CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Élettel teli, érdekes napok

Szombathelyi Friss


A cím akár új lapot takarhatna - de nem teszi. A Heti Frissítő ellenben már tényleg újság. A Berzsenyi Dániel Főiskola Hallgatói Önkormányzatának hetilapja. A 2001. október 9-i az 5. évfolyam 136. száma. Szemelgessünk belőle! Akit netán nem érdekel, mi zajlik a főiskolán, kérem, ne kattintson el erről a cikkről, mert egyrészt már ebben a lapban beharangoznak egy intellektuális csemegének ígérkező eseményt, mely egy napjainkban igencsak az érdeklődés homlokterében álló témában rendeztetik - azután pedig a Savaria Fórum című ingyenes önkormányzati hetilap eseményajánlójából, híreiből válogatok.

A Heti Frissítő igyekszik minél több hallgatóban tudatosítani: október 17-én Hallgatói Küldöttgyűlés lesz, szíveskedjenek lehetőleg sokan megjelenni, hiszen érdekeik érvényesítésének egyik lehetőségét szalasztják el, ha nincsenek ott. Márpedig, sajnos, alig-alig "mozdulnak rá" a diákok ez eseményre - sőt, az egyik riportösszeállítás tanulsága szerint: van, aki azt sem tudja, mi az a HKGY (Hallgatói Küldöttgyűlés - a szerk.). Nézzük, hogyan jelenik meg ez az újságban: "Hallgatói Küldöttgyűlés Teérted! - Minden évben, ősszel plakátok és hirdetések tömkelegét zúdítják ránk. Bolygó Hollandiként keringő, szakképviselők után kutató Választmányi Bizottsági tagok zargatják kérésükkel az órára igyekvő, esetleg órán tartózkodó hallgatókat, minket. A kérés egyszerű: szánjunk az életünkből pár órát arra, hogy képviseljük saját érdekeinket." Bizony, a részvételtől, a határozatképességtől már itt, diákszinten is sok minden függ, hiszen a döntések újabb hónapokra befolyásolják a hallgatók életét. /Például azt is, hogy minél hamarabb legyen pénz a kártyán... - értsd: a tanulmányi eredmények és a megítélhető ösztöndíjak összefüggéseit./

Az A/5-ös méretű lapocskában nincs oldalszámozás, úgyhogy önszorgalomból állapítottam meg a helyet: a 6. oldalon található az az információ, amelyben a bevezetőben írtam - hír arról a bizonyos intellektuális csemegének ígérkező eseményről. Íme!

A globalizáció végnapjai?

Október 18-án este 6 órakor a Védegylet a fenti címmel vitaestet rendez a Művészetek Házában. A Védegylet szerint a globalizáció a fő okozója a fenyegető ökológiai katasztrófának, a túlnépesedésnek és a társadalmi ellenőrzéstől független, multinacionális cégek, szervezetek elhatalmasodásának. A tudományos vitákon túl a Védegylet akcióival, előadásaival, jogi lépéseivel, tanácsadó szolgáltatásával is hozzájárul álláspontja érvényre juttatásához.
Ha van véleményed a globalizációról (vagy még nincs, de szeretnéd, hogy legyen), gyere el és szólj hozzá a vitához.

A vita résztvevői:

Lányi András - író, Feiler József - környezetpolitikai elemző, Karátson Gábor - festőművész, író a Védegylet részéről (neki kb. egy éve volt kiállítása éppen itt, a Művészetek Háza Pincegalériájában; Goethe Faust-jához készült képeit mutatta be - a szerk.); Pogátsa Zoltán - tanársegéd, Sümegi István - adjunktus opponensek a BDF Európa Tanulmányok Központ részéről. A vitát vezeti: Varga Attila.

Szeretettel vár:
a Védegylet (1051 Budapest, Vörösmarty tér 1. Tel.: 06/1/317-64-82)

Sietek hozzátenni: EZ NEM FŐISKOLAI RENDEZVÉNY. Épp csak a főiskolai lapból vettem a meghívó idézetet. Egyéb városi fórumon szintén közzétették a hírt (természetesen nem szó szerint így), szóval: akit érdekel a téma, próbáljon arra az időre pár szabad órát biztosítani magának, hogy ott tudjon lenni; esetleg érveinek, ellenérveinek nyilait is "hegyezgesse" ki addigra /a tűhegyes "nyíl" végének méregbe mártásától azért tartózkodjék, ha lehet.../.

Egyéb hírek Szombathelyről a Savaria Fórum alapján

Meghívó található a 2. oldalon. Hírül adja, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2001. október 12-én (pénteken) 11 órai kezdettel rendkívüli ülést tart a Városháza házasságkötő termében. A nyilvános ülés napirendje:

1. Javaslat az Önkormányzatok által fenntartott közművelődési intézmények racionalizálására

2. A szombathelyi termálfürdő fejlesztési koncepciója

3. A történelmi régészeti városrész koncepciója, megvalósításának lehetőségei

4. A Sportligetben építendő létesítményekhez kapcsolódó közműépítési munkák beruházási javaslata

5. Javaslat az Önkormányzat 2001. évi költségvetétében meghatározott út-híd karbantartási előirányzat tételes felosztására.

Nézzünk pár "párt"-os szót is Szombathelyről! (A Savaria Fórum 4. oldalán olvashatókból kivonatoltam.)

Esélyt és kiszámíthatóságot! Tóbiás József országgűlési képviselő (az MSZP országos elnökségének, a Tízek Társaságának tagja, a FIB elnöke) szombathelyi sajtótájékoztatója a felsőoktatási intézmények helyzetéről - idézet a SaFó-ból : "Az MSZP a jövőben eltörölné a felsőoktatási intézményekbe történő felvételit, növelné a kollégiumi férőhelyek számát, és kiszámíthatóvá tenné a diákhitelek kamatait".

"Regionális gyűlés alakult - Az SZDSZ Új Generáció tagozata másfél éves működése során összegyűjtötte a szabad demokratákkal szimpatizáló fiatalokat. Ennek eredménye, hogy a 2002-es választásokon az SZDSZ 176 képviselőjelöltje közül legalább tízen az új generáció köréből kerülnek ki."

Megalakult a MIÉP Ifjúsági Tagozata (értsd: Szombathelyen - a szerk.) "Célként a magyar nemzet értékeinek szolgálatát, a gazdasági fejlődés előmozdítását és erkölcsi értékeinek fejlesztését jelölték meg. Tagjaikat olyan fiatalok közül toborozzák majd, akik szívükön viselik a nemzet sorsát, és keresztény-nemzeti gondolkodásúak."

Ennyit a pártokról.

Október 10-12. - VI. "Egészség-hét" - kérem, nézzék el nekem, hogy erről részletesen nem számolok be, a SaFó 8. oldala "apróra" közöl minden rendezvényt, helyszínt és időpontot. Véradás, előadások rákról, fertőzésekről, családtervezésről stb., stb., a záróelőadás pénteken 16.00 órakor lesz a Polgármesteri Hivatal I. emeleti dísztermében (Kossuth Lajos u. 1-3.) - az előadó: Prof. Dr. Czeizel Endre orvos genetikus.

Szintén a héten zajlik a Szombathelyi Őszi Vásár kiállítás- és rendezvénysorozata az Oladi Művelődési Központ termeiben és területén. Autókiállítás is gazdagítja az eseményt, melyre október 10-14-éig látogathatnak el az érdeklődők 10.00 és 18.00 óra között. A belépőjegy 200 (vásár) és 100 (autókiállítás) forint. Pénteken CSEH-NAP van, Zlin város és régió bemutatkozik. Szombaton 15.00-kor pedig Zalatnay Sarolta a sztárvendég. A vásáron immár hagyományosan VÉRADÁS van.

Ha itt járnak, ne feledjék megkeresni a nagy forgatagban a Műhold- és földközelben témát egyaránt felölelő képzőművészeti bemutatót, melyről egy cikkecske így ad hírt a SaFó-ban.

"Nagy Csaba képzőművész arcát fehérre maszkolta, fekete vonalakból kontúrokat rajzolt, s csak ezután köszöntötte a kiállítás vendégeit. Büki Zsuzsanna és Szentes Ottokár képzőművészek tárlata múlt héten nyílt meg az Oladi Művelődési Központban.
- A térképek mindennapi életünkben azt a biztos pontot segítenek megtalálni, amelyet útkeresés közben szinte mindennap kutatunk - mondta képeit magyarázva a művésznő. Képkeretek, négyszögek, a Föld rétegei: magukban hordozzák a reneszánsz, a barokk, a rokokó stílusjegyeit. A vegyes technikával készült alkotások nemcsak úti élményeket, hanem a művésznő által szeretett irodalmi világot is megörökítik. Büki Zsuzsanna szereti madártávlatból nézni a dolgokat, talán ezért is tűnik úgy, mintha az életből kiragadott egyszerű földi pillanatokat műholdról alkotta volna, kellemes pasztellszínekkel.
Szentes Ottokár egyéni művészetét a térhatás, a számtalan technika ízléses és meglepő alkalmazása jellemzi.
- A véletlennek köszönhetem stílusomat: évekkel ezelőtt a házunk ajtaja előtt - kulcsot keresgélve - a fűre tettem a vásárolt síküveget. Az a csodás világ, amit akkor az üveglap alatt láttam, meghatározta további művészetemet - foglalta össze alkotásait summásan Szentes Ottokár.
A tárlatot november 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők" -

ÉS AZ ÉRDEKESSÉGEK MÉG NEM ÉRTEK VÉGET.

Számomra igazi csemege volt a SaFó hátlapján két hirdetésbe foglalt hír.

1. Bármilyen egészségi problémánkkal kapcsolatban ingyenes tanácsadással vár minket egy kínai természetgyógyász-nő egy gyógynövény-szaküzletben csütörtökönként 14-16 óráig.

2. Megnyílt Szombathely első Áruháza az Interneten, ahol végre MINDENKINEK saját kirakata lehet! (Ha kérik, Kedves Olvasóim, magán-e-mailben azt is megírom, mi a nevük, hol a helyük a neten - most inkább nem, nehogy a reklám-törvény ellen vétsek valamit...)

Köszönöm, hogy elolvasta a Szomszédvár legújabb híreit! Amennyiben Szombathelyre látogat, kellemes, eredményes tartózkodást kíván Önnek:

- gyöngyös -



2001. október 11., csütörtök 12:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület