártelnök válaszát, amelyben a szocialista politikus Csurka István nyilatkozatára hivatkozva Szaddám Husszeinnel példálózott és a kormánykoalíció pártjain az elhatárolódást követelte.
    Dr. Kövér László a leghatározottabban visszautasítja Kovács László kijelentését, annál is inkább, hogy, mint mondta: az a politikus, akinek a pártja kebelbarátságban van azzal az egyetlen magyar politikussal és párttal, - a Thürmer vezette Munkáspárttal - aki Szaddám Husszein és Milosevics mellett nyíltan demonstrált, az ne vegye a szájára a terrorizmus problémáját és ne gyanúsítgasson burkoltan másokat az ezzel való szimpátiával .
    Dr. Kövér László leszögezte: a Horn-korszakban, az egykori magyar külügyminisztérium apparátusában dolgozva, demokratikus politikussá csiszolódott Kovács Lászlónak emlékeznie kellene arra a Carlos nevezetű nemzetközi terroristára, aki a nyolcvanas években éppen itt pihente ki azoknak a merényleteknek a fáradalmait, amelyeket a nyugati világban követett el. Ezért is gondolja, hogy nem célszerű, sőt ízléstelen Kovács e kérdésben tett kijelentése, amelyet a kormány a leghatározottabban visszautasít.



2001. szeptember 13., csütörtök 16:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület