CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Sopron lehetne az emlőrákszűrés centruma

Erzsébet-kórház: miniszteri vizit
Sopron lehetne az emlőrákszűrés centruma

A magyar egészségügy zászlóshajója a soproni Erzsébet-kórház. Ám vizitálásom célja nem csupán az intézmény szépségeivel, hanem a gondjaival való ismerkedés. Meglátásom, hogy a nagyszerű menedzsmenttel működő kórháznak regionális, sőt országos viszonylatban egyaránt nagyobb a teherbíró képessége annál, amit jelenleg kihasznál - mondta soproni látogatásán Mikola István egészségügyi miniszter.
A látogatást követő sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az egészségpolitika új stratégiájának elvárása: betegekkel megtölteni az intézményt. A rövidesen a parlament elé kerülő törvénytervezetben leírtak értelmében, a fenntartó döntésével megegyezően a soproni kórház a jövőben non-profit gazdasági társasági formában modellértékű lehet az országban - hangsúlyozta Mikola István, aki régi adósságát törlesztette soproni villámlátogatásával.
Az egészségügyi miniszter megtekintette a volt gyermek-, fül-orr-gége, szemészeti osztály helyén emelkedő új tömböt, ahol a gyógyszertár, a patológia, a mellkasgyógyászat, a hospice részleg kap helyet. Járt a legutóbb átadott épületszárny szemészetén, ahol dr. Cseke István osztályvezető főorvos adott tájékoztatást a műtéti beavatkozások számszerűségéről, az átlagon felüli  műszerezettségről. A miniszter a lábadozó betegektől afelől érdeklődőtt, hogy érzik magukat a korszerűen felszerelt, kényelmes és otthonos szobákban. Dr. Vargha Péter főigazgató-főorvos, dr. Gimesi Szabolcs polgármester és kísérete ezután a központi épület radiológiai osztályára, majd a szülészetre kalauzolta a minisztert, aki ezt követően tájékoztatta a média képviselőit a rendhagyó főorvosi értekezleten elhangzottakról.
Az egészségügyi tárca és a tulajdonos önkormányzat anyagi támogatásával az Erzsébet-kórház  egyik kiemelt bázisa lehet az országos szűrőprogramnak. A műszerezettség, az orvosok az asszisztencia együtt alkalmasak arra, hogy a gyanús eseteket kiszűrjék, illetve a szükséges beavatkozásokat helyben elvégezzék. A fenntartó és a kórház vezetésének reális, megvalósítható elképzelései vannak a mostanáig mostoha körülmények között működő mentőállomást felváltó új létesítménnyel kapcsolatban. Ez ügyben elsődleges cél, hogy a mentőállomás központja a kórház területén, de legalább a közelében legyen. A miniszter az ápolói bérek emelésével kapcsolatban elmondta: országos viszonylatban, a 120 ezer egészségügyi szakdolgozóból 40-50 ezer munkavállalót érint az intézkedés.
A tervezet szerint a folyamatos munkarendben dolgozó ápolók, mentőápolók, a diplomás ideg- és elmeápolók, mentőtisztek, szülésznők, csecsemő- és gyermekszak-, valamint a segédápolók munkahelyi pótléka havonta 8-10 ezer forinttal emelkedne. A bérkorrekció végrehajtásához a kormánynak 10 milliárd forintot kell a közeljövőben megszavaznia.

Török M.



2001. október 15., hétfő 20:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület