CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Ken Ludwig Vegyes-páros című komédiájával kezdenek

Jubileumi évadnyitó a Petőfi Színházban
Ken Ludwig Vegyes-páros című komédiájával kezdenek

Mikó István, a Soproni Petőfi Színház direktora tizedik alkalommal köszöntötte az évadnyitóra összegyűlt kollégáit, a város vezetőit. Az ünnepi pillanatokban emlékeztette közönségét: öt éves a Pro Kultúra Kht., tizedik évadját kezdte a színházi társulat, jövő nyáron 45. alkalommal  rendezik meg az ünnepi heteket.

Az igazgató ismertette a műsortervet, melyben a Kalmár Tibor rendezte,  Ken Ludwig Vegyes-páros című komédiája (bemutató: szeptember 22.) mellett Szirmai Albert Mágnás Miska című operettje (rendezte: Mikó István), Csehov Cseresznyés-kert című háromfelvonásosa, Ferkai Tamás rendezte komédiája, az Amadeus, az Apácák című musical, az Ármány és szere-lem című szomorújáték, illetve Hamlet, a dán királyfi című tragédia kerül színre. A társulat új tagjai: Jenei Judit, Sárvári Diana, Varga Gábor, Korcsmáros Gábor színészek, Martin Ildi súgó, Simon Andrea asszisztens, Griechisch Mihály ügyelő.
Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Kht. ügyvezető igazgatója szólt a változásokról, a társulat tagjainak jövedelmi helyzetéről, a Farkas Gábor vezette színitanoda munkájáról, beszámolt az épülő kulturális és konferencia központról, a tervek szerint Kabos Gyula nevét viselő kamaraterem működéséről.
Tengerdi Antal alpolgármester köszöntő szavai után jelképesen útjára bocsátotta a 2001/2002-es jubileumi színházi évadot.
 
***

Mikó István, a Soproni Petőfi Színház igazgatója:
– Hogy tizedik éve vagyunk Sopronban, az elsősorban a színház és a városvezetők kiváló és harmonikus kapcsolatának köszönhető. A szándék mindkét fél részéről egyértelmű: jó, tartalmas kulturális programokat adni a színházszerető közönségnek. Köszönet azért, hogy a művészek helyet, lehetőséget és egyfajta szócsövet kaptak. A polgárok dönthetnek, hogy bemennek, megnézik és elfogadják az előadásokat, vagy éppenséggel kívül maradnak. Optimista és hűséges típus vagyok, életem egyötödét Sopronban töltöm, álmomban sem gondoltam a tizedik, jubileumi évadra. Büszke és boldog vagyok, hogy részese lehettem a soproni színházi élet elindításának.

***

Tengerdi Antal, Sopron kulturális ügyeiért felelős alpolgármester:
– Hogy a soproni színházra szükség van, régen eldőlt. Szerencsések vagyunk, hogy követhetjük az évszázados színházi hagyományokat. Ami a támogatottságot illeti, az önkormányzat költségvetési tételei közül talán a színháznak szánt összeg kapja meg legkönnyebben a szükséges szavazatokat. Az eladott bérletek fajtája és száma hűen tükrözi: a soproniak megszerették és igénylik a színházat. A jubileumi évad egyben azt is jelzi, a művészek nem állhatnak meg. Ellenkezőleg. Az ünnep okán olyan produkciókat kell mutatniuk, amire nem csak a régió, de az ország, a szakma is felkapja a fejét. Az önkormányzat szándéka és lehetősége szerint a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a kulturális intézmény menedzselésére, a művészek erkölcsi elismerésére. Tudják meg szerte az országban, milyen értékes kulturális munka zajlik a soproni színház évszázados falai között.

***

Mágel Ágost, az idegenforgalmi és kulturális bizottság elnöke:
– A Soproni Petőfi Színház azelőtt intézményként működött, majd közhasznú társaság lett belőle. A változtatás beváltotta a reményeket. Gazdálkodási előnyei vannak, s ez jó a Soproni Ünnepi Hetek, a Fertőrákosi Barlangszínház, a Régi Zenei Napok, s más intézmények, programok mellett a színházat is működtető Pro Kultúra Kht-nek, amelynek a tevékenysége átszövi a várost. S jó az önkormányzatnak is, amely jelentős összeggel támogatja a színházat. Különben az önkormányzati támogatás az államéval egészül ki. Szerződés rögzíti a színház programját. A jegyárakra vonatkozó javaslatot az idegenforgalmi és kulturális bizottság is megtárgyalja és jóváhagyja. Az idén a helyárak az infláció szintjét el nem érő mértékben emelkednek. A közönség Sopronban jó és hálás. Messziről is járnak a városba bérletesek. Azt lehet mondani, hogy száz százalékos a bérleteladás. Majdnem minden előadás telt ház előtt megy. Természetesen nem egyformán tetszik mindenkinek minden, az azonban már ízlés dolga. Az önkormányzat színházbarát.

T. M.



2001. szeptember 17., hétfő 13:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület