CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Itt az ezévi legnagyobb ponty

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász- társnak lenne mondanivalója nyugodtan keressen meg e-mailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét illetve mindkettőt. Segítsetek kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

OKTÓBERI HORGÁSZ HÍREK

KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

REKORDLISTA

PONTY

A következő ponty az idén fogott eddigi legnagyobb!

Hajnal Tibor nagykozári horgász június 23-án a Pécsi-tavon elmélkedett azon, hogy de jó lenne valami szép halat fogni! Reggel nyolckor már bedobta a 0,30-as főzsinórján levő 0,27-es előkére horgon a mézes kukoricát. Eleinte kárászok élvezték a finom ízeket. Mindez délután három óráig tartott (még mondja valaki, hogy a horgászok nem türelmes emberek!), amikor a kapásjelző gyorsan rátapadt a botra és a megakasztott hal első kirohanásában mintegy 60-70 m zsinórt húzott le. A megállítás után még egy jó fél óráig fárasztotta egymást horgász és hal. Megint a hal fáradt el hamarabb, felfeküdt a vízre és a szomszéd horgász, Reisz Róbert szákolta meg. A mérleg 23,50 kg-ot (84/84 cm) mutatott. A pikkelyminta szerint 18 éves volt ez a remek hal. Nagy szerencséje volt, hogy eddig elkerülte a mézes kukoricákat!

HARCSA

Kormos László hegyeshalmi horgász a hegyeshalmi bányatóban horgászott július 11-én hajnalban. Pontyra csalizott horgát figyelte és 5 órakor erős kapása volt. Azt hitte élete nagy pontyát akasztotta meg és 70 percig fárasztották egymást. Amikor a fáradó, partközelbe kerülő majd 2 m-es harcsát meglátta, akkor jött rá, hogy ha nem is élete pontyát, de harcsáját adta neki a sors. Vágóhorog és szák nélkül sikerült a gyönyörű halat partra húznia. Mérlegelésnél 52 kg-ot (198/85 cm) mutatkozott. A tórekord mindössze 1 kg-al több.

AMUR

Végső Zoltán az idei eddigi legnagyobb amurt fogta! A miskolci horgász május 6-án háromnegyed tízkor a nyékládházi Gólem tóban horgászott 0,30-as zsinórja végén felkínált 4 szem vaníliás kukoricával. A rekorder amur nem tudott ellenállni az ingerlő csalinak és ezt erőteljes húzással adta a meglepett horgász tudomására. A bevágás után fél óráig ment a húzás-vonás csónakból, mire a hal megunta a további erőfeszítést és boldoggá tette a horgászt azzal, hogy önként befeküdt a szákba. A mérlegen 26 kg-ot (108/81 cm) nyomott. Éppen elég volt elvinni.

BALIN

Sándor Ferenc bátonyterenyei horgász a Maconkai Víztározón június 24-én délután egy óra után tíz perccel a 0,25-ös zsinórra szerelt fenekező készségén 10 cm-es keszeg csalival akasztotta meg az 5,22 kg-os (71/44 cm) hatalmas ragadozót.

MENYHAL

Az abszolút rekordlistán második menyhalat fogta Pomsár László dunaszigeti 15 éves ifi horgász. Április 21-én este fél kilenckor a Duna szigetközi szakaszán erőteljes kapással hozta izgalomba valamilyen óriás a fiatalembert. Negyedórás erőteljes fárasztás után nagy volt az öröme, amikor szákba terelte 2,98 kg-os (70/37 cm) menyhalat.

TÁVOLI VIZEKEN

MINT AZ INDIÁNOK

Óvatosan és csendesen kell a horgásznak a domolykót becserkésznie. Nyáron különösen félénkek a szép példányok. A sikerhez lopakodó megközelítés, érett technika, a csalik váltogatása és pontos dobása szükséges. A domolykó tehát a horgászni tudók hala! A csali lehet érése idején a cseresznye, kisebb egyéb gyümölcsök, pl. a szőlő éppúgy, mint a szöcske, tücsök, cserebogár, a kolbász vagy a sajtocska. Alacsony vízállásnál, átlátszó víznél a legnehezebb a horgász dolga. Ilyenkor a szárazlegyes horgászat lehet eredményes. Kedvelt tartózkodási helyek a duzzasztók alja és a patak betorkollások, valamint fák-bokrok alatti részek, stb.

LANGESUND MÉLYSÉGEI

Dél-Norvégia előtt ott tanyáznak a kapitális tengeri rablóhalak. Egészen 300 m-es mélységig foghatók az északi menyhalak, a tőkehalak, a ráják, a mélytengeri cápák, a fekete tőkehalak és a félszegúszók. Fárasztásuk olykor az ember fizikai képességének a határát jelentik. A fő attrakciót az északi menyhal jelenti, mivel Európában aligha lehet másutt ilyen nagy példányokat sorozatban fogni. Persze megfelelő felszereléssel, hogy csak a multiplikátoros orsókat és a 0,35-ös sodrott zsinórokat említsük. Képünkön egy 8 kg-os északi menyhal, a legalább 8 kg-os ólomsúly és a világító csali-tintahalak - plasztikból láthatók.

GALÓCAFOGÁS KITARTÁSSAL

A karinthiai Glocknerhof szállodában nem első ízben időzött Jürgen Wirth azzal a céllal, hogy a Drávában megfogja élete galócáját. Az optimális időszak a január 31-én kezdődő tilalom előtti, amikor a nászukra készülő galócák agresszívvé, "kapókedvűvé" válnak. Ha a víz tiszta, polarizált szemüveggel - gyakorlattal - megfigyelhetők a pompás ragadozók. Hősünk január 19-től közel 10 napot töltött a folyó figyelésével és horgászata során több, mint 1000 dobást végzett. Első kapása a kilencedik napon volt, de a száguldó hal elszakította 0,35-ös zsinórját. Másnap fél órás fárasztás után zsákmányolta a képen látható 13 kg-ot meghaladó galócáját.



Tvordy György

2001. október 19., péntek 11:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület