CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Aktuális és megoldásra váró gondok

Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének ülése

Témaválasztásában és szakmailag egyaránt aktuálisnak és érdekesnek bizonyult október 9-én a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete a Csatornázási és Szennyvíztisztítási Szakosztállyal közösen rendezett előadása, amelyen nagy számmal vettek részt  a téma iránt érdeklődő szakemberek.
Elsőként a A Sopron környéki kistérségi szennyvízkezelő rendszerek üzemi tapasztalatairól Kovács Tibor (Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. ) bevezető előadása hangzott el.


Kovács Tibor

A szennyvíztisztító telepek múltját, jelenét és jövőjét - összehasonlító adatok alapján történő - bemutatása során számos olyan, a témát érintő megoldásra váró műszaki problémáról esett szó, mint a szennyvíztisztító telepek megközelítésének kérdése, a fagy- és kapacitásproblémák, a korrozió. A nagyobb problémák között az előírt tisztítási határértékek biztosítását, a csapadékterhelést, a hatóság és üzemeltetők kapcsolatát is említette az előadó. A vízminőségi határértékek biztosítását befolyásolja a tervezetthez képest eltérő minőségű szennyvíz érkezése. Az előadáson az is elhangzott, hogy a próbaüzem alatti tapasztalatok fontossága mellett az üzemeltetésben meghatározó fontosságú a tulajdonossal, a hatósággal, az állammal, és természetesen a technológiát szállító vállalkozással kialakított kapcsolat. Passzívitás jellemzi az üzemeltető hatóságokkal való kapcsolatát, amelyet Kovács Tibor nehezen kezelhetőnek tart.

A fertő parti szennyvízkezelő rendszerekről szólva, amelyek tizenegy települést érintenek, Havas András a MHT Soproni Területi szervezetének elmondta, hogy kialakításukkal és működtetésükkel kapcsolatosan kétféle jelentést lehetne tenni. Egyrészt egy siker-jelentést, amely arról szólna, hogy megoldódott a 14 ezer embert érintő, 11 település szennyvízelvezetése, másrészt viszont, a sikertelenségről is szólhatna egy jelentés, hiszen nem sikerült teljes mértékben megoldani azt, hogy a szennyvíztisztítás  a tervezett módon történjen. Tulajdonképpen egy olyan patt-helyzet alakult ki, amelyről a beruházóknak kellene tudomást venniük és a megoldásban résztvenniük.

Mucsy György

Az elmondottakat jól példázta Mucsy György A fertőendrédi szennyvíztisztító telep fejlesztésének szükségessége tárgyban tartott előadása, amelyben az előadó ismertette a telep működésével kapcsolatos vizsgálatok eredményét.


Bognár István

Felkért hozzászólóként Bognár István  (Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt)., a fertőendrédi szennyvíztisztító telep vezetője szemléletes képekkel illusztrált bemutatóval ismertette az üzemeltetési tevékenységgel összefüggő, gyakorlatban jelentkező, jelenleg megoldásra váró problémákat.
Az igen színvonalas előadásról készült írásos szakmai beszámolót hamarosan a CyberPress oldalain is közzétesszük.



2001. oktĂłber 10., szerda 00:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület