CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Az üveg anyagával és annak ellenére
Köblitz Birgit üvegművész a Körmendi Galériában

Szeptember 22-én délelőtt 11-kor nyílt meg a legújabb "négyes tárlat" a Körmendi Galériában, ünnepélyes körülmények között. Ha a négy művészről valamit közösen elmondhatunk, az a klasszicitás, a hagyományos művészet érezhető gyökerei, melyektől egyikük sem távolodott el annyira, hogy az diszkontinuitást eredményezne a néző érzetében.


Az üveg művészei már folyamatosan képviseltetik magukat , a galéria rendszeresen megújuló kiállításain.


Köblitz Birgit üvegművész munkái is egyrészről szervesen kapcsolódnak a korábban látott művekhez, másrészről viszont nyugodtan kimondható, hogy érett és sajátos művek kerülnek a látogató elé: magukon viselik egy egyéniség kiforrottnak tűnő vonásait.


Ahogyan eddig is, úgy most is egyfajta kettősség szövi át az alkotásokat. Egyrészről az üveg hagyományos tulajdonságait (átlátszóság, áttetszőség, fényhatások módosítása) használja ki a művész, másrészről viszont éppen az üveg, mint anyag "ellenére" hoz létre hajlított térornamentikát, mellyel már a szobrászatnak igencsak a klasszikus határterületeit érinti.


Emellett még az anyagok kombinálása, adott esetben fával adja azt az összetett, sajátos "arányokból" álló látványt, mely megfogja a beérkezőt. A kiállított tárgyak esztétikai élvezetét csak fokozzák a kiállító hely sajátosságai, a kis átjárók, a minden oldalról annyira különböző fényviszonyok, a relatívan jó megvilágítás és a jó elhelyezés, mely a rendezés érdeme is.


Nem kihagyható az a kellemes, megnyugtató, a sárga, barna, kék és vörös pasztell coloritjaiból összeálló színhatás, mely hatalmába keríti, és kiegyensúlyozza a látogatót teljes érzékszervi benyomásán keresztül. A mozgó, felfüggesztett installációk sokoldalú hatását a részek egységes elvek szerint történt megformálása teszi harmonikussá.


Csak teljessé teszi az összhatást a címek sokatmondó, de a művekben is megjelenő tartalma, és emellett, ha úgy tetszik, zenei hangzása (Út, Együtt, Metafóra, Hanglevél).
- DI -



2001. szeptember 22., szombat 17:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület