CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Kiállítás a szombathelyi Művészetek Háza Pincegalériájában

Természethamisítás


Szép számú érdeklődő gyűlt össze 2001. október 9-én, kedden este 6-kor a szombathelyi Művészetek Háza sejtelmes atmoszférájú, jól tagolt Pincegalériájában a Természethamisítás címen meghirdetett kiállítás megnyitóján. Tizenkét meghívott művész megmutatkozása ez. A nevek: Baglyas Erika, Csáky László, Elek Judit, Gerber Pál, Gyenis Tibor, Györffy László, Makovecz Anna, Nagy Imre, Nagy Róbert, Szarka Péter, Szirtes János, Szöllősi Géza.

Sebők Zoltán nyitotta meg a különös, itt-ott bizarr, egyrészt "logikázásra", másrészt elmélázásra indító tárlatot. A vendég filozófus, a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia tanszékének tanára.

Természetes az lenne, ha a férfiak nem borotválkoznának, mert az már meghamisítása a természetnek - mondta gondolkodó elődjét idézve. A természet mint táj sem létezik már, hanem úgy tekinthetjük a bennünket körülvevő "természetes" környezetet, mint tevékenységi terepet, hiszen a fű nyírott, a fák metszettek. Ha az állatokat nézzük, a halak a mesterséges tóban, keresztezett fajokként, tenyésztettek. A tehén sem az a természettől adott állat; a tejhozam érdekében már nem a "természetes" tehén. Inkább "szerkezetnek" fogható fel, melyet a fű felhasználásával tej létrehozására "szerkesztettek" - mondta, ismét egy másik filozófusra hivatkozva. E kiállítás tehát olyan anyagot mutat be, ami a picinél csak egy kicsit jobban "hamisított" természet - adta át a terepet a nézelődőknek a szónok.

Az állatvilág egy kitömött őz és egy szintén preparált ragadozómadár által képviseltette magát. Tárgy, képzőművészeti alkotás (grafika, temperakép stb.), fotó, üvegkarc mutatta be a 12 művész világfelfogásának egy-egy ilymódon lerögzített gondolatát.

Ha modorosan, eléggé elcsépelt szófordulattal élhetek: VAN ÜZENETÜK a képeknek, tárgyaknak. Határozottan VAN.

Fricska: hatalmas maszkfejjel, kisebb maszkfejjel üldögélők kocsmai miliőben színesben fényképezve, talán szilveszterkor, mert kismalac is látható. (Nem sütve - visítva; valószínűleg...) Sóbányánál napoznak ugyane maszkosok - szintén "egyéb" (normál) emberek körében. Hm. Maszkban járunk - akin valódi nincs - azok is.

Fekete-fehér fotón babahalmaz - kezek, fejek, roncsok már... Párnahuzatra festett szép színes levelecskéjű, virágocskájú ág - afféle cseresznyevirágzás-hangulat. Benzinkút füvében gombák - színes fénykép -, amint éppen világít mellettük (esti a kép) a reklámfelirat, az eltávozó autó pedig csak piros csík formájában látható. Ez a kép áll a legfrekventáltabb helyen, nekem személy szerint is ez tetszett a legjobban. Feltételezem, hogy a kiállítás rendezői ebben látták megtestesítve a természet IGAZI lényegét: a természet küzd, kapaszkodik az életéért, akármennyire áldozatul vettetik is a hamisításnak.

Bár nem e kiállításhoz tartozik - Szombathelyhez annál inkább, két másfajta bizonyítéka annak, hogy a természet folytonosan fáradozik az emberrel kapcsolatban a partnerség megteremtésén: az utóbbi hetekben egy szarkapár és egy szajkópár is élettérként foglalta el a Belvároson csak egy kicsivel kívül levő kórház és környéke területét. (A kórház közvetlen közelében macskabagoly is él.) Madárperspektívából, nyilván, ligetes erdőnek fogható fel e városrész. Valószínűleg úgy gondolják - ha jár az eszük ilyesmin -, hogy e "hamisított" természet is természet, ha élhető.

- gyöngyös -



2001. oktĂłber 09., kedd 22:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület