CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  


Konferenciaközpont: minta beruházás - 2002-ben indulhat az útfejlesztés

Dr. Szájer József a Sopront érintő beruházásokról
Konferenciaközpont: minta beruházás - Útfejlesztés indulhat 2002-ben

A soproni Konferenciaközpont megvalósítása a Széchenyi Terv egyik szimbolikus beruházásának is tekinthető - jelentette ki dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője a konferenciaközpont építési munkálatainak megtekintése után tartott sajtótájékoztatón Sopronban. Kifejtette, hogy a Széchenyi Terv egyik nagyon erőteljes és komoly konferenciaközpontok építésére irányuló elemeként a soproni intézmény ugyanakkor nem csak szimbolikus értelemben fontos, hiszen a soproni lesz az első, a Széchenyi Tervnek köszönhetően megvalósuló konferenciacentrum.


Kerekes Attila (Stettin Hungária Kft), Nyerges Ferenc (Pro Kultúra Sopron Kht.), Khaut András FÉSZ, dr. Szájer József országggyűlési képviselő

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a konferenciaépítési programon belül a Gazdasági Minisztérium szándékai szerint az Európai Unió felé egy híd szerepét töltené be az a soproni Konferenciaközpont, amely helye lehetne az európai és atlanti térségi konferenciáknak. A koncepció szerint a konferenciaturizmus fejlesztésének egyrészt, van egy Szeged-Pécsre vonatkozó déli tengelye, másrészt meg egy nyugati - Budapest-Sopron - irányú, amelyek ilyen módon egymáshoz is kapcsolódnak.

A politikust a kivitelező tájékoztatta a soproni Konferenciaközpontban a közelmúltban történt baleset következményeiről: arról, hogy a hatvanas években szakszerűtlenül épített álmennyezet leszakadása nem akadályozza a beruházás határidőre történő befejezését, ugyanakkor a beruházás költségeit valószínűleg jelentősen növeli majd.
A többletköltségekkel kapcsolatosan sajtókérdésre válaszolva dr. Szájer József elmondta, hogy a Pro Kultúra Kht. folyamatosan pályázik a konferenciacentrum megvalósításához szükséges pénzügyi háttér megteremtése érdekében, amelyhez a város is hozzáadja a szükséges részt.
Ezeket a pályázatokat a soproni országgyűlési képviselő eddig is támogatta, és amint azt elmondta a jövőben is támogatni fogja. Feltehető, hogy lesznek további olyan pályázatok, amelyek a beruházás jövőbeli finanszírozásának is megteremtik lehetőségeit, annál is inkább, hogy a Széchenyi Terv eddigi legsikeresebb konferenciaközpont megvalósításáról lévén szó, ez egy kiemelt, minta beruházásnak számít, tény, amely bizonyos esetekben megkönnyíti a képviselő támogató munkáját.
A Széchenyi Tervvel kapcsolatosan Sopron országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Kormány a tegnapi nap döntött arról, hogy - a soproni Fidesz frakcióvégén Pokorni Zoltán Fidesz elnök által bejelentett - Széchenyi Terv Plusz -nak nevezett programnak része az az úthálózat fejlesztési terv is, amely bizonyos értelemben meggyorsíthatná az útépítést és amelynek vannak Sopront és környékét érintő vonatkozásai.
A Soprontól a határig vezető út négysávosítása, a határátkelő megközelítését fogja megkönnyíteni. Ez eredetileg 2005-ben kezdődő megvalósítással szerepelt már az útfejlesztési tervekben. A mostani javaslat szerint már 2002 elején megindul ennek az útnak a kiépítése. A mintegy 900 millió forintos beruházás várhatóan a kivitelezés megkezdésétől számított egy éven belül el is készül. Ez a gyorsabb határátkelést és ugyanakkor balesetmentességet célzó infrastruktúrafejlesztés a két szomszédos ország közötti gyorsabb és jobb közlekedést hivatott biztosítani. Ennek az útépítésnek lenne folytatása az M9-es megépítése, az a későbbre tervezett beruházás, amely Győrt és a soproni határátkelőt kötné össze.



2001. október 11., csütörtök 23:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület