CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara hírei:

Új szabályok az árazásra

    Szeptember 1-től - az EU-követelményekkel összhangban - új szabályok vonatkoznak az áruk árának feltüntetésére. A Gazdasági Minisztérium 7/2001. (III. 29.) GM-rendelete megköveteli, hogy a terméken, vagy ha ez értelmetlen, akkor a mellette kifüggesztett árjegyzéken az egységár rögzítését a mértékegységgel együtt. Elegendő árjegyzéken feltüntetni az árat különösen az 50 grammnál, 50 milliliternél vagy 5 centiméternél kisebb csomagolású vagy méretű, az automatákból árusított, illetve a csomagolatlan termékek, továbbá az úgynevezett különleges ajánlatok esetén.
    A rendelet megköveteli ömlesztett árun az egységár feltüntetését a mértékegységgel együtt. Nem kell viszont feltüntetni a kisméretű vagy csomagolású, az aututomatákból, vagy egy csomagban lévő, készletben árusított, valamint a különleges díszcsomagolású s bizonyos élelmiszerek esetén az ételek készítéséhez egy csomagban összeállított árukon.
    Az új szabályozás értelmében a szolgáltatás díját, annak helyén, jól látható módon kell feltüntetni. Ha a szolgáltatás jellege miatt nincs mód a tarifa feltüntetésére, annak mértékéről a szolgáltatás megkezdése előtt kell tájékoztatni a fogyasztót.
    Azokban a reklámokban, amelyekben szerepel az árueladási -a jogszabályban foglalt feltételekkel -, fel kell tüntetni az egységárat is. Különleges ajánlat reklámjában elegendő a fogyasztó által az ajánlat alapján fizetendő eladási árhoz tartozó egységár feltüntetése.
    A rendelet hatálya nem terjed ki a vendéglátásban és közétkeztetésben előállított élelmiszerek helyben fogyasztással, vásárlással és házhoz szállítással történő értékesítésére, továbbá ingyenes minta, áru átadására sem. Ugyancsak nem érvényes a rendelet a régiségek és a műalkotások árusításakor és árveréskor, ha az értékesítendő áru kikiáltási árát az árverési tájékoztató tartalmazza.
 

ÉDÁSZ minősítő tanfolyam villanyszerelőknek

    A szakmabelieknek számára már jóideje tudott, hogy az ország területén működő áramszolgáltató cégek - egy, a kamarákkal megkötött megállapodás alapján - csak olyan villanyszerelő kivitelezést végző egyéni vállalkozókkal és társas vállalkozás szakembereivel létesítenek partneri kapcsolatot, akik elvégeznek egy minősítő tanfolyamot, valamint sikeresen leteszik a tanfolyamot követő vizsgát.
    Az eredményesen vizsgázó szakemberek adatai ezután bekerülnek az Elektromosipari Szakvállalkozók nyilvántartásába, arcképes igazolványt kapnak, és az áramszolgáltató cégek őket ajánlják az építőipari kivitelezési szolgáltatást igénybe vevőknek. A nyilvántartásbavétel elsődleges célja a szakmai szinvonal és a megbízhatóság, valamint a szolgáltatás minőségének növelése.
    A fentiek jegyében szervezte meg 25 fő jelentkező számára a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara az ÉDÁSZ Rt. területi igazgatóságával közösen a következő minősítő tanfolyamot október 29-30-ra a kamara székházába (Sopron, Deák tér 14.). A tanfolyamra még lehet jelentkezni. További felvilágosítást ad: Mechle Károly (tel.: 99/523-581).
  K.J.



2001. október 18., csütörtök 23:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület