CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Gazdaságélénkítő program bevezetése - Soproni vonatkozások

Fidesz frakcióhétvége Sopronban

Három napos frakcióhétvégét tartott a Fidesz Sopronban.
Pokorni Zoltán pártelnök az amerikai terrortámadás magyar gazdaságot érintő hatásai között a Hotel Sopronban tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az első negatív jelek után az esemény kiváltotta azt a fordulatot, amely következtében a pénzügyi befektetők az európai térséget választják. Ezt, valamint az olajár radikális visszaesését követően kialakult helyzetet értékelve Pokorni Zoltán úgy vélte, hogy a tragédia első hatásai a magyar gazdaság számára nem negatívak, de hosszabb távon - a válaszlépésektől függően - világviszonylatban mindenképpen a gazdasági növekedés lelassulásával kell számolni.
A magyar kormány felelőssége, az hogy a magyar gazdaság a hullámvölgyet át tudja töretlenül vészelni - jelentette ki a pártelnök. Ezért nem a recesszió idején jellemző megszorítások bevezetését, sokkal inkább a magyar gazdaság föltőkésítését tervezi a kormány.
A frakció a miniszterelnökkel egyetétve egy Széchenyi Terv Plusz -nak nevezett gazdaságélénkítő program bevezetését tartja célszerűnek. Ennek keretén belül a kormány tervezi a lakástámogatási program bővítését, az úthálózat bővítését, korszerűsítését. Az úthálózat fejlesztésére szánt 302 milliárd forintból 2001-re 83 milliárd forint jut.
A Széchenyi Terv Plusz intézkedéscsomag összhangban van azokkal a célkitűzésekkel, amelyeket a kormányprogram fogalmazott meg és ezek beleférnek a 2 éves költségvetésbe, valamint megvalósításukra utólagos források, uniós támogatások is bevonhatók- jelentette ki a kormánypárt elnöke.
A Fidesz frakció a kormánnyal egyetértésben elengedhetetlenül szükségesnek és fontosnak tartja a program további elemként a kis és középvállalkozásoknak nyújtott beruházási kedvezményeket, amelyeket évi 30 millió forintra - az eddigi mérték háromszorosára - kíván felemelni.
Dr. Szájer József országgyűlési képviselő az útfejlesztési programról elmondta, hogy annak országos vonatkozásai mellett a soproni régiót, Sopront érintő vonatkozásai is vannak. A frakcióhétvégén a miniszterelnök és a közlekedésügyi miniszter is úgy nyilatkozott, hogy lehetőség van a soproni határátkelő felé vezető utak négysávosítását célző építkezések felgyorsítására. A soproni határátkelő korszerűsítéséhez kapcsolódó korábbi terv megvalósítása hosszú ideje késik az osztrák partner miatt. Szájer József azt is elmondta, hogy a magyar fél pedig minden diplomáciai eszközzel igyekszik azt elérni, hogy a megkötött - és osztrák fél által eddig be nem tartott - megállapodások értelmében a soproni határátkelő megépüljön.
Néhány év múlva - a schengeni határ megszűntekor - itt már nem határátkelőre lesz szükség - jelentette ki Szájer József; akkor az utakra lesz igazán szüksége a régiónak és a városnak. Bécsből a magyar határig egy autópálya vezet, ezért a határok megszűntével a négysávosítással Sopront Béccsel egy folyamatosan közlekedhető út köti majd össze. Ez sajátos regionális hatásokkal is jár, hiszen visszaállítja a régió I. világháború előtti struktúráját.
A továbbiakban Szájer József beszélt több olyan régiót érintő témáról, amelyekkel a frakcióhétvégén a Széchenyi Plusz programhoz kapcsolódóan foglalkozott a frakció.
Ezek között említette a helyi turizmus ügyét, amelynek a kulturális programok és fesztiválok mellett három sajátságos eleme - az egészségturizmus, a borturizmus és a konferenciaturizmus - külön vonzerőt jelent a hazai és külföldi látogatók számára. A konferenciaturizmus kapcsán azt is elmondta, hogy a Széchenyi Terv keretén belül megvalósuló soproni Konferenciaközpont az egyik legsikeresebb konferenciaközpont támogatási programja a Széchenyi Tervnek.
A mai napon a Jövő elkezdődött vitairat nyilvános vitáira is sor került Sopronban. A turizmust érintő témakör mellett nyilvános vita tárgya volt az önkormányzatiság és regionalitás. A népegészségügyi program kérdéseivel foglalkozó szociális kabinet vendége Mikola István miniszter volt, aki ott beszélt arról, hogy a kormány a nővérek, az ápolók és a szakdolgozók számára fizetésemelést tervez. A gazdasági kabinet ülésén Vonza András földművelésügyi miniszter a külső üzletrészek kifizetésével kapcsolatos program összefüggésében elmondta, hogy a minisztériumban és frakcióban is elindult annak az akciónak az előkészítése, amely révén azok is részesülhetnek majd valamilyen módon kiegészítő támogatásban, akiknek a szövetkezete csődbe ment. Ezeknek a kérdéseknek a bonyolult jogi kérdéseinek egyeztetése természetesen még szükséges - szögezte le dr. Szájer József.
A kulturális kabinet kérdéseinek témája között szerepelt az informatikai kérdések áttekintése, a kabinet látogatást tett a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, amelynek, mint dr. Szájer József mondta a régiós kulturális kisugárzása, szintén egy fontos tényező.
A frakcióhétvégén sor került a Búza Attila-díj átadására is. A díjat a Fidesz frakció tavaly alapította és azt elsőként Csíkszereda polgármestere dr. Csedő Csaba orvos kapta, aki 1993-tól Csíkszereda polgármestere és nagyon sokat tett az önkormányzatiságért.
Befejezésül dr. Szájer József elmondta, hogy a tegnapi napon a frakció sorai közé fölvette Kiszely Katalin és Molnár Róbert képviselőket, ezzel 194-re bővült a kormánykoalició tagjainak száma.



2001. szeptember 29., szombat 21:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület