CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Lehet, hogy a leendő Széchenyi téri civil ház megoldja a nagy múltú TIT és MTESZ aktuális gondjait, de nem hoz semmilyen változást a város civil szervezeteinek életében – fejtette ki Bősze Balázs, a ma már érdemben nem működő Fókusz Egyesület lemondott elnöke, a Kulturális és Baráti Körök Szövetségének első számú vezetője.

A MTESZ jelenlegi székháza a következő évtől civil házként működ(het)ne, annál is inkább, mert a MTESZ képtelen előteremteni az önkormányzatnak fizetendő kedvezményes bérleti díjat, ugyanakkor a TIT-nek pedig az év végig adott határidőt a város, hogy kiköltözzék az Új utcai műemlék épületből.

A civil ház létrehozása valóban megoldás lehet e két említett szervezet számára, de Bősze Balázs szerint sokkal szélesebb körről van szó, mint amit a TIT és a MTESZ felölel.

– Ahhoz, hogy tisztán lássunk, egy kicsit vissza kell pörgetni a naptár lapjait – mondotta Bősze Balázs. – Két évvel ezelőtt alakult meg a Fókusz Egyesület, amely az eredeti szándék szerint szövetségként működött volna, képviselve a különböző civil szerveződéseket. Az alapításkor tizenkilenc tömörülés csatlakozott a kezdeményezéshez, később még kettő. Azt reméltük, hogy számuk növekszik. Különböző okok miatt azonban nem került sor bejegyzésére, még egyesületként sem. A tagszervezetek belefáradtak a küzdelembe, így minden külön értesítés nélkül megszűnt a Fókusz. Lemondott a vezetőség is. Egy szép kezdeményezés vált semmivé, ezért aztán valójában érdemi képviselet nélkül maradtak a szervezetek.

A leendő civil házról az önállóan és egymástól elszigetelten, háttér nélkül működő egyesületek feje felett döntenek, mert eddig senki sem kérdezte meg őket. A TIT és a MTESZ csak egy szeletét képviseli a különböző egyesületeknek, alapítványoknak. Lesz egy civil ház, igazi civil szervezetek nélkül, hiszen a többség a kapun kívül marad.

Tengerdi Antal alpolgármester nem látja ilyen sötéten a helyzetet. Mint megtudtuk, amennyiben sikerül a TIT-nek és a MTESZ-nek megállapodni a részletekben, akkor vélhetően egy kht. alakul – az önkormányzat részvételével –, amelynek feladata a ház gazdaságos működtetése lesz, ahol biztosíthatják az összes civil kezdeményezés működési feltételeit, ha igényt tartanak rá.

Forrás: KISALFÖLD



2001. szeptember 27., csütörtök 11:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület