CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Stájerország tartományfőnöknője idén már harmadszor látogatott Szombathelyre. Október 12-én kiállítást nyitott meg.

Grüss Gott


A Vas Népéből így értesülhettek előzetetesen az eseményről az olvasók:

"A Pannon ősz 2001 programsorozat része az a kiállítás, amely Herline Almer festőművész, tanácsos munkáiból nyílik pénteken (okt. 12. - a szerk.) délután 6 órakor az MMIK Médium Galériájában. Köszöntőt mond Markó Péter, a megyei közgyűlés elnöke, az alkotót dr. Willibald Rodler kanonok (Graz-Seckau egyházmegye) méltatja. A tárlatot megnyitja: Waltraud Klasnic, Steiermark tartományfőnöke."

Hamarabb odaértünk, s kihasználtuk a jövés-menést, készülődést, elkezdtünk körbejárni a két teremben; ízlelgetni az 1937-ben Grazban született alkotó képeit. Akvarell, olajpasztell, olajfestmény és vegyes technika is látható. Alapvető téma a táj, az otthoni táj. A másik nagy kör filozófikus, elvont mondanivalójú alkotás. Az élet fája, A tudás fája, A próféta - ilyen címeket hordoznak.

Nagyon érdekes, elgondolkodtató, szép műveket láthat az érdeklődő a falakon. Fa, fa, fa. A tájképeken is ott van, kiemelten, előtérbe kerülőként, de "egyszerű" tájalkotóként is. A spirituális műveknél már abszolút főszereplő.

Az énekkar kapott hangot, amikor egy-egy etáp véget ért, azaz a megnyitón megszólaló személyiségek elmondták méltató, elismerő, a műveket figyelmünkbe ajánló szavaikat. Szólalt meg a vegyeskar előadásában angol song, német népdal, az esemény végén pedig afrikai dalokat énekeltek dob kíséretével. Meg is tapsolta őket lelkesen mindenki.

Amikor véget értek a megnyitó beszédek, elhangzott az utolsó énekhang is, s a termet betöltötte a képeket sétálgatva, előbbre, hátrább lépve nézegetők beszélgetéséből szövődő középerős zsivaj, a tartományfőnöknő elvegyült a tömegben, odalépett ide is, oda is, osztrák vendéghez, magyar tárlatlátogatóhoz egyaránt, s kedvesen Grüss Gott-ot mondott, váltott néhány szót, majd továbbhaladt. A megnyitóban a művésznő megcsillogtatta humorát, azt mondta: köszöni, hogy ennyi Almer-fan (Almer-rajongó) gyűlt most itt össze. (Nos, ha eddig nem lettünk volna azok, most nagyon valószínű, hogy azzá válunk). Az életfa a napból nő. A téli táj finom színei... Az izlandi vidék, az írországi látványok művészi megörökítése! A fák, amint élnek, gondolkodnak, sőt, egyenesen filozofálnak előttünk Herlinde Almernek köszönhetően... Az élet kapujából pedig egy halacska úszik elő....
A szomszédos terembe átkalauzolt közönség addigi zsongása falatozásba csendesült. A változatos, finom szendvicsek, pogácsák után a vörösbor, fehérbor mellett aztán újból felerősödött a szép számú egybegyűlt hangja. A zenészek színes mellényei mosolyt csaltak az ember arcára - amikor itt is, ott is feltűntek közöttünk. Most már ők is "csak" a megnyitó nézelődői, a vendéglátók ételének, italának kóstolói voltak. Nívós előadásukkal azonban bizonyították: nem amatőr e jókedélyű, nemeslelkű közösség.

"Hát! Ezt kár lett volna kihagyni!" - sóhajt fel elégedetten egy könyökkel is megáldott látogató. A könyöknek az én testemen át volt szándéka utat törni magának... "Nagyon szép az a fa" - mondta egy szombathelyi szakmabeli a távolba révedőn, elgondolkodón. Márpedig a komoly elismerés mindig a kolléga pozitív véleménye.

Nem lehet akadály két órányi autóút, hogy a Jövő régió e két városa, Graz és Szombathely ne szője egyre szorosabbra kapcsolatait - állapította meg Steiermark tartományfőnöke, Waltraud Klasnic egy helyütt a megnyitó beszédben. Csak igazat adhatunk neki! Ugye?

- gyöngyös -



2001. október 12., péntek 23:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület