CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Modell értékű, realizálható jövőbeni tervek

Miniszteri látogatás a soproni Erzsébet Kórházban

Mikola István egészségügyi miniszter a kórházban tett látogatás alkalmával tájékozódott a kórház jelenlegi helyzetéről.

- Nekünk itt Sopronban, az országnak ebben a sarkában mindig az a félelmünk, hogy nem látszunk elég jól a döntéshozók objektívében - jelentette ki Dr. Gimesi Szabolcs Mikola István egészségügyi miniszterhez intézett köszöntő beszédében a soproni Erzsébet Kórházban tartott sajtótájékoztatón.


Dr. Mikola István miniszter, Dr. Vargha Péter főigazgató-főorvos, Dr. Gimesi Szabolcs polgármester

Dr. Vargha Péter főigazgató-főorvos megköszönve a miniszter úr látogatását két fontos, a jövőben realizálható kérdésre hívta fel a jelenlévők figyelmét: az egyik a kórház szűrővizsgálatokba való aktív bekapcsolódása, amelyhez a minisztérium segítségét és aktív támogatását kérte, a másik az úgynevezett modell kórházzá alakulás.

- Felajánlottuk a miniszter úrnak és apparátusának azt, hogy a rendelkezésünkre álló rendkívül magas színvonalú kontrolling és informatikai lehetőségeinket a minisztérium szolgálatába állítsuk: esetszintű költségelemzésekkel tudnánk szolgálni, ők, pedig ezt be tudnák építeni országos példaként az egészségügyi stratégiába - jelentette ki dr. Vargha Péter főigazgató-főorvos.

Mikola István a magyar egészségügynek egyik gyöngyszemének nevezte a soproni kórházat, amelynek - mint mondta, nemcsak a szépségével, hanem a gondjaival is meg akart ismerkedni.

A miniszter úgy látja, hogy a kórház teherbíró képessége jóval nagyobb annál, mint amit valójában visz, több beteget tudna európai színvonalon ellátni a térségben és országos szinten. Szükségesnek tartja a jövőben az egészségügyi ellátás rendszerének és struktúrájának átgondolását.

A miniszter kifejtette, hogy a hamarosan a parlament elé kerülő intézményi törvénytervezet szerint a soproni kórház akár modell értékűen vállalkozhatna arra a gazdasági társasági nonprofit jellegű átalakításra, amiről az egészségügy közgazdasági megalapozása szól. Ugyanakkor a látogatás során azt tapasztalta, hogy a csúcstechnológiát jelentő műszerek között cserére szorulók is találhatók.

A miniszter szerint, amennyiben nem teremtődik meg az egészségügyben az eszközvisszapótlás, az amortizáció, egyáltalán a tőkehányaddal történő működtetésnek a feltétele, akkor itt is ugyanazokkal a gondokkal kell majd számolni, amelyek más kórházakban már e téren jelentkeztek.

Mikola István kijelentette, hogy a kórháznak komoly szerepet szánnak a szűrővizsgálatokban, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a soproni kórház is az emlőrák szűrésnek egyik bázis-intézménye lesz. A szűrőprogram költséges, annak okán, hogy igen komoly elvárásoknak kell megfelelnie: a mammográf mellett kórszövettani sejtvizsgálatokat végző, hormonérzékenységet vizsgálni tudó szakemberekre, speciálisan képzett sebészre és rehabilitációs szakemberre egyaránt szükség van. Újdonságnak nevezte ebben a szűrővizsgálati programban, hogy a szűrés mellett a gyanús eseteket azonnal tovább lehet vizsgálni, és a végső megoldást gyorsan és hatékonyan meg lehet találni.

A mentőállomás területén is vannak elképzelései a kórháznak, valamint a tulajdonosnak amelyek - a miniszter szerint - teljesen egybevágnak a szaktárca elképzeléseivel. Ez a mentőállomásnak a kórház telephelyén történő újjáépítését jelentené.

Mikola István ígérete szerint az elindult folyamatokat gyorsítandó tárgyalásokat fognak kezdeni.

Mind az újszülött, mind a radiológia osztályon tapasztaltakkal kapcsolatosan megjegyezte, hogy a kórház emberközpontú gondolkodásmódját tapasztalta mindenhol.

Tapasztalatait összegezve a miniszter azt is elmondta, hogy az igazgatás ma már külön szakma az egészségügyben, különleges készséget, képzettséget, felkészültséget igénylő szívós aprómunka, és az Erzsébet-kórház menedzsmentje úgy igazgatja az intézetet, kezel egy közel húszmilliárdos célzott támogatású rendszert, hogy komoly megvalósításai vannak: egy nagyszerű kórház, amely az egészségügynek valóban gyöngyszeme és amely próbálja az egészségügyben megtalálni a helyét, ebben kéri a támogatást.

Kérdésekre válaszolva dr. Vargha Péter főigazgató-főorvos elmondta, hogy hivatalosan a kórház-rekonstrukciónak 2003-ra kellene befejeződnie, de gyakorlatilag egy év múlva már sor kerülhet annak befejezésére.


 



2001. október 05., péntek 01:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület