CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szinte hihetetlen  

Növekszik az életkor

Európa nem fiatalodik

Demográfiai torzulások. A Globális Életkort Vizsgáló Bizottság felhívta a figyelmet, hogy a csökkenő születési szám és a növekvő átlagéletkor bizonytalan hatással van a világ gazdaságára.

Megállapították, hogy a 65 év felettiek százalékában a 80 év felettiek száma 2000 évhez hasonlítva milyen lesz 2050-ben:

Franciaországban 22,5-ről 25,9%-ra emelkedik,

Németországban 21,8-ról 25,6%-ra emelkedik,

Angliában 25,2-ről 28,1%-ra emelkedik.

Megállapították továbbá, hogy a 20-tól 64 évesek százalékában a 18 év alattiak száma 2000 évhez hasonlítva milyen lesz 2050-ben:

Franciaországban 43,6-ról 41,8%-ra csökken,

Németországban 34,1-ről 33,6%-ra csökken,

Angliában 43,3-ról 40,9%-ra csökken.

Ismét eredményesek. A Manchester United a világ egyik gazdaságilag legjobban működő klubja. Profitjuk az utolsó évben 30%-kal emelkedett, és bejelentették, hogy olyan pénzügyi szolgáltatásokat is elkezdenek árulni, mint jelzálogkölcsön és biztosítási politika.

Bajban a Swissair. Sokáig a repülő farkán virító fehér kereszt Svájc legjobb termékét szimbolizálta: pontosság, első osztályú kiszolgálás és anyagi szilárdság. Emiatt igen nagy meglepetést keltett, amikor az elmúlt héten a Swissair gépeit a reptereken kellett tartani, mivel nem tudták kifizetni a benzinszámlákat és a reptéri illetékeket. A Neue Zürcher Zeitung ezt az eseményt a svájci gazdaság "legfeketébb napjának" nevezte. A baj okozója a nem átgondolt terjeszkedési stratégia volt. A Swissair bankjai, a UBS és a Credit Suisse egy korlátozott megmentési tervet ajánlott: kivásárolnák a Swissair regionális társaságát, a Crossair-t 160 millió dollárért, és egy hasonló összeget kölcsönöznének, hogy folytathassa tevékenységét. A kormány is a Swissair segítségére sietett 270 millió dolláros veszélyt elhárító segéllyel. Egy nappal később a belga nemzeti légitársaság, a Sabena is csődöt jelentett. A holland légitársaság, a KLM és a spanyol Iberia is ezres nagyságú elbocsátásokat jelentett be. További kis társaságok összecsuklása várható. A bérelt és alacsony költségszintű új társaságok, mint az Easyjet és a Ryanair fognak előnyhöz jutni, akik elég rugalmasak abban, hogy gyorsan beállnak új útvonalakra, olcsó használt gépeket vesznek és megszerzik az utasokat.

Euro Angliában is? Tony Blair a Munkáspárt konferenciáján arról beszélt, hogy meg kell szüntetni Anglia elszigeteltségét. A jelenlegi Parlamenttől várja azt a döntést, hogy a szigetországban is vezessék be az Euro-t mint Európa egyetlen pénznemét, amíg a gazdasági feltételek ezt lehetővé teszik.

Privatizáció Pakisztánban.Pakisztán befagyasztotta az 1 milliárd dollár értékűre becsült privatizációs programját. Ebbe beletartozott volna kilenc olaj- és gázmező eladása. A felfüggesztés oka az Afganisztán elleni háború, melynek Pakisztán az egyik szomszédja.



Tvordy György

2001. október 11., csütörtök 12:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület